247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.
Anne en familie

Deel dit bericht

Anne power is inmiddels een begrip geworden

Het is een wonder dat Anne nog leeft

“Er is iets mis met Anne, en het is niet goed.” Met dat telefoontje wordt de wereld van haar ouders, Leonie en Wouter, stilgezet. Anne (12) is een halfuur eerder op de fiets vertrokken naar school. Maar onderweg wordt ze aangereden door een lijnbus. “Het is een wonder dat ze het ongeluk heeft overleefd.”

Anne

“Anne lag bewegingloos op het asfalt, het ergste beeld dat je je als ouder kunt voorstellen”, vertelt Wouter. Ze wordt onmiddellijk naar het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam gebracht. “In een politieauto vlogen we erachteraan. Elke keer als de ambulance even afremde, hield ik mijn hart vast. Ik wilde alleen maar dat ze doorreden.”

Onwerkelijk

In het AMC wordt Anne meteen geopereerd. “Ondertussen wachtten wij in de Ronald McDonald Huiskamer. Uren later mochten we naar haar toe. Het beeld van Anne in dat ziekenhuisbed was zo onwerkelijk. Een grote, roestvrijstalen stellage om haar bekken, infuuspompen en allerlei metertjes en slangetjes: dat beeld blijft ons bij.”

Drie weken lang wordt Anne in coma gehouden. Haar situatie is kritiek. “Ze had liters bloed verloren en haar bekken lag in puin. Ze had onder andere een gescheurde milt en ernstige nierschade.” Leonie en Wouter willen alleen maar bij haar zijn. “Naast haar bed stond een fauteuil. Echt slapen doe je daar niet. Helemaal niet in het begin, toen Anne dwars door haar slaapmedicatie heen wakker werd.” Een eerste teken van Annes ongekende energie en kracht. “De artsen hadden nog nooit meegemaakt dat iemand de eerste dag al de ogen opent.” Maar het wakker worden maakt Anne in de war. Door de medicatie werkt haar kortetermijngeheugen niet goed. “‘Papa, wat doe ik hier. Ik wil hier niet zijn. Ik wil naar huis’, zei ze elke paar minuten”, vertelt Wouter. “Haar paniek was hartverscheurend.”

Anne en familie

Rake woorden

Leonie en Wouter kunnen terecht in Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam. “We bleven bij haar bed, maar moesten zelf ook af en toe slapen, even douchen. Continu heen en weer rijden naar huis, drie kwartier verderop, was geen optie. Het Huis was echt een uitkomst. Een tijdje werden er in het Huis zelfs maaltijden gebracht door cateraars. Dat was zo welkom, we hadden helemaal geen tijd om boodschappen te doen.” Tweeënhalve maand verblijven ze in het Huis. De warmte en onbaatzuchtige inzet van de vrijwilligers maken grote indruk. “Je kon met iedereen een gesprek voeren, en ze voelden het ook aan als je daar even geen zin in had”, vertelt Leonie. “De tuinman die een paar rake woorden zegt, een vrijwilliger die staat te boenen, het management dat alles voor je regelt: we hadden niet zonder gekund”, zegt Wouter.

Anne revalideert

Durven ademhalen

Leonie en Wouter trekken begin maart in het Huis, vijf dagen voor de lockdown tijdens de eerste coronagolf. Hun andere dochters, Mieke (5) en Renske (9), mogen vanwege de strikte bezoekregeling niet naar hun zus in het ziekenhuis. Ze worden opgevangen bij opa’s en oma’s. Als de maatregelen uiteindelijk versoepeld worden, zijn Mieke en Renske in de weekenden in het Huis. “Het was zo fijn om te ontbijten met zijn vieren. Samen grapjes maken, hun kleine ruzietjes horen – dan durfden we weer heel even adem te halen.”

Na drie weken wordt Anne wakker gemaakt uit haar coma. En terwijl de operaties zich blijven opstapelen – de teller staat inmiddels op zestien – maakt Anne verbazingwekkende sprongen in haar vooruitgang. “Keer op keer laat ze de artsen versteld staan. Haar linkerbeen deed bijvoorbeeld niets meer, de fysiotherapeut begon heel voorzichtig met kleine oefeningen. Maar zodra ze naar de oefenzaal mocht en de loopbrug zag, moest en zou ze dat ding aflopen. En daar ging ze, uitgemergeld. Sindsdien is Anne power een begrip op die afdeling.”

Anne

Tweede thuis

Na tweeënhalve maand in het AMC start Annes revalidatietraject in een kliniek in Beetsterzwaag, in het noorden van het land. Opnieuw kan het gezin dicht bij haar zijn. Dit keer in de Hoeve, vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds. Ook gezinnen met een kind in het nabijgelegen revalidatiecentrum kunnen daar terecht. “De ontvangst was zo warm, de omgeving heerlijk groen: precies wat we nodig hadden. We voelden ons meteen thuis.”Het gezin gaat regelmatig een eindje fietsen, door de velden, of naar een ijssalon in de buurt. “Anne kon dan in de rolstoelfiets van het vakantiehuis. Eindelijk weer eens de wind door haar haren. Dankzij Annes power kon ze al snel in de weekenden ook bij ons in het vakantiehuis verblijven. Sliep ze eindelijk weer in een gewoon bed, en hadden we avonden samen als gezin.

Anne en familie

‘Na viereneenhalve maand lieten we het vakantiehuis als ons tweede thuis achter’

We keken Harry Potter in de huiskamer, onze dochters hielden een kinderdisco met andere gezinnen. En de wijkverpleegsters die ’s avonds Annes infuus kwamen controleren, leerden haar Fries spreken. Toen we na viereneenhalve maand vertrokken, met een indrukwekkend uitzwaaicomité van wel twintig vrijwilligers, was het alsof we ons tweede thuis achterlieten.”

“We zijn nu thuis met Anne, en het avontuur is nog niet klaar. Maar we zijn zo dankbaar dat ze er nog is. En we zijn ontzettend trots op haar, en op ons vijven als gezin. Het blijft spannend, maar samen kunnen we dit aan.”

Bekijk jullie mogelijkheden >