247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.

Deel dit bericht

Echt ontspannen op

moeder-dochter vakantie

Toen Elise (23) eerder dan verwacht uit huis ging, was het flink schakelen voor haar moeder Joanneke. Gelukkig is Elise helemaal op haar plek en genieten ze extra van hun moeder-dochter-vakanties in het Boshuus in Arnhem.

Boshuus elise joanneke

Elise woont sinds 2019 met zes jongvolwassenen in een kleinschalige, christelijke woonvorm. Moeder Joanneke: “Onverwachts kwam een verdieping voor jongeren in een nieuwbouwwoning vrij. Hoewel Elise het al graag wilde, kwam het voor mij te vroeg. Toch zou haar woontoekomst te onzeker zijn als we er niet voor zouden gaan. Vlak voor haar 19e verjaardag ging ze uit huis.”

Wennen op de woongroep
De verhuizing vroeg de nodige voorbereiding. “Elise komt uit Thailand, waar ze in de periode dat ik vrijwilligerswerk deed op mijn pad kwam. Ze heeft daar veel meegemaakt, dus op de woongroep moest het gevoel van veiligheid groeien. Dankzij de vele wenmomenten merkte ze hoe fijn het was met haar huisgenoten en begeleiders. Ze heeft er zelfs haar vriendje leren kennen.

Ondertussen werkte ik met de locatie samen voor de juiste aanpassingen. Elise was de eerste bewoner in een rolstoel, dus mijn achtergrond als ergotherapeut kwam goed van pas. Je moet als ouder mondig zijn, maar gelukkig stonden ze hiervoor open.” Sinds 2012 bezoeken moeder en dochter de vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. “Elise is regelmatig een weekend bij mij thuis, maar op vakantie telt quality time dubbel."

‘Als ik echt ontspannen op vakantie wil,
ga ik naar de Ronald McDonald vakantiehuizen.’

Elise in het Boshuus

Zelf op pad
Het liefst gaat het gezin naar het Boshuus: "Er is een gameroom en we spelen spelletjes aan tafel. Het vakantiehuis is overzichtelijk en op de gangen bruist het. Elise is geen buitenmens, dus wij zitten prima op het dak. Het grote voordeel is dat alle appartementen op dezelfde verdieping liggen en Elise binnen zelf op pad kan. Bij de vrijwilligers oefent ze met vragen durven stellen. Ze zijn zo attent en benaderbaar. Ook het managementteam voelt dichtbij. Haar rolstoel en verstandelijke beperking doen er hier niet toe. Elise is zo sterk en een doorzetter. Ook al is ze cognitief een stuk jonger, ze heeft de levenservaring van een 23-jarige. We knijpen allebei even hard in onze handen dat we elkaar hebben ontmoet.”
 

Als alles klopt
Dat de accommodatie de juiste voorzieningen heeft, is voor Joanneke essentieel. “Ik ga zorgenvrij op vakantie, omdat ik weet dat deze vakantiehuizen werken. Ik pak twee hulpmiddelen in en de rest is daar. Normaal moet je meermaals iets checken en is het vaak anders dan gedacht. Dan is er ineens toch een drempel of niet-toegankelijke douche en heb ik echt een probleem. Je bent sneller uit het veld geslagen als het niet klopt." 

Het juiste hulpmiddel en juiste bed luisteren minstens zo nauw. "Elise moet via een draaischijf een staande transfer maken, dus mag het bed niet te hoog zijn. Een soepele transfer ontlast mij, maar is ook meer ontspannen voor Elise. Het geeft haar net dat extra stukje zelfstandigheid. Eigenlijk kijken we niet naar andere vakanties. Daar komen we te veel hobbels tegen en staat de regeltijd niet in verhouding tot het plezier. Als ik echt ontspannen op vakantie wil, ga ik naar de Ronald McDonald vakantiehuizen.”

‘Er zijn zo weinig mensen die niet alleen naar je kind kijken,
maar je kind ook zien.

Boshuus appartement 2

Thomas Berge
Welk seizoen het ook is, het duo vermaakt zich altijd prima. “De laatste keer was er een Spaans thema in het Boshuus. In zo’n weekend hoef ik er niet op uit. Tijdens eerdere vakanties bezochten we Burgers Zoo, het Openluchtmusem en de Apenheul. Of we pakten de rolstolfiets op de Hoge Veluwe. Van de vrijwilligers kregen we spaarpunten voor korting op een uitje. Ook maakte iemand speciaal voor haar het ‘Maya de bij-lampje’ dat in ons vakantieappartement stond. Zulke dingen vergeten we nooit meer."

Voluit stralen
"Dankzij Elise leef ik in het nu en geniet van de kleinste dingen, vooral als ze voluit straalt. Elise is verlegen en voelt zich snel bekeken. Toen we samen met haar vriendje Thomas Berge in de dierentuin zagen, verzamelde ze alle moed om hem aan te spreken. Nadat hij zijn baby de fles had gegeven, nam hij echt de tijd voor haar. Er zijn zo weinig mensen die niet alleen naar je kind kijken, maar je kind ook zien. Iets dat we ook steeds weer in het Boshuus ervaren." 

Vakantie in je inbox?

Met de nieuwsbrief van de vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds heb je altijd een vriendelijke herinnering om er op tijd tussenuit te gaan.