247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.
familie met Amor

Onvoorwaardelijke dierenliefde

Deel dit bericht

Als je een buddyhond hebt die Amor heet, dan moet dit wel liefde op vier pootjes zijn. En liefde is iets dat Daan (15) door Cerebrale Parese extra goed kan gebruiken. Ondanks dat hij niet kan praten en rolstoelgebonden is, is Daan zich zeer bewust van zijn meervoudige beperking. Wanneer verdriet en frustratie de overhand krijgen, is de lieve labrador Amor zijn houvast. Ook op vakantie bij de Kindervallei.

Daan ontprikkelt bij Amor

Cerebrale parese
Als Chantal moet bevallen, komt haar baby in de verdrukking door zwaar zuurstofgebrek. Voor de pasgeboren Daan zal dit een leven met Cerebrale Parese betekenen. En voor de rest van het gezin ook. Cerebrale parese (CP) is een houding- en bewegingsstoornis die voortkomt uit beschadiging van de hersenen. 

'Amor is zijn ontprikkelaar.'


Chantal: “In Daan zijn geval uit dit zich - naast het niet kunnen lopen en praten - in problemen met prikkelverwerking. Ook zijn emoties reguleren is een enorme uitdaging. Zeker nu hij ouder wordt en heel goed door heeft wat hij allemaal mist. Soms raakt hij door alles overweldigd. Dan is Amor zijn ‘ontprikkelaar’.”

 

Amor Daan mama en Femm

Nog even uitstellen

Chantal en haar man Marnix hadden al van de Ronald McDonald vakantiehuizen gehoord. “Toch wilden we een vakantie daar nog even uitstellen. Ergens dachten we dat het in een aangepast vakantiehuis vooral over kinderen en hun beperking zou gaan."

Maar naarmate Daan groeide en de zorg intensiever werd, had het gezin toch echt aanpassingen en hulpmiddelen nodig op locatie. "Daan heeft een elektrische rolstoel en rollator. Wel kan hij zichzelf voortbewegen in een handbewogen rolstoel, maar doordat Daan dyskinetisch is, ‘fladdert’ zijn spierspanning.”

Villa Pardoes
Toen het besluit om aangepast vakantie te vieren genomen was, kreeg het gezin de kans om in Villa Pardoes te verblijven. “Dat vond Daan zo leuk dat we nieuwsgierig werden naar de vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. Een vriendin van ons is actief bij de Kindervallei, dus bij dat vakantiehuis begon onze ontdekkingstocht. Samen met Amor natuurlijk.”

Buddyhond Amor bij de Kindervallei

Echt een labrador
Amor is voor Daan de manier om contact met anderen te maken, ook bij de Kindervallei. “Mensen zijn nieuwsgierig naar zijn hond en Daan kan via zijn spraakcomputer iets over hem vertellen. Waar we ook heen gaan, Amor steunt Daan door er gewoon te zijn. Hij kan tegen Amor aanliggen, kroelen en zo zijn hoofd leegmaken. In de Kindervallei ligt Amor vaak heel ontspannen, hoewel hij wel de lekkere geuren die uit de woonkeuken komen in de gaten houdt. Echt een labrador hè.”
 

'Amor steunt Daan door er gewoon te zijn.'


Niets uit hoeven leggen
In het vakantiehuis zijn het hooglaag-bed en de tillift onmisbaar om Daan in en uit bed te kunnen krijgen. Ook kunnen Chantal en Marnix hun zoon hier normaal douchen. “Achteraf is een verblijf hier ons zo goed bevallen, dat we er terug blijven komen. Ook het beeld dat we vooraf hadden, bleek gelukkig onterecht. Hier zit je als ouders wel in hetzelfde schuitje, maar verder hoef je niets uit te leggen.”

Daan en Amor in bos

Hundertwasser
De extra activiteiten in de schoolvakanties, zoals het pottenbakken, vallen bij alle kinderen goed. “Zelfs onze oudste zoon Bart van 18 vermaakt zich hier nog aardig. Dat haalt de druk er bij ons wat vanaf, zodat we zelf ook genieten.

Dankzij mijn Oostenrijkse tante was ik als klein meisje trouwens al fan van Hundertwasser, de architect van de Kindervallei. Het mozaïek, de begroeiing en de vele kleuren en vormen. Daan is vooral gek op de boomhut waar hij met zijn rolstoel op en in kan. Bijzonder genoeg hebben we er jaren terug al een donatie voor gedaan toen Edwin Evers via Radio 538 geld inzamelde.”
 

‘Je kunt haast niet anders dan echt
met je aandacht hier zijn.’


Veerkracht
Aankomende herfstvakantie gaat het gezin weer naar de Kindervallei. Chantal is er met het runnen van een eigen kapsalon ook wel aan toe. Gelukkig krijgen zij en Marnix veel bijval van hun PGB-hulpen. Toch geeft vakantie net even wat extra veerkracht. “Op vakantie zijn we heel bewust bezig met vakantievieren. Je kunt haast niet anders dan met je aandacht echt hier zijn."

Indian Summer
"Ik kijk alweer uit naar erwtensoep eten bij het Hijgend Hert en alle mooie herfstkleuren. De vallei geeft echt dat ‘Indian Summer’ gevoel. Met Amor hier lopen is zo fijn. Aan de overkant van de Geul, de brede beek die naast de Kindervallei stroomt, dacht ik trouwens een goed wandelgebied ontdekt te hebben. Totdat ik de waterbuffels tegenkwam en dat is met een hond geen aanrader,” lacht Chantal.

hulphond in Gaia Zoo

Gek op dieren
Dankzij zijn hesje kan Amor bijna overal mee naartoe. “Hoewel hulphonden en buddyhonden niet alle dierentuinen in mogen, is Amor welkom in GAIA Zoo in Kerkrade. De stokstaartjes lopen hier zelfs achter hem aan! Femm, onze dochter van 8, heeft het er nog over. Daan is gek op dieren. Naast Amor hebben we ook nog twee katten. Verder was de dolfijntherapie die hij ooit heeft beleefd in Curaçao een ervaring om nooit te vergeten.”
 

'De stokstaartjes lopen achter Amor aan.'


Hondenvakantie
“De grotten slaan we met Amor de volgende keer wel over. Hoewel hij nooit blaft, was de donkere grot voor hem toch iets te veel van het goede. Amor gaat van tijd tot tijd ook zelf op vakantie naar goede vrienden in Oostvoorne. Daar krijgt hij de juiste begeleiding, maar hoeft hij verder niks… behalve genieten van alle aandacht, lekker eten en rennen over het strand. Als buddyhond die er onvoorwaardelijk voor het gezin is, is dat wel het minste wat we voor hem kunnen doen.”


Meer verhalen >  Ontdek de vakantiehuizen >