247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.
Anna

Deel dit verhaal

Van een beetje grieperig naar een levensbedreigende bloedvergiftiging

Ze voelde zich wat grieperig, dacht Anna (15). Maar in plaats van op te knappen, ging ze in één nacht ineens heel heftig onderuit. “Ik voelde me plotseling doodziek, ik kon niet eens meer op mijn benen staan.” In het ziekenhuis blijkt ze een levensbedreigende bloedvergiftiging te hebben. Zo ernstig dat eerst een deel van haar voeten en daarna zelfs een deel van haar rechteronderbeen moest worden geamputeerd. “Het enige wat ik nu wil, is weer voetballen.”

Anna

“De huisarts zag me en zei meteen: ik bel nu een ambulance”, vertelt Anna. “Ik schrok niet eens, zo slecht voelde ik me.” Ze blijkt een septische shock te hebben. In het ziekenhuis wordt Anna meteen aan de beademing gelegd. “Overal werden sliertjes en draadjes aan me vastgemaakt. Dat was vreemd. Ik werd in slaap gebracht, vijf dagen lang. Ze dachten eerst aan hersenvliesontsteking. Maar na een paar dagen ontdekten ze: het is bloedvergiftiging, veroorzaakt door een meningokokkenbacterie.”

Nadat Anna in slaap is gebracht, wordt ze naar de kinder-IC in het UMC in Groningen gebracht. Dat zijn spannende dagen voor het hele gezin, vertellen ouders Simone en Robert. En helaas ook heel herkenbaar. “Zes jaar eerder was Niels, onze oudste zoon, betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Hij moest ook naar de IC. Drie weken lag hij in slaap, op dezelfde afdeling als waar nu Anna lag. Toen we aankwamen met Anna, keken artsen op de afdeling ons aan met zo’n blik van: hé, ik ken jullie. Het was heel vreemd opnieuw daar te zijn, weer in die achtbaan vol zorgen.”

Anna

Gevoel van warmte

Anna: “Terwijl ik in coma lag, verbleven mijn ouders en broers, Lars en Niels, in Ronald McDonald Huis Groningen. Dat kende ik nog van toen Niels zo ziek was. Ik vond het Huis heel leuk, weet ik nog. Ik kon overal spelen. En ook nu was het Huis heel fijn. Toen ik na vijf dagen wakker werd, voelde ik me nog steeds heel ziek en had ik veel pijn. Het was heel fijn dat papa en mama in de buurt waren en mijn broers ook. We deden veel spelletjes. Om en om bleven mijn ouders bij me slapen.”

“In het Huis vonden we snel ons thuisgevoel”, vertellen Simone en Robert. “Het was ons rustpunt. We konden er onze dagelijkse dingen doen: een wasje draaien, ontbijt maken. We hoefden niet met anderen te praten, maar het kon wel. En de vrijwilligers zorgden ervoor dat alles in het Huis op rolletjes liep. Ze vroegen regelmatig hoe het was met Anna. Hun betrokkenheid gaf ons een gevoel van warmte.”

Anna

Een deel amputeren

Door de bloedvergiftiging hebben Anna’s benen niet voldoende doorbloeding gehad. Haar tenen zijn zwart en vooral haar rechteronderbeen is ernstig aangetast. “Ik had heel veel pijn. Het was ook gek om mijn been te zien. Er zaten zwarte plekken op; er vielen zelfs stukjes vanaf. En mijn tenen waren helemaal uitgedroogd. Ik leek wel gebeten door een zombie.

Na zes weken gaat Anna naar het brandwondencentrum in Groningen. Daar wordt van haar beide voeten een deel geamputeerd. Ook worden op beide benen huidtransplantaties gedaan. “Ik had al wel een beetje verwacht dat mijn tenen eraf moesten, maar uiteindelijk moest ook een deel van mijn rechteronderbeen worden afgezet. Dat was heel heftig. Maar ik wilde hoe dan ook beter worden en dit was de enige optie.” Het is een grote omslag voor de sportieve Anna om aan een rolstoel te moeten wennen, in afwachting van de prothese. “Het was heel fijn om verpleging en pedagogisch medewerkers om me heen te hebben. Die wisten altijd wat ze moesten zeggen. Daar heb ik veel steun aan gehad.”

Anna

Dichtbij in de Hoeve

Na de amputaties moet Anna revalideren. Daarvoor gaat ze naar het revalidatiecentrum in het Friese Beetsterzwaag. “Het rare is: die plek kende ik ook al. Niels moest na het auto-ongeluk ook revalideren, in hetzelfde revalidatiecentrum. Wij verbleven toen in de Hoeve, vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds. Vroeger vond ik het heel leuk om daar te spelen, samen met Lars. Het leek wel een beetje vakantie. Nu is het fijn dat mijn ouders weer in het vakantiehuis verblijven en zo dicht bij me zijn. Als ik een spelletje wil spelen, zijn ze er binnen een paar minuten.” Met een lach: “En als ik even rust wil, kunnen ze mooi in de Hoeve terecht.”

“Nu het steeds beter met me gaat, mis ik vooral mijn vriendinnen en mijn normale leven. Naar school gaan, hangen met vriendinnen, voetballen.” Anna is de ene helft van de week in het revalidatiecentrum, de andere helft van de week thuis. “Gelukkig hebben ze in mijn klas een robot en kan ik zo op afstand meedoen met de klas. En als ik straks mijn prothese heb, ga ik weer voetballen, zeker weten!”

Lees meer verhalen >