
Veerkracht in het voorjaar
Het vroege voorjaar geeft je veerkracht en energie. In het Boshuus start je op je eigen tempo op met uitzicht op het ontluikende groen. In de lommerrijke omgeving, waar ook aan rolstoelgebruikers is gedacht, maak je contact met de natuur. En met elkaar natuurlijk.
Voor zorgintensieve jongvolwassenen is dit een fijne en extra betaalbare periode om er even tussenuit te gaan. Met jou als ouder, maar misschien ook een keer alleen met een vertrouwde verzorger.

Proef de lente
Via het bospark naast het Boshuus wandel je naar je Hoeve Klein Mariëndaal, onderdeel van het landgoed Mariëndaal. Hier helpen kinderen, jongeren, volwassenen en senioren mee in de tuinderij, dierverzorging, pluktuin, Theeschenkerij en groenonderhoud in de wijk. In de monumentale boerderij geniet je van koffie en thee, huisgemaakte taart en koek, borrelhapjes, (walking) lunch en high tea. Op het terras van de Theeschenkerij heb je een fraai uitzicht over het landgoed en de pluktuin. Af en toe hopt er gezellig een kip of konijn voorbij. De locatie werk zo veel mogelijk met biologische producten, zoals groente en fruit uit eigen tuin.
Hoeve Mariëndaal >

Op pad met de schaapsherder
Een belevenis voor ouders en kinderen die van wandelen houden: op pad met de herder(in), de honden en de schapen. Je loopt in het tempo van de grazende kudde, dus je staat ook weleens stil. De tocht door Nationaal Park Veluwezoom gaat soms ook buiten de gebaande paden. Houd er rekening mee dat je op bepaalde plekken in het natuurgebied rustig en stil moet zijn. Het advies van de herder is vanaf 10-12 jaar. Alleen een ochtend meewandelen tot aan de (eigen) lunch kan ook. Je loopt dan op eigen gelegenheid terug. Vanaf medio mei. Foto: Photo United.
Naar de kudde >
TIP: Op de website van Kidsproof vind je lammetjesdagen en schaapskooien.
Laagseizoen
In het laagseizoen kun je bij het Boshuus echt even landen met je oudere kind. Ook als je weinig vakantiedagen hebt of aan de schoolvakanties gebonden bent, zijn er manieren om in het laagseizoen te verblijven. Je betaalt in die periode een nog lager tarief. Ook is het in het vakantiehuis vaak net wat rustiger en de kans op een passend vakantieappartement groter.
50/50 Staycation

Heerlijk een paar dagen alleen met je jongvolwassen/niet-schoolgaande kind weg. Samen herinneringen maken. Misschien wil de andere ouder thuis het fort bewaken of even bijtanken (staycation)? Je kunt dan eventueel een gast meenemen - mantelzorger of zorghulp - om bij te springen.
Ook als je alleenstaand bent, kun je uiteraard je eigen hulp meenemen. In geval van nood is er 24/7 een vrijwilliger in het vakantiehuis aanwezig waar je op kunt terugvallen.
Full staycation

Weleens een 'staycation' overwogen? Jij blijft thuis, terwijl je kind op vakantie gaat. Het voelt misschien wat onwennig, maar we nodigen je toch uit om deze optie te onderzoeken. Vooral als je zelf niet weg kunt. Bijvoorbeeld vanwege werk, weinig vakantiedagen of omdat je jouw kinderen thuis extra aandacht wilt geven. Jouw zorgintensieve kind kan samen met een vertrouwd familielid of vaste zorghulp hier verblijven, terwijl jij je thuis op andere dingen richt. Uiteraard kun je op bezoek komen. Er is overal wifi, zodat je ook vanaf je vakantieadres kunt thuiswerken.
Verlofbrief

Uiteraard wil je niet dat een kind 'onnodig' lessen mist, maar soms kun je met je gezin zo aan vakantie toe zijn. Wil je een (mid)week weg, dan kun je met hulp van de verlofbrief van het Kinderfonds verlof van school vragen. Dit is handig als je door de hoge bezetting in de schoolvakanties moet uitwijken naar het laagseizoen. Check eventueel bij je werkgever of dit ook onder zorgverlof valt. Voor een stukje ontzorging kan opa, oma of jullie zorghulp mee.

Beleef de Veluwe
Het (vroege) voorjaar beleef je natuurlijk op de Veluwe. Nationaal Park De Veluwe heeft verschillende wandelroutes, waaronder de (rolstoelvriendelijke) Belevingsroute. Hier word je uitgenodigd om te voelen, ruiken, zien en horen. Je kunt er diverse soorten fietsen huren. De aangepaste fietsen zijn gratis te leen voor mensen met een beperking. Ook het Berlagepad (2,6 km) rondom de vijver bij Jachthuis Sint Huberts is geschikt voor rolstoelen. Foto: Natuurpunt
de Veluwe >

Kom op stoom
Maak een ritje in de Veluwse Stoomtrein, die tussen Apeldoorn en Dieren rijdt. Vanaf het Paasweekend zullen de stoomtreinen weer onder stoom komen op de Veluwe. De perrons zijn drempelvrij en één van de wagons beschikt over een rolstoellift. Let op: de lift is niet geschikt voor zware, elektrische rolstoelen. Bij twijfel kun het je beste even contact opnemen met de locatie. Houd hun website in de gaten voor de nieuwe dienstregeling en de start van de ticketverkoop.

Paardenkracht
Paarden hebben op bijna iedereen een geruststellend effect. Of je er nu op zit of ligt, het wiegen werkt ontspannend, zeker bij verkrampte spieren. Ook knuffelen en ruiken is vaak al de moeite waard. Ga een middagje (aangepast) paardrijden bij Manege Bio in Arnhem. Voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking is huifbedrijden bij Manege zonder Drempels (halfuurtje van Arnhem) een uitkomst. Dankzij het huifbedrijden komen de rijders op een natuurlijke manier in beweging, de beweging van de paarden wordt via het doek overgedragen. Neem tijdig contact op met de maneges om een rit in te plannen.
Voordat je op pad gaat
Dubbelcheck voordat je gaat wel even de toegankelijkheid en (sanitaire) voorzieningen. Ook is het handig om vooraf de actuele openingstijden te controleren.
Nog meer uitjes > Boeken >
Vakantie in je inbox?
Met de nieuwsbrief van de vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds heb je altijd een vriendelijke herinnering om er op tijd tussenuit te gaan.