247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.
Mama en zoon in ziekenhuisbed

Impact

Een warme douche om de zorgen van je af te spoelen. Een volledig uitgeruste keuken om je avondeten in te bereiden na een lange ziekenhuisdag. Daar in het Ronald McDonald Huis lijken de witte gangen van het ziekenhuis ineens heel ver weg. Toch weet je: als het nodig is sta je binnen vijf minuten naast het bed van jouw kind. Dat is de impact die de Ronald McDonald Huizen maken dankzij vrijwilligers, donateurs en sponsoren.

Samen het verschil maken voor ouders en hun zieke kind

 

gezinnen in de Huizen en vakantiehuizen

 

overnachtingen in Huizen en vakantiehuizen

 

Huiskamerbezoeken

DICHT BIJ ELKAAR ZIJN HELPT ÉCHT

Het Kinderfonds is een onafhankelijke, niet-gesubsidieerde stichting. Een sterk netwerk van vrijwilligers, donateurs en sponsoren brengt ouders dicht bij hun zieke kind in Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen. 
Het hele jaar door, dag in, dag uit.

Ronald McDonald Kinderfonds

Dichtbij voor een nachtzoen

in de Ronald McDonald Huizen

In 2023 hebben 6.043 gezinnen overnacht in een Ronald McDonald Huis. In totaal sliepen de gezinnen 59.474 nachten in een Ronald McDonald Huis. Soms maar één nacht, soms maandenlang. Gemiddeld verbleven de gezinnen tien nachten in een Ronald McDonald Huis. Allemaal met hetzelfde doel: dicht bij hun zieke kind zijn, zodat ze binnen vijf minuten bij hun kind in het ziekenhuis kunnen zijn. Voor een nachtzoen, een verhaaltje voor het slapengaan of om dichtbij te zijn, omdat het (even) niet goed gaat. 

Euro verdeling 2022

Inkomsten en uitgaven: waar gaat mijn euro naartoe?

Stel, je doneert een euro aan het Ronald McDonald Kinderfonds: wat gebeurt daar dan mee? Van elke euro die in 2022 werd gedoneerd, besteedden we 81 cent aan onze missie: keeping families close. 15 cent ging naar fondsenwerving en communicatie en 4 cent naar personeel en administratie. Meer weten over onze inkomsten, uitgaven en de impact die we daarmee samen maken? Lees het jaarverslag van 2022.

Jaarverslag 2022 >

Kinderfonds_infographic_35jaar_Huizen

Dicht bij elkaar zijn helpt écht

Dicht bij elkaar zijn tijdens ziekte of zorg helpt écht. Dat blijkt uit onderzoek naar de impact van Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen. Het onderzoek is uitgevoerd door ARGO, een onderzoeksinstituut verbonden aan Rijksuniversiteit Groningen. 96% van 1.883 ouders geeft aan dat ze de zorg voor hun zieke kind beter volhouden, dankzij een plek in een van de 11 Ronald McDonald Huizen. 95% stelt dat het Ronald McDonald Huis het gezin bij elkaar houdt tijdens een moeilijke periode in hun leven. “Het Huis is zoveel meer dan een dak boven je hoofd en een bed om in te slapen,” vertelt een ouder. “Thuis liepen we met onze ziel onder onze arm, in het Huis weet je dat je binnen een paar minuten weer bij je kind bent. ‘s Nachts hoefde het personeel maar te bellen, en stonden we er.”

Kinderfonds_infographic_35jaar_kinderen

'Zonder mijn ouders voelde ik me eenzaam in mijn ziekenhuisbed'

Zieke kinderen zijn minder bang en verdrietig met hun ouders, broertjes en zusjes dicht bij hun ziekenhuisbed. 28 ondervraagde kinderen geven aan dat ze zich rustiger voelen, en meer lachen, met hun ouders dichtbij. “Als ik op social media zie dat iedereen leuke dingen doet, voel ik me best eenzaam. Dan is het fijn dat mijn ouders er zijn voor afleiding,” licht een kind toe.

Kinderfonds_infographic_35jaar_zorgprofessionals

'De zorg kan niet zonder Ronald McDonald Huizen'

Zorgprofessionals zijn er duidelijk over: het Ronald McDonald Huis is broodnodig voor ouders en kinderen. Ruim 95% van de 327 ondervraagde kinderartsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals geeft aan dat Ronald McDonald Huizen bijdragen aan medisch en psychisch herstel van het kind. “Het is beter voor de binding, zorgt voor minder stress en bij acute momenten zijn ouders er direct,” zegt een zorgprofessional.

Utrecht_HuiskamerWKZ_Spelletje

TERUGTREKKEN EN OPLADEN

in de Ronald McDonald Huiskamers
Ook binnen de muren van het ziekenhuis, kan je een plek vinden om je terug te trekken, een kop koffie te drinken of even te werken: in de Ronald McDonald Huiskamers. De Ronald McDonald Huiskamers werden 69.563 keer bezocht in 2023. Bezoekers trokken zich even terug uit de ziekenhuissfeer en vonden ontspanning in een van de Ronald McDonald Huiskamers.

Kinderfonds_infographic_35jaar_Huiskamers

'Even ontsnappen uit de ziekenhuissfeer'

Voor 94% van de 811 ouders die een Ronald McDonald Huiskamer, midden in het ziekenhuis, hebben bezocht, kijken positiever terug op hun ervaringen in het ziekenhuis. In de Huiskamer, op of vlak bij de kinderafdeling, zijn ouders even weg van de witte ziekenhuismuren en vinden ze rust. “Dankzij de Huiskamer hielden we vol. Een fijne plek vol rust in een heel moeilijke periode.” 

Vakantie

OP ADEM KOMEN

in de vakantiehuizen
In de drie vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds vierden 648 gezinnen met een zorgintensief kind hun vakantie. Door de aangepaste vakantiehuizen konden de gezinnen hun zorgen thuis laten. Om even op adem te komen en te genieten van elkaar. In 2023 maakten de vakantiehuizen 3.292 vakantie-overnachtingen mogelijk. 

Kinderfonds_infographic_35jaar_vakantiehuizen

'Samen echt even eruit zijn'

Vier op de vijf ouders van een kind met een beperking geeft aan: was ik maar eerder naar een vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds gegaan. Een overweldigende 94% van de 152 ondervraagde ouders geeft aan dat het hele gezin, ook het zorgintensieve kind, zichzelf kan zijn in een vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds. Nog eens 90% benoemt dat de vakantiehuizen staan voor een echt vakantiegevoel, en ‘er even helemaal uit zijn’.

Ouders die met enkele seconden bij hun kind in het ziekenhuis zijn. Kinderen die beter slapen in hun ziekenhuisbed omdat hun ouders dichtbij zijn. Vrijwilligers die deze gezinnen een warme plek bieden. En zorgprofessionals die dagelijks de essentie van family centered care zien. Allemaal onderstrepen zij: de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen zijn onmisbaar.

Verhalen van families

“Het ziekenhuis is er niet op gebouwd om ouders te huisvesten. Maar ik ben ervan overtuigd dat het een negatief effect op het genezingsproces van het kind heeft als de ouders niet snel bij hun kind kunnen zijn. In de Ronald McDonald Huizen kunnen ouders even ontspannen, uit de ziekenhuissfeer en ervaringen delen met lotgenoten. Op die manier kunnen ze er weer helemaal zijn voor hun kind als dat nodig is. En dat is een geruststellende gedachte voor ouders én kind.”

– Kinderarts Sascha Verbruggen

Impact Ronald McDonald Kinderfonds

Help mee!

Family Centered Care: dicht bij elkaar als medicijn

Door ouders dicht bij hun zieke kind te brengen, maakt het Ronald McDonald Kinderfonds Family Centered Care mogelijk. Dat is het ‘actief participeren van families in de behandeling en verzorging van zieke en zorgintensieve kinderen’. Aandacht, liefde en nabijheid dus, als het sterkste medicijn voor families met een ziek kind. Wil je ook bijdragen om ouders en zieke kinderen dicht bij elkaar te brengen?

Doneer nu

Titel
Jaarverslag
Inhoud

Alles lezen over de impact die de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen samen met hun betrokken netwerk maakten in 2022? Benieuwd naar onze inkomsten en uitgaven? In het jaarverslag zetten we alles op een rijtje.

Ontvang bijzondere verhalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.