247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.
Tim en vader Hans bij de Kindervallei

Vakantie in de Kindervallei

kwam geen dag te vroeg

Deel dit verhaal

Voor de ouders van Tim was het accepteren van zijn meervoudige beperking een lang proces. Een tijdlang was het te vroeg voor een aangepaste vakantie. Totdat het gezin de Kindervallei ontdekte, aangepast vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds in Valkenburg. Inmiddels komt het gezin er al jaren. Nu Tim uit huis is, voelt een vakantie daar extra bijzonder.

Hans: “Emotioneel gezien zal Tim zijn babytijd nooit ontgroeien. Fysiek uit de genetische afwijking zich vooral in problemen met de spierspanning. Hij kan zich enorm overstrekken en erna weer helemaal slap zijn. Een neuroloog vertelde ons dat Tim zou leren lopen, maar die hoop bleek onterecht. We worstelden met het vooruitzicht dat onze zoon ‘anders’ zou blijven. Aan een rolstoel bijvoorbeeld waren we nog lang niet toe.”

Tim en vader Hans bij de Kindervallei

Lakens tellen

Liesbeth: “Ondanks het vele geregel, bleven we normaal op vakantie gaan. Tim is niet zindelijk, dus was ik altijd lakens aan het tellen. Vakantie zou toch uit meer moeten bestaan dan wassen? Zijn broer Jorrit, nu 25, was gek op oude kastelen. Daar hebben we met Tim wat afgesjouwd. Toen we uiteindelijk voor een rolstoel kozen, maar nog niet voor een aangepaste accommodatie, kwam het omslagpunt. Tim was 10, in de stacaravan konden we ons nauwelijks keren en hem douchen was een onmogelijke opgave. De tip van de buurvrouw om naar de Kindervallei te gaan, kwam geen dag te vroeg. We waren er klaar voor. Terugkijkend hadden we het prima eerder kunnen doen, maar het acceptatieproces was een reis op zich.”
 

Hoogtepunt van de vakantie

Hans: “De Kindervallei bleek een paradijs, niet normaal! Hier gaan zorgen en genieten wel samen. We hebben hier al heel wat vakanties meegemaakt. Dat de bedden al zijn opgemaakt is een enorme pré. De tuin nodigt uit om lekker op een picknickkleed met Tim te luieren. Er zijn veel beschutte plekjes waar hij zich fijn voelt. In principe hoef je de deur niet uit, behalve voor boodschappen. Als we er toch op uit gaan, kunnen we hem vanaf het station hier zo de trein in rollen. Met Tim vlaai eten op een terras in Maastricht is het hoogtepunt van de vakantie. Bij mooi weer ontdekken we de omgeving met de elektrische rolstoelfiets van de Kindervallei.”

Tim bij de trein

Liesbeth: “We kunnen lekker in het laagseizoen komen en proberen dan een week tot 10 dagen hier te zijn. Tim slaapt hier goed. In het aangepaste bed is hij veilig en we mogen de ramen afplakken. Anders is het voor Tim gewoon midden in de nacht feest.” Ondanks zijn cognitieve achterstand herkent Tim de Kindervallei wel. Hans: “Zodra hij het gebouw ziet, begint hij hardop te lachen. We hebben hier al zoveel mooie herinneringen gemaakt. Tim is gek op de rolstoeltoegankelijke boomhut in de vorm van een schip. We stampen de loopbrug op en als kapitein mag hij de bel luiden. Die beweging past perfect bij zijn motoriek. Ook genieten we samen van het snoezelen.”

Tim Kindervallei tuin


Van uitstellen naar vooruitkijken

Van uitstellen maakte het gezin de omslag naar vooruitkijken. Liesbeth: “We stelden ons voor hoe Tims toekomst eruit zou zien. We wilden hem de best mogelijke woonvorm en zorg bieden. Na een lange zoektocht vonden we een familie die samen met ons een ouderinitiatief voor hun eigen kind wilde opstarten. Sinds 2020 woont Tim bij Samenthuis. Die plek is meer dan we ooit hadden kunnen hopen. Hij voelt zich daar ook echt thuis, waardoor wij meer ruimte hebben om van hem te genieten. Met ons ouderinitiatief kunnen we vaak naar Tim toe en hem helpen met naar bed gaan. Dat maakte de stap wat kleiner, we weten dat hij het goed heeft." Hans: "Tim is daar zo vrolijk en heeft het naar zijn zin. Hij is vrij makkelijk en we durven daardoor meer los te laten. Je moet wel oppassen dat je niet de regie wilt blijven houden, dit kan geleidelijk erin sluipen. Liefdevol loslaten noemen we dit."

Extra genieten van de zorg
Voor Tim hebben de vakanties bij de Kindervallei sinds hij uit huis nog meer waarde, omdat alles om hem draait. Liesbeth: "Onze grootste motivatie om te gaan, is even je kind weer voor jezelf te hebben. Wij genieten extra van zelf de zorg doen en passen ons dan volledig aan hem aan. Het hangt heel erg samen met de behoefte van het kind en of je hem of haar ook een plezier mee doet. Inchecken doen we hier altijd op ons gemak en op ons eigen tempo. Ook als we wat minder energie hebben, is het hier fijn."

Hans tot slot: "Inmiddels zijn we vrijwilliger bij de Kindervallei. Als zorgouders snappen we als geen ander wat gezinnen hier nodig hebben.”

> Boek je vakantie