247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.
HuisZwolle_Olav

Deel dit verhaal

Te vroeg geboren betekent vechten voor elke minuut

Nauwelijks 600 gram weegt Olav als hij met 24 weken en 2 dagen geboren wordt. Terwijl hij in de couveuse wekenlang vecht voor zijn leven, vinden zijn ouders, Bertine en Leen, een tijdelijk thuis in Ronald McDonald Huis Zwolle. “Olav was zo kwetsbaar, we durfden hem de eerste dagen nauwelijks op te tillen.”

Meer verhalen uit Huis Zwolle

Olav

“Ik kreeg extra zwangerschapscontroles in het ziekenhuis, omdat onze dochter Sarah met 28 weken geboren is”, vertelt Bertine. “Gewoon een voorzorgsmaatregel; ik voelde me prima.” Maar na twintig weken slaat Bertines zorgeloze gevoel om. “In de tuin genoten we van de zon met onze dochters, Julia en Sarah, toen ik instinctief voelde dat er iets niet oké was. Op de wc schrok ik enorm: ik verloor ineens heel veel bloed.” 

HuisZwolle_Olav

Alle kansen

Halsoverkop rijden ze naar het ziekenhuis. “We vreesden dat er – net als tijdens de zwangerschap van Sarah – iets mis was met de placenta. Of nog erger zelfs”, vertelt Leen. De echo’s waren goed, maar Bertines onrust bleef. “Een week later ging het weer mis: nog een bloeding.” In het ziekenhuis kunnen ze ook deze bloeding niet verklaren, maar blijkt wel dat Bertines vliezen gebroken zijn. “Te weinig vruchtwater betekent problemen voor de longontwikkeling. Als we de 24 weken maar halen, was het enige wat we konden denken en waarvoor we baden.”

Eindelijk komt de mijlpaal van 24 weken in zicht. Bertine en Leen willen Olav alle kansen geven die mogelijk zijn. Bertine vertelt: “Dat betekende dat ik vanaf die 24 weken in het ziekenhuis moest blijven. Een ingrijpende keuze: midden in de coronagolf mocht alleen Leen op bezoek komen. Ik wist niet wanneer ik mijn dochters weer zou zien.”
 

HuisZwolle_Olav

Zo fragiel

Na 24 weken en 2 dagen komt Olav ter wereld. “Hij was zo piepklein. Sarah was ook veel te vroeg, maar zij was met 28 weken twee keer zo groot als Olav.” Veel huid-op-huidcontact is belangrijk voor Olav. “We durfden hem in het begin nauwelijks op te tillen, zo fragiel was hij. Gelukkig wenden we er snel aan, want hoe klein ook, hij was wel ónze Olav. We leerden hoe we hem konden optillen, ondanks alle slangetjes en draadjes.”

Twee dagen na de bevalling mag Bertine naar huis. “Maar we wilden helemaal niet zo ver van Olav zijn. Zijn conditie kon elk uur veranderen. Zijn longen waren nog onrijp; soms klapte ineens een long dicht en werd hij helemaal blauw. Dan gingen er piepjes af en stond de kamer weer vol met artsen.” Gelukkig is er een plekje in Ronald McDonald Huis Zwolle. “Het welkom daar was zo warm, de slaapkamer was heerlijk rustig en het was maar een paar minuten lopen naar Olavs couveuse. Precies wat we nodig hadden in die spannende tijd.” 

‘Olavs conditie kon elk uur veranderen; soms klapte ineens een long dicht en werd hij helemaal blauw’

Tijdens de coronapiek kunnen broertjes en zusjes van opgenomen kinderen tijdelijk niet terecht in het Ronald McDonald Huis, om de kwetsbare patiëntjes en hun familie te beschermen. Gelukkig vangt Leens zus Julia en Sarah op. Regelmatig bezoeken ze hun ouders. “Net buiten het Huis konden we heerlijk picknicken, en in een speeltuintje dichtbij konden ze even rondrennen.”

‘Vanuit het Huis was het maar een paar minuten lopen naar Olavs couveuse: precies wat we nodig hadden’

HuisZwolle_Olav

Zo machteloos

Dan slaat Bertines instinct opnieuw alarm. “Olav sliep alleen maar. De verpleging dacht dat de verzorging te intensief was geweest. Maar het zat me niet lekker. Tijdens de volgende verzorgingsronde reageerde hij niet meer en maakte ook de verpleging zich ongerust. Er werd andere beademing geprobeerd, alle ondersteuning werd voluit ingezet, maar hij hield zijn saturatie niet op peil. De neonatoloog gaf aan dat hij met zijn rug tegen de muur stond. We voelden ons zo machteloos.” Uiteindelijk blijkt dat Olav een infectie heeft. Een zware antibioticakuur wordt gestart. “Die nacht leek zelfs het Huis nog te ver weg van Olav.” 

HuisZwolle_Olav

Goed aanvoelen

De antibiotica slaan aan, maar het kost Olav veel energie om bij te komen. Hij verdraagt nauwelijks prikkels: een week lang kunnen Bertine en Leen alleen maar bij hem zitten. “Als we hem aanraakten, daalden allerlei waarden al.” In het Zwolse Huis vinden Bertine en Leen steun bij andere ouders. “Elke situatie is net weer anders, maar we herkenden elkaars zorgen. Ook de vrijwilligers en het management wisten precies wanneer ze even moesten vragen hoe het ging; dat voelden ze goed aan.”

Na tien weken wordt Olav in Máxima MC in Veldhoven geholpen aan een oogaandoening die regelmatig voorkomt bij prematuur geboren kinderen. Bertine en Leen verblijven in het nabijgelegen Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant. “Vanuit de keuken in het Huis konden we zijn ziekenhuiskamertje zien, zo dichtbij waren we. Dat voelde heel geruststellend.” Na de ingreep treedt bij Olav een complicatie op in de beademing. “‘Haal de reanimatiekar!’ hoorden we de artsen roepen. We vreesden voor zijn leven.” Gelukkig reageren Olavs longen goed op de handmatige beademing, en mag hij enkele dagen later weer naar de NICU in Zwolle.

Stapje voor stapje gaat Olav vooruit. Bertine en Leen zijn inmiddels thuis en reizen op en neer naar Olav in Zwolle. “Bezoekjes aan Olav moeten we nu meer inplannen. Maar het is heerlijk om te zien dat het zoveel beter gaat met hem. Hij is gegroeid en de meeste naalden en slangetjes zijn weg. Als we hem nu optillen, knuffelen we echt onze baby.” 

 

Geef om kinderen zoals Olav