De vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds zijn er voor gezinnen met een kind of jongvolwassene t/m 25 jaar dat veel zorg nodig heeft. Dit noemen we ook wel 'zorgintensief'. Wil je zeker weten of de vakantiehuizen ook bij jullie passen? Wij helpen je graag op weg.

Wat betekent 'zorgintensief'?
Zorgintensief is een niet-medische term die ooit vanuit lotgenotencontact in het leven is geroepen. Het geeft aan dat een kind als gevolg van een tijdelijke of permanente beperking, ziekte, syndroom of aandoening veel of langdurig medische zorg en extra ondersteuning nodig heeft. Dat is intensief voor je kind, maar ook voor jou als ouder, verzorger of pleegouder. En voor eventuele zusjes en broertjes.

Omdat de gezondheidssituatie van je kind impact heeft op het hele gezin, geven de vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds je houvast om weer tot elkaar te komen.
Juist omdat je soms langs elkaar heen moet leven. Omdat je het gevoel kunt hebben dat je niet genoeg aan je gezin toekomt. Laat staan aan jezelf. Maar ook omdat er geen einde komt aan het geregel, de papierwinkel en alle zorgafspraken. Of omdat je niet altijd puf hebt om de situatie uit te leggen.
Bij de vakantiehuizen helpen we je graag ontdekken of een vakantie hier bij jullie past. Onze contactgegevens vind je onderaan de pagina.
'Zijn de vakantiehuizen er ook voor ons?'
Wanneer je een kind t/m 25 jaar hebt met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking of langdurige ziekte, dan ben je welkom in een Ronald McDonald vakantiehuis. Er is geen selectieprocedure of medische voordracht nodig om voor een vakantie hier in aanmerking te komen. Mogelijk helpt onderstaande toelichting je ook op weg:
Zichtbaar ziek of beperkt

Dit kan een syndroom, enkel- of meervoudige beperking of aangeboren afwijking zijn, maar ook een ziekte zoals leukemie of het gevolg van een ongeluk. Een hulpmiddel (zoals een rolstoel of sonde), het uiterlijk, de manier van bewegen of communiceren kan dit zichtbaar maken. Dit kan voor extra begrip zorgen, maar ook voor (goedbedoelde) vragen en tips of bepaalde blikken. Naast alle zorg en het vele geregel, moet je als ouder dus ook (leren) omgaan met hoe de omgeving reageert. Dat is intensief.
Onzichtbaar ziek of beperkt

Misschien heeft je kind door een ziekte minder energie, problemen met eten, slapen of spierspanning of ervaart het op bepaalde plekken heftige pijn of jeuk. Mogelijk heeft je kind een hartafwijking, nierproblemen of epilepsie. Misschien maakt het ongecontroleerde bewegingen of heftige geluiden. Ook onzichtbaar ziek zijn vraagt om veel zorg en de nodige 'paarse krokodillen'. Voor de buitenwereld is de situatie bovendien lastig in te schatten. Het gevoel van onbegrip waar je soms tegenaan loopt, kan dit extra uitdagend maken.
Diagnose onbekend

Wanneer je kind ziek of beperkt is, maar de artsen weten (nog) niet wat het is, dan kun je als ouder het gevoel hebben in een schemergebied te zitten. Ergens wil je duidelijkheid en houvast, anderzijds kan de spanning van de mogelijke diagnose je opbreken. Ook vraag je je af hoeveel onderzoeken je kind nog aan kan (en jij ook) of wanneer ze iets vinden dat de pijn verlicht. En soms is iets zo zeldzaam dat er nog geen naam voor is en er ook geen lotgenoten zijn. Onzekerheid en eenzaamheid maken jullie situatie dan nog intensiever.
Het maakt voor een verblijf in een vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds niet uit of de ziekte of beperking van tijdelijke of permanente aard is. Ook niet of het al dan niet aangeboren is. Het gaat er vooral om dat je een vakantie hier als adempauze kunt gebruiken. Ook rondom een periode van intensieve behandelingen of revalidatie kun je hier een zachte tussenlanding maken. Of je komt hier met elkaar juist energie opdoen voor een aanstaande ingreep.

Rekening houden met elkaar
Ieder gezin verdient een fijne vakantie. De medewerkers en vrijwilligers van de vakantiehuizen doen hun uiterste best om het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken. Omdat de vakantiehuizen ook gezamenlijke ontmoetingsruimtes bieden om te kunnen genieten, vragen we kleine en grote gasten rekening met elkaar te houden.
Voor gezinnen met kinderen die hun emoties op een (zeer) extreme of agressieve manier uiten, kunnen deze gezamenlijke ontmoetingsplekken te uitdagend zijn. Neem gerust contact op met het vakantiehuis als je twijfelt of een verblijf hier bij jullie past.
Tijd voor jezelf
Je kent de uitspraak 'als de kinderen het goed hebben, dan hebben de ouders ook vakantie' vast wel. Daar doen wij nog een schepje bovenop. Uiteraard is alles optimaal ingericht om zorgintensieve kinderen, ongeacht ziekte of beperking, en hun broertjes en zusjes een fijn en veilig verblijf te bieden. Maar hier vind je ook een vriendelijke omgeving om zelf op adem te komen. Het meenemen van hulp kan je hierbij ondersteunen. Wie zou jij mee kunnen nemen?
Familie

Je kunt familieleden zoals opa en oma meenemen die jou in het vakantiehuis als mantelzorger kunnen ondersteunen. Hiervoor kun je een gastenkamer bijboeken. Wil je bijslapen, dan kun je ook zelf van de gastenkamer gebruik maken, terwijl de mantelzorger samen met het kind of de kinderen in het vakantieappartement verblijft. Vaak zien we ruimte ontstaan waarbij ouders ook even los van elkaar iets ondernemen, terwijl de ander bij het kind blijft.
Vrienden

Wanneer jullie vrienden in jullie omgeving hebben die graag bijspringen, dan kunnen zij ook in het appartement of de bij te boeken gastenkamer verblijven. Zijn jullie via een lotgenotengroep of patiëntenvereniging bevriend geraakt - en zijn hun zorgintensieve kinderen ook jonger dan 26 jaar - dan kunnen jullie tegelijkertijd een appartement boeken en samen vakantie vieren. Ook een 'feest der herkenning' helpt je weer even op te laden.
Begeleider / zorghulp

Je kunt een zorgverlener of zorgoppas, bijvoorbeeld in de vorm van een PGB-hulp, meenemen. Dit geeft jou of jullie de kans om zelf even op pad te kunnen. De PGB-hulp kan bovendien in het appartement blijven, terwijl de ouders in de gastenkamer op adem komen. Verder kun je een zorgoppas in de omgeving huren. Jongeren en jongvolwassenen komen hier ook weleens met hun begeleider, terwijl de ouders thuisblijven of het kind een dagje komen opzoeken. Hulphonden (gecertificeerd) zijn hier trouwens welkom.
3 Vakantiehuizen, 3x anders
Hoewel de drie vakantiehuizen elk een eigen karakter hebben, hebben ze ook genoeg gemeen. Je hoeft er niets uit te leggen. De medewerkers en vrijwilligers hebben hier aan een half woord genoeg. Niemand vraagt zomaar naar je situatie, maar als je er behoefte aan hebt, vind je er altijd een luisterend oor. Bovendien is er 24/7 iemand aanwezig. Begint het vakantiegevoel al een beetje te komen? Overweeg dan eens een verblijf in één van de drie (aangepaste) vakantiehuizen:
Hoeve

In Beetsterzwaag, Friesland
Appartement voor 4-6 personen
Familiebadkamer, fietsen, manege
4 Vakantieappartementen
Boshuus

In Arnhem, Veluwe
Appartement voor 4-6 Personen
Sport- en spelruimte, dakterras, dierentuin
3 Vakantieappartementen
Kindervallei

In Valkenburg, Limburg
Appartement voor 4-5 personen
Terras, samen koken, Drielandenpunt
8 Vakantieappartementen
De Ronald McDonald vakantiehuizen hebben geen winstoogmerk. Bovendien kunnen ze - dankzij betrokken sponsors, donateurs en de vele vrijwilligers - de overnachtingsprijs laag houden. In het laagseizoen betaal je € 35 per nacht en in het hoogseizoen € 50.