
Al 40 jaar een helpende hand
Onmisbare vrijwilligers
De Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen kunnen niet zonder vrijwilligers. Zij staan dag en nacht, 365 dagen per jaar klaar voor de gezinnen. Zij zorgen voor een schoon, fijn en welkom thuis en bieden een luisterend oor. Dat begon allemaal in één Huis met een handjevol vrijwilligers.
Onder wie Ali, die 40 jaar later nog steeds actief betrokken is als vrijwilliger. Inmiddels zijn er circa 1.900 vrijwilligers, jong en ouder, met allerlei achtergronden. Zoals radio-dj Mart, betrokken bij Ronald McDonald Huis Utrecht, en studente Annabel, die zich inzet als nachtvrijwilliger in Huis Maastricht. Alle drie hebben ze hetzelfde doel: het verschil maken voor gezinnen met een ziek of zorgintensief kind.

Ali (78): 'Al veertig jaar vrijwilliger'
“Begin jaren 80 werkte ik als leerkracht en als pedagogisch medewerker op de afdeling Oncologie van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Ouders mochten eerst maar een uur per dag op bezoek komen, zelfs bij de ernstig zieke kinderen. Sommige ouders zie ik nog voor me. Met de week werden ze bleker en vermoeider. Voor ouders die ver weg woonden, was het helemaal schrijnend. Families uit Zeeuws-Vlaanderen of Texel, die soms te laat kwamen om bij het overlijden van hun kind te zijn. Dat was vreselijk.
We vonden dat dat anders moest. Als personeel hebben we gecollecteerd om stretchers te kopen, zodat ouders bij hun kind konden slapen als het slecht ging. Dat was toen een enorme ontwikkeling. Gelukkig ontstond er steeds meer aandacht voor de psychische kant van de patiënt. Er kwam een psychosociaal team, onder leiding van dr. Tom Voûte. In 1985 bracht hij het idee van de Ronald McDonald Huizen naar Nederland.
Toen ik hoorde dat het eerste Huis in Amsterdam kwam, meldde ik mij gelijk aan als vrijwilliger. Ik wist hoe belangrijk en nuttig het was. Het eerste pand kwam aan de Spinozastraat, een herenhuis met vier verdiepingen. Stofzuigen was een hele klus. Families vonden het fijn dat ze dichtbij konden zijn en snel naar hun kind konden gaan. Het was voor hen een enorme geruststelling.”
Klein gebaar
“En als vrijwilliger kon ik met een klein gebaar al een groot verschil maken. Soms hoefde ik alleen maar te luisteren of een zakdoek aan te reiken. Dat deed hun al goed. En dat is nu niet anders. Eerder deed ik doordeweekse vrijwilligersdiensten. Later werd ik weekendmanager. Eens in de zoveel tijd ben je dan in het weekend het aanspreekpunt voor de andere vrijwilligers in het Huis. In de weekenden zie je vaak broertjes, zusjes en grootouders. Ze genieten van de speelkamer en de speeltuin naast het Huis. Dat is zo heerlijk voor hen.
Nu, 40 jaar later, ben ik nog steeds vrijwilliger in Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam. Het vrijwilligerswerk is voor mij onvervangbaar. Het is een beetje een verslaving. Het blijft leuk en bijzonder, en belangrijk. Als je ziet hoeveel het voor ouders betekent dat je even tijd en aandacht voor ze hebt – dat zijn de mooiste momenten.”
Ook het verschil maken in een Huis, Huiskamer of vakantiehuis bij jou in de buurt? Ga aan de slag als vrijwilliger! Bekijk alle locaties en vacatures.

Annabel (19, student): 'Een luisterend oor in de nacht'
“Als kind was ik ernstig ziek. Mijn ouders hebben destijds in een Ronald McDonald Huis gewoond en kijken daar positief op terug. Daarom werd ik vrijwilliger in Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen. Hier zag ik ouders die hun zieke kind geen seconde wilden verlaten, maar toch even ademruimte nodig hadden. Er waren ook mooie momenten: families die spelletjes speelden of de verjaardag van een kind vierden in de Huiskamer.
Toen verhuisde ik naar Maastricht voor mijn studie Geneeskunde en sindsdien draai ik nachtdiensten in Huis Maastricht. Die zijn goed te combineren met mijn studie. Omdat ik het overdag druk heb met mijn studie kan het wel pittig zijn om dag én nacht aan te staan. Maar dat heb ik ervoor over. ’s Avonds zijn gasten meer in een thuissituatie. Als nachtvrijwilliger ben je het eerste aanspreekpunt. Emoties komen los. Het is bijzonder er voor ouders te zijn op de momenten dat ze dat hard nodig hebben. Het kan ook best heftig zijn, bijvoorbeeld als een kindje in de nacht overlijdt. Dat er juist dan ook iemand een luisterend oor biedt, is extra waardevol.
Medische bril af
Ik zie veel vanuit een medisch perspectief, maar in het Ronald McDonald Huis laat ik die medische bril af. Ik ben er om te luisteren. Door het vrijwilligerswerk zie ik ook het verhaal van de gezinnen buiten het medische gedeelte om. Ik kan zien wat het emotioneel met ouders doet en hen op dat vlak ondersteunen.”

Mart (26, Radio-DJ): 'Het verschil maken'
“Als vrijwilliger in het Ronald McDonald Huis maak je altijd het verschil. Ik had één dag over in de week, en die besteedde ik hier graag. Het is zoveel waard om iets te kunnen doen voor gezinnen die het lastig hebben. In de Speelopvang van Ronald McDonald Huis Utrecht vermaken we broertjes en zusjes van zieke kinderen, zodat ouders er helemaal voor hun zieke kind kunnen zijn. We brengen de boel op orde en houden het netjes.
Maar het belangrijkste is wel dat de broertjes en zusjes, in een moeilijke fase van hun leven, toch even zorgeloos kind kunnen zijn.”
Met veel plezier
“Inmiddels is mijn agenda wat drukker en wordt het lastiger om elke week een vrijwilligersdienst te draaien. Maar ik blijf mij nog altijd met plezier inzetten voor het Huis wanneer dat mogelijk is.”
Maak ook het verschil
Wil jij met een paar uur per week het verschil maken voor families met een ziek of zorgintensief kind? Met 11 Huizen, 12 Huiskamers en 3 vakantiehuizen is er altijd een plek in de buurt om aan de slag te gaan.