Sprekers FCC Symposium 2023
Piet leroy
Kinderarts-intensivist in het MosaKids Kinderziekenhuis en universitair hoofddocent aan de Universiteit Maastricht.
In het MUMC+ leidt hij een zorgteam dat kinderen helpt om trauma-vrij medische verrichtingen te doorstaan. In 2012 promoveerde hij cum laude op een proefschrift over kwaliteitsvolle procedurele sedatie bij kinderen. In 2018 organiseerde hij het eerste Europees congres over dit thema (PROSA2018).
Fernanda Sampaio de Carvalho
Sinds 1991 is Fernanda Sampaio de Carvalho werkzaam in de kinder- en jeugd geestelijke gezondheidszorg. In 2012 maakte ze de overstap van de jeugd-ggz naar de psychosociale zorg van het Sophia Kinderziekenhuis. Ze is daar werkzaam bij het Moeder en Kind Centrum. Haar wetenschappelijk onderzoek betreft de ontwikkeling van het vroege ouderschap na ernstige zwangerschapsvergiftiging en premature geboorte. Fernanda is Klinisch Psycholoog, Infant Mental Health-specialist DAIMH en Kinder- en Jeugdpsychotherapeut. Ook is zij docent, supervisor en leertherapeut.
In een interview licht Fernanda haar onderwerp van het FCC Symposium 2023 alvast toe.
Lees: 'Oog voor kind én ouder: ondersteuning ouders is essentieel in zorg voor zieke kind' >
Anne Marie Enneking-Louwerse
Anne Marie Enneking-Louwerse werkte jarenlang als Kinder- en ICN Verpleegkundige op de kinderafdeling en Neonatale Intensive Care. Ze zet zich dagelijks in om huid-op-huidcontact en Kangoeroezorg de standaard te maken in de zorg voor alle pasgeborenen. Dit doet ze als zelfstandig ondernemer van haar bedrijf Benjamin Care, waarbij ze medische hulpmiddelen ontwikkelt voor moeder en kind, als gastdocent aan de Hogeschool Utrecht en de Academie UMCU, via trainingen, presentaties en artikelen.
Hannah Hoeben, Milène Alferink & anne de grauw
Hannah Hoeben en Milène Alferink zijn arts-onderzoekers en epidemiologen in opleiding binnen OLVG. Samen coördineren zij meerdere studies over ouderparticipatie op de neonatologie-afdeling. Met de NeoPartner-studie onderzoeken zij hoe de zorg voor ouders en te vroeg geboren kinderen op de afdeling Neonatologie verbeterd kan worden. In de AMICA-5 studie kijken zij naar de langetermijneffecten van ouderparticipatie op kinderen van 5,5 jaar. Daarnaast maken ze onderdeel uit van het internationale RISEinFAMILY project; met als doel het opschalen en implementeren van het Family Integrated Care-model op een brede sociale- en culturele context. Anne de Grauw is kinderarts-neonatoloog en is, als moeder van een te vroeggeboren kindje, ook ervaringsdeskundige.
Marijke Mulder
Marijke Mulder is moeder van Wolf (11) en Duuk (9) en adviseur Projectorganisatie en Systeemontwikkeling. Ze studeerde Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en werkt inmiddels al ruim 10 jaar als zelfstandig ondernemer vanuit haar bedrijf M@SEA aan complexe bouwprojecten. Ze haalt veel energie uit het creëren van projectteams op basis van de ecosysteemgedachte. Marijke zet haar professionele kwaliteiten in om een goed werkend zorgteam op te zetten voor haar zorgintensieve zoon Duuk.
Dominique Huveneers
Dominique Huveneers is Verpleegkundig afdelingshoofd Verblijf en Klinische zorg bij Adelante Kind en Jeugd. Sinds 2012 staat zij aan het roer van vier afdelingen: klinische kinderrevalidatie, verpleegkundig kinderzorghuis, woon- en logeerafdeling en de verpleegkundige van de mytylschool. Dominique: “Mijn doel is om onmogelijkheden mogelijk te maken op creatieve manier. Samen met een team, de ouders of verzorgers weer in hun kracht zetten om de zorg van hun kind te kunnen organiseren of uitvoeren.”
Lotte, judith & jaap
Tijdens hun vakantie vorig jaar zomer, blijft broer Jesse (13) wel erg lang onder water bij een wedstrijdje onder water zwemmen. Als Lotte (16) naar hem toe zwemt, ziet ze dat het mis is en haalt ze hem uit het water. "Zijn ogen waren open en hij voelde slap. Ik moest alles op alles zetten om zijn lichaam op de kant te krijgen”, vertelt Lotte. Door de snelle actie van Lotte, overleeft Jesse het en kon hij een revalidatietraject aan gaan. Lotte (nu 18) en haar ouders Jaap en Judith delen hun verhaal tijdens het FCC Symposium. Over hoe zij de ziekenhuis- en revalidatieperiode ervoeren, en hoe zorgprofessionals voor het gezin klaarstonden. Het thema 'Familie als medicijn' beelden zij als geen ander uit.
Linda Schuiten
Linda Schuiten werkt sinds 2015 als verpleegkundig specialist bij de kindergeneeskunde in OLVG. Haar taak is het voorkomen van angst pijn en stress bij kinderen tijdens medische ingrepen. Hierbij gebruikt ze farmacologische en niet farmacologische middelen. Daarvoor werkte ze 18 jaar als kinderverpleegkundige en leidinggevende. Daarnaast participeer ze als faculty in het PROSA kenniscentrum, deze ontwikkelt en geeft onderwijs in strategieën om kinderen vrij van pijn, dwang en angst medische behandelingen te helpen ondergaan.
Joost Frenkel
Joost Frenkel is hoogleraar kindergeneeskunde met een focus op gezins- en patiëntgericht onderwijs. Hij is een vooraanstaand medisch docent met ruime ervaring in het ontwikkelen en aanbieden van onderwijs aan medische studenten, bewoners en docenten. Hij is een ervaren kinderarts met een diepgaande interesse en expertise in auto-inflammatoire ziekten. Voor deze zeldzame patiënten leidt Joost een (inter)nationaal klinisch, genetisch en onderzoeksreferentiecentrum.
Renate Westerlaken-Loos
Renate Westerlaken-Loos is sinds 1 maart 2017 directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds. Daarvoor was zij acht jaar lang burgemeester van Lopik en bekleedde zij diverse politieke functies.