Na 15 jaar opnieuw in Ronald McDonald Huis Nijmegen
Als Serap op 14-jarige leeftijd met helse buikpijn op de Spoedeisende Hulp in Enschede terechtkomt, staan de artsen voor een raadsel. Wanneer blijkt dat haar ontstekingswaarden te hoog zijn, wordt ze direct met de ambulance naar het Radboudumc in Nijmegen gebracht: de plek waar ze is geboren en destijds geopereerd werd aan een hernia diafragmatica. Haar ouders en zus komen opnieuw in aanraking met Ronald McDonald Huis Nijmegen.
“In het Radboudumc zagen ze dat de dikke darm van Serap was omgeklapt”, vertelt moeder Nuray. “Tijdens een operatie zijn een deel van de dikke darm en de volledige blindedarm verwijderd. Na een week in het ziekenhuis mocht Serap weer naar huis, maar binnen twee dagen had ze ineens weer veel pijn. Wederom werd ze met de ambulance naar Nijmegen gebracht, waar werd geconstateerd dat de dunne darm tijdens de operatie was geraakt. Door de gaatjes in de dunne darm kwam de ontlasting in haar buik terecht; dit veroorzaakte de pijn.” Opnieuw wordt Serap geopereerd, dit keer om de dunne darm te verwijderen.
Het herstel van de operatie is pittig; Serap moet drie maanden in het ziekenhuis blijven. Een heftige periode, waarin haar ouders en zus in het Ronald McDonald Huis logeren. Nuray: “In die drie maanden ging het niet goed met Serap. Ze lag zelfs een aantal dagen op de IC. Dicht bij haar kunnen zijn in het Ronald McDonald Huis heeft ons veel steun gegeven. De mensen in het Huis zijn zo lief en betrokken. De vrijwilligers maken altijd even een praatje en iedereen leeft mee. Een écht thuis zal het natuurlijk nooit zijn, maar we voelden ons er heel erg thuis. We hebben ook nog steeds contact met andere ouders die we leerden kennen tijdens ons verblijf. Dat is zo bijzonder.”
Feestdagen in het ziekenhuis
Ook de mensen in het ziekenhuis voelen voor het gezin als familie. “Serap was echt het oogappeltje van de medewerkers van het Radboudumc. We vierden Sinterklaas, Kerstmis en haar verjaardag in het ziekenhuis; dan bouw je een extra band op met het personeel. Toen we naar huis mochten, moest iedereen huilen bij het afscheid.”
Na de operatie krijgt Serap een stoma, die haar helaas veel ongemak brengt. Als inmiddels 15-jarige puber verlangt Serap naar een leven zonder stoma – een onderzoek volgt. Als er geen beknellingen zijn, mag de stoma verwijderd worden. Nuray: “Ze was zo verdrietig door alle lekkages. Gelukkig bleek dat alles in orde was en is de stoma na bijna een jaar verwijderd. Door dezelfde arts die Serap ook na haar geboorte opereerde. Vanwege de complicaties na de eerste operatie vonden we een nieuwe operatie heel spannend. Maar deze keer verliep alles gelukkig voorspoedig en mocht Serap na een week weer naar huis.”
Op loopafstand
Het gezin kijkt terug op een heftige periode. Hele dagen in het ziekenhuis, met gelukkig het Ronald McDonald Huis op loopafstand om even een hapje te eten en te slapen. Nuray: “Vanuit Enschede dagelijks heen en weer rijden naar Nijmegen is niet te doen. We zijn zo blij dat we steeds in het Ronald McDonald Huis mochten verblijven. Na de geboorte van Serap logeerden we hier ook; ik had toen niet kunnen bedenken dat we er vijftien jaar later weer zouden zijn.”