5 vragen aan
kinderpsychologe Tischa Neve
We mogen naar huis! Wat nu? Tips om thuis weer structuur te krijgen
Tijdens een heftige periode waarin alles anders is, is het heel verleidelijk om de teugels van het opvoeden wat te laten vieren. Je laat je kind wat langer op de iPad kijken of verwent ze met een extra cadeautje. “Begrijpelijk, maar probeer eenmaal thuis zo snel mogelijk weer de structuur op te pakken”, zegt kinderpsycholoog Tischa Neve. “Kinderen hebben regels en ritme nodig.”
1. Waarom is die structuur zo belangrijk?
“Duidelijkheid, ritme en regels geeft kinderen rust en houvast. Je helpt je kind dus juist door weer grenzen te stellen. Door hem of haar weer als ‘gewoon kind’ te zien. Zo went iedereen snel aan het leven thuis en komt er weer rust in het gezin.”
2. Heb je daar tips voor?
“Pak de routines rond opstaan, naar bed gaan en eten zo snel mogelijk weer op. Bouw dus weer vaste bedtijden en volgordes in. Bij kinderen ouder dan vijf jaar kun je ook een gezinsoverlegje houden. Spreek uit dat alles anders is geweest, maar dat je nu weer thuis bent met elkaar. Hoe ga je het samen weer gezellig en rustig maken thuis? Maak heldere afspraken.”
3. Hoe ga je om met de gezonde broertjes en zusjes?
“Er is veel aandacht naar het zieke kind gegaan. Broertjes en zusjes hebben misschien veel bij opa en oma gelogeerd. Ze hebben veel moeten incasseren, dus het is goed om ze nu één op één-aandacht te geven. Door samen iets te doen bijvoorbeeld. En denk niet: ik hoor ze niet, dus het is goed. Vraag voor het slapengaan of er dingen zijn die ze willen vragen. Hoe ze het hebben ervaren. Door te laten zien dat je erover mag praten, geef je ruimte aan de verwerking.”
4. Ontsporen er veel kinderen na een heftige periode?
“Het is normaal als kinderen bij thuiskomst een terugval in zindelijkheid hebben, veel de strijd aangaan of negatieve aandacht vragen. Dat is logisch en niet verontrustend. Duurt dit langer dan een paar weken en merk je dat een kind op meerdere vlakken niet lekker in zijn vel zit, dan kun je eens met de huisarts of een speltherapeut gaan praten.”
5. En als ouder?
“Zorg goed voor jezelf. Geef jezelf ook de ruimte om je emoties te uiten en op te laden. Ga lekker in bad of sporten. Het huishouden hoeft nu niet spic en span te zijn, dat komt wel weer. Accepteer hulp. En denk aan de zuurstofmaskers in het vliegtuig. Die moet je ook altijd eerst bij jezelf opzetten en daarna pas bij je kinderen.”