Als je kindje niet wil eten
In het Friese Jirnsum wonen Daniëla en haar man Daniël. Op 8 januari 2016 werd hun dochter Anna-Lynn geboren met gastroschisis, een open buikje. Ondanks een succesvolle operatie kort na de geboorte heeft Anna-Lynn het eten nooit opgepakt.
Anna-Lynn gaat naar de therapeutische peutergroep van Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Daar werkt zij spelenderwijs aan haar eetprobleem. Ondertussen wacht moeder Daniëla op haar dochter in de Huiskamer van de Ronald McDonald Hoeve. Ze vertelt: “Tijdens de twintigwekenecho bleek dat Anna-Lynn een open buikje had. Met 37 weken werd ze geboren met een keizersnede, omdat de bevalling niet goed op gang kwam en Anna-Lynn een verhoogde hartslag had.”
Anna-Lynn werd op een vrijdag geboren en stukje bij beetje werden haar darmen teruggeplaatst. Op de woensdag na de bevalling is haar buikje gesloten. Maar Anna-Lynn is nooit gaan eten. Ze groeit op met sondevoeding, die haar moeder voor haar maakt van afgekolfde moedermelk.
Lijnrecht tegenover elkaar
Twee jaar na de geboorte van hun dochter staan Daniëla en Daniël voor een moeilijke keuze. Het Emma Kinderziekenhuis AMC biedt een programma aan waarbij kindjes als Anna-Lynn drie weken worden opgenomen. Ze krijgen dan steeds minder sondevoeding, zodat er een hongergevoel ontstaat. Daniël ziet er enorm tegen op om zijn kind dit aan te doen, maar Daniela wil doorpakken. Ze staan lijnrecht tegenover elkaar. Het programma werkt het beste als het kind jonger is dan twee jaar, vertelt het ziekenhuis erbij. Maar Anna-Lynns ouders laten zich daarmee niet onder druk zetten. Langzaam groeien ze samen naar een beslissing toe. Ze hakken ten slotte de knoop door: in de week van Anna-Lynns tweede verjaardag wordt de opname in Amsterdam in gang gezet.
Groeien van liefde
Daniëla: “Bij de opname bouwen ze de voeding af en vervolgens zijn er vier eetmomenten per dag met de verpleegkundige. Als dat goed gaat, mag ik het onder toezicht zelf doen. Daarna mag ze een dag naar huis, waar we de eetmomenten filmen en de volgende dag in het ziekenhuis bespreken. Daniël is een betrokken en zorgzame vader die er graag bij wil zijn en gelukkig staat zijn werk dat toe. Ik hoop dat we een plekje krijgen in Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam en dat het daar net zo vertrouwd voelt als hier in de Hoeve. Hoe het allemaal gaat uitpakken, weten we nog niet. De borstvoeding is op, dus wat de uitkomst ook is: het zal straks anders moeten.” Dat je niet alleen groeit door te eten maar ook zeker van de liefde, bewijst Anna-Lynn. En gelukkig hebben haar ouders nog meer liefde beschikbaar, want in juli wordt Anna-Lynn grote zus!