Vijf vragen aan Arie Bos
Al meer dan dertig jaar zet professor Arie Bos, hoofd Neonatologie UMCG en kinderarts, zich in om veel te vroeg geboren baby’s een zo goed mogelijke toekomst te bieden. Toen hij met muziektherapie in aanraking kwam, twijfelde hij geen moment over de toegevoegde waarde ervan voor prematuur geboren baby’s.
1. Wat maakte u enthousiast over muziektherapie?
“We weten dat te vroeg geboren kinderen nog veel groei moeten doormaken; ze moeten groeien in gewicht, maar ook de hersenen moeten groeien om belangrijke verbindingen te leggen. Stress en pijnlijke prikkels kunnen die processen in de hersenen beïnvloeden. Muziektherapie is een wetenschappelijk bewezen methode om stress te verminderen, voor zowel het kindje als de ouders.”
2. Aan welke stress staan prematuur geboren baby’s bloot?
“Prematuur geboren kindjes hebben veelal pijnlijke, vervelende ervaringen. Hoe jonger de kindjes zijn, hoe meer ze dit soort prikkels hebben. Denk aan gescheiden worden van de moeder, bloedprikken, slangetjes in de neus, beademing. De stress die dat veroorzaakt, beïnvloedt de ontwikkeling negatief.”
3. Hoe werkt muziektherapie?
“Belangrijk is dat het livemuziek is, geen muziek uit een apparaat. Muziektherapie is een speciale opleiding, het is niet dat iemand zomaar wat tokkelt op een gitaar. We kijken hoe het kindje reageert, bijvoorbeeld: wordt het rustiger, daalt de hartslag, verandert het zuurstofgehalte in de hersenen? En daar passen we de muziek op aan. Soms ontwikkelt de muziektherapeut bijvoorbeeld een slaapliedje samen met de ouders. Dat kan een veilig gevoel geven, omdat baby’s in de baarmoeder al de stem van de moeder kunnen horen.”
4. Hoe belangrijk is de nabijheid van ouders in deze situaties?
“We proberen ouders zoveel mogelijk bij hun kindje te laten zijn, dus ook tijdens de muziektherapie. Gelukkig kan dat tegenwoordig ook. Toen ik dertig jaar geleden begon als kinderarts waren er bijvoorbeeld nog bezoektijden. Nu zie je dat ouders altijd naar hun kind mogen en dus ook zoveel mogelijk bij hun kind zijn, dat maakt echt een verschil. Het Ronald McDonald Huis is daarbij een enorme uitkomst.”
5. Welke rol gaat muziektherapie in de toekomst spelen?
“Stress is een groot probleem, wereldwijd. Er komen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van muziektherapie, niet alleen voor ernstig zieke baby’s, maar ook in de psychiatrie en ouderenzorg. Mijn persoonlijke droom is dat muziektherapie wordt opgenomen in de zorg, dat het vergoed wordt door zorgverzekeraars, zodat iedere familie de voordelen ervan kan ervaren.”