Tevreden Tim

Vanaf de geboorte is Tim meervoudig gehandicapt. De oorzaak is een stukje gedupliceerd DNA op het 2e chromosoom. Dit o zo belangrijke 'stukje' bepaalt o.a. Tims spierspanning. Daarnaast is de aanmaak van myeline in de hersenen onvoldoende, waardoor de sturing van signalen vanuit de hersenen vertraagd verloopt.

Tim voelt graag aan de blaadjes van de bomen

Moeder Liesbeth en vader Hans zijn de ouders van zoon Jorrit (15) en Tim (13). Bij de geboorte van Tim werd na bijna twee jaar zoeken vastgesteld dat er sprake is van een uitzonderlijke chromosoomafwijking. Tim heeft een zeer vertraagde reactie en heeft een ontwikkelingsniveau van een kind van ongeveer 7 maanden oud. Hij ligt op een kleed te spelen of zit in zijn rolstoel met een speeltje. Tim kan sinds kort zelf gaan zitten, in kleermakerszit. Een enorme verbetering omdat de wereld er voor hem ineens heel anders uitziet. Zijn ontwikkeling maakt, hopen Liesbeth en Hans, weer een sprongetje.

Een grote overwinning was het moment dat Tim zelf uit een drinkflesje met rietje kon drinken. Hij kan nu zelf aangeven of en hoeveel hij wil drinken. Tim kan zelf kiezen! Er zijn maar weinig bezigheden in het leven van Tim waarbij hij dit kan aangeven.

Een heel regelmatig leven is belangrijk voor Tim en dus voor het hele gezin. Tim is heel knuffelig en snel tevreden. Hoort hij verdriet dan wordt hij zelf ook verdrietig en zo bezorgd lachen hem en zijn omgeving een aanstekelijke lach.

De Kindervallei is een geschikte vakantielocatie voor dit gezin. Zonder hulpmiddelen op pad is voor hen geen optie meer. "Je kunt hier relaxed op vakantie ondanks dat de zorg van Tim blijft bestaan", zegt Liesbeth. Ook het feit dat een beperking hier heel 'normaal' is, ontspant de ouders enorm. Veiligheid en geborgenheid tijdens de vakantie midden in de groene Limburgse natuur spelen bevalt hen allen.

Lees meer verhalen