247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.
Olivier en z'n McNificent

McNificent Olivier

Elke verjaardag de we vieren, is een wonder

Deel dit verhaal

“Het feit dat Olivier ieder jaar zijn verjaardag viert, dat hij er nog is, bewijst dat hij superkrachten heeft. De artsen waarschuwden ons in eerste instantie dat hij zijn tweede verjaardag misschien niet zou halen. En door complicaties na een operatie in die periode, was het de vraag of hij de nacht door zou komen. Nu is het acht jaar later; elke verjaardag die we vieren is een wonder.”

Olivier jong

Aan het woord is Michelle, moeder van de tienjarige Olivier, één van de vijf McNificents: superhelden die in het zonnetje worden gezet tijdens de campagne van McDonald’s en het Ronald McDonald Kinderfonds. Olivier heeft een dubbele hartafwijking waardoor hij als klein jongetje meer in het ziekenhuis lag dan dat hij thuis was. “De combinatie van zijn twee afwijkingen is uniek. En dat maakte het lastig voor de artsen om de juiste behandeling te vinden. Toen hij twee jaar werd, kreeg hij een pacemaker en een ICD in zijn buik. De pacemaker zorgt ervoor dat zijn hartslag niet onder de 50 slagen per minuut komt, wat in zijn slaap soms gebeurt. De ICD reageert op het moment dat zijn hart ermee zou stoppen. ’s Nachts ligt Olivier via Wifi aan een hartmonitor. Vanuit het AMC worden de gegevens automatisch uitgelezen en bij onregelmatigheden trekken ze aan de bel.”

Olivier in het ziekenhuis

Dubbel rugzakje

Inmiddels zit Olivier in groep 7 van het speciaal onderwijs. “Hij kan sporten en spelen, maar moet altijd opletten dat zijn ICD niet beschadigd of geraakt wordt. Zo mag hij niet in touwen klimmen en geen contactsporten doen. Daardoor voelt hij zich soms anders dan andere kinderen. Dat hij autisme heeft, geeft hem een ‘dubbel rugzakje’. Qua cognitieve ontwikkeling komt hij goed mee, maar sociaal-emotioneel is hij zich zo’n drie jaar jonger dan zijn leeftijd. Het maakt hem onschuldig, lief en zorgzaam, maar geeft hem ook een grote behoefte aan structuur en voorspelbaarheid.”

Opnieuw geopereerd

Middenin de eerste corona-lockdown moest Olivier opnieuw geopereerd worden. “De batterij van zijn ICD raakte leeg. De IC’s lagen vol coronapatiënten, dus het ziekenhuis en wij wilden zo lang mogelijk wachten met de operatie. Dagelijks hadden we contact. Uiteindelijk is de operatie goed gegaan. Dat was spannend, want de eerste keer dat Olivier geopereerd werd had hij veel complicaties. Bovendien maakte hij het nu bewust mee. In het begin vond hij het doodeng om zijn bed weer uit te gaan, maar toen hij wist dat hij na zelfstandig toiletbezoek naar huis mocht, zette hij door. Na twee dagen in een bed in de woonkamer wilde hij weer spelen. We moesten hem afremmen, want de wond moest zes weken helen.”

Olivier in het ziekenhuis

Dicht bij elkaar

Tijdens elk ziekenhuisverblijf zijn Michelle en vader Danny dicht bij Olivier dankzij de Ronald McDonald Huizen. “Het was zo fijn om dicht bij Olivier te zijn. Ik kon zolang ik wilde bij hem blijven in het ziekenhuis en als het nodig was kon ik mij terugtrekken in het Huis. De zorgen waren soms zo groot dat terugtrekken echt nodig was. Hoe fijn is het dan als dat op loopafstand van het ziekenhuis kan. In het Huis voelde ik mij niet alleen, maar vond ik veel erkenning in wat andere ouders meemaakten. De vriendelijke vrijwilligers stelden me op mijn gemak en de activiteiten in het Huis gaven soms welkome afleiding. Het was ook erg prettig om de dagelijkse, simpele dingen te blijven doen, zoals koken, boodschappen doen en de was verzorgen. Juist in de moeilijke periodes is het fijn om op eigen benen te blijven staan. Zo voelde het Huis echt als een tweede thuis.” 

Kinderfondskanjer januari 2021 Olivier

Geld inzamelen

In de zomer van 2020 bezocht het gezin de Kindervallei, een van de drie vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. “Olivier voelde zich begrepen, hij vond het fijn dat alle kinderen daar anders waren, net als hij. Omdat hij zag hoe fijn het daar is, wilde hij geld inzamelen voor het Kinderfonds. En dus zamelde hij middenin coronatijd € 200,- in via statiegeldflessen. Dat zijn 800 flessen! Iedereen kwam in beweging; school, kerk, ouders van ons werk. Olivier genoot.”

Doorzetter

Vader Danny is trots op het doorzettingsvermogen van Olivier. “Bij grote dingen zoals school zet hij door. En bij kleine dingen, zoals onenigheid met vriendjes, is het vallen en weer opstaan. Hij weet dat hij anders is en toch zet hij steeds weer de stap om ervoor te gaan.” Michelle vult aan: “Dat hij een McNificent mag zijn, maakt hem ontzettend trots. Het is iets van hém, wat gezonde kinderen niet mee kunnen maken. Hij vindt het geweldig.”

 

Geef om kinderen als Olivier