
Zie hoe jij verschil kunt maken
Verhalen uit Ronald McDonald Huis Zwolle
Lees ervaringen van gasten, en zie hoe donateurs, vrijwilligers en actievoerders het verschil maken voor Ronald McDonald Huis Zwolle. Doe je mee?
-
Waardevol om te zien voor grootouders dat er een plek is waar je kinderen tot rust komen
“Twee weken na de voorspoedige geboorte van onze kleinzoon Oscar hadden we allemaal het gevoel dat het niet goed ging”, vertelt oma José. “Hij dronk zijn fles wel leeg, maar kwam niet aan. Hij bleef klein en tenger. Na vijf weken was hij pas op zijn geboortegewicht.” Na twee onzekere maanden komt de diagnose: Oscar heeft het syndroom van Alagille.
-
We konden dag en nacht bij Stijn zijn
Stijn wordt op 2 december onverwachts 9 weken te vroeg geboren. ’s Morgens vertrekt Lisa nog naar haar werk in Deventer. Ze vertrouwt het niet, neemt contact op met de verloskundige en wordt in het ziekenhuis van Almelo opgenomen met gebroken vliezen. Het vruchtwater blijkt zwart te zijn en omdat Lisa nog geen 32 weken zwanger is, brengt een ambulance haar en aanstaande vader Mike dezelfde middag nog naar Isala in Zwolle.
-
Elke avond zwaaien Micha en Amy naar hun babybroertje
Allard en Elly zijn inmiddels goed bekend met de Ronald McDonald Huizen. Alle vier de zwangerschappen eindigden – door heel uiteenlopende en los van elkaar staande redenen – in een vroeggeboorte. “Dat is vier keer pech hebben achter elkaar”, zegt Elly. “Bij Micha (6) en Luca braken de vliezen spontaan door streptokokken. Bij Amy (3) was een voorliggende placenta de oorzaak.” Micha liep hierdoor hersenschade op en van Luca moesten ze tot hun grote verdriet afscheid nemen op de NICU.
-
Je gaat automatisch over
Finn, het zoontje van Shanon en Dominique, wordt na ruim veertig weken geboren. De zwangerschap verloopt volgens het boekje. De be valling allesbehalve. Meteen na de geboort e huilt Finn nie t. “Ze haalden hem meteen van de buik. Da t is niet goed, was het eerste wat ik dacht”, vertelt vader Dominique. “Vijftien seconden later stonden er zes man in de k amer.”
-
Dag en nacht in het Huis
In Ronald McDonald Huis Zwolle zijn niet alleen overdag, maar ook ’s nachts vrijwilligers aanwezig. De sfeer tijdens een nachtdienst is bijzonder, persoonlijker. Dat ervaart vrijwilliger Alie, die zowel overdag als ’s nachts klaarstaat voor de gasten in het Huis.
-
In het algemeen is het rustig op de NICU
Op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van Isala worden pasgeboren kinderen opgenomen die intensieve zorg nodig hebben. Vaak gaat het om baby’s die te vroeg zijn geboren – met een zwangerschapsduur vanaf 24 weken – of om kinderen die ziek t er wereld komen. Op de NICU gaa t de zorg voor de pasgeborenen dag en nach t door. Veel ouders verblijven in Ronald McDonald Huis Zwolle, dat op loopafstand van het ziekenhuis ligt.
-
‘Als je als ouder niet in balans bent, is je gezin dat ook niet’
Een kind in het ziekenhuis, dat heeft impact op het hele gezin. Hoe houd je jezelf én je gezin staande in zo’n situatie? Als moeder van de zorgintensieve Lynn (7) kent Dianne de uitdagingen van een leven met zorg. Vanuit die ervaring en haar werk dat alles te maken heeft met in balans blijven, deelt zij haar tips voor andere ouders.
-
Vrijdagvrijwilligers zorgen voor gasten én elkaar
“Je blijft even hangen voor de overdracht, maakt een praatje en er ontstaat een klik.” Zo ontstond de hechte band tussen de vrijdag-vrijwilligers in Ronald McDonald Huis Zwolle, waar Lisette in de tweede shift werkt.
-
Je hebt geen moment rust
In de Ronald McDonald Huizen en Huiskamers ontstaan regelmatig nieuwe vriendschappen. Tussen vrijwilligers, tussen vrijwilligers en gasten, maar ook tussen gasten onderling. Neem Jorieke en Daphne. Beiden bevielen vorige zomer in Medisch Spectrum Twente van een zoon en moesten nog een tijdje in het ziekenhuis blijven. Hun ontmoetingen in de Huiskamer resulteerden in een hechte vriendschap. Nu, ruim acht maanden later, hebben ze nog steeds dagelijks contact.
-
Mannen onder elkaar
Jelle zit samen met andere gasten in Huis Zwolle naar een voetbalwedstrijd te kijken. Yannick is er een van. Hij en Jelle hebben elkaar daarvoor één keer eerder gezien. Dan krijgt Jelle een telefoontje uit Isala. “Het ging minder goed met mijn vrouw Anne. Ik vroeg Yannick of hij met me mee wilde.” Het markeert de start van een speciale band tussen beide mannen.
-
Bijzondere momenten als nachtvrijwilliger tijdens kerst
De nachten rond kerst zijn niet populair als vrijwilligersdienst. Astrid heeft er geen probleem mee en is al jaren nachtvrijwilliger tijdens de kerst. Ze komt uit de gezondheidszorg en is het gewend om tijdens feestdagen te werken. “Bovendien zijn deze diensten steeds weer bijzonder.”
-
Zekerheid zoeken op het scherm van de monitor
“Ik weet het nog goed, het was maandag 17 december 2018”, vertelt Daphne. “Ik was iets meer dan 29 weken zwanger. ‘Tot straks’, zei ik tegen mijn collega’s. Ik dacht snel even voor een extra controle heen en weer naar de gynaecoloog te gaan. Maar het liep anders.”
-
We kijken echt naar het positieve
Zes maanden na haar geboorte wordt Selah – dochter van Karine en Sander – met ernstige ondervoeding opgenomen in Isala in Zwolle. Ze weegt op dat moment krap aan vier kilo. Ze spuugt veel. Ongeacht hoeveel ze drinkt, ze komt niet aan. Het duurt nog zeven maanden voor de jonge ouders horen wat er met hun dochter aan de hand is.
-
We delen onze zorgen, maar ook onze mooie momenten
Na een zwangerschap van 28 weken en 4 dagen wordt Luuk geboren. Veel te vroeg, daarom moet hij in het ziekenhuis blijven. Zijn ouders, Jeroen en Maaike, nemen hun intrek in Huis Zwolle. “Dat was zo ontzettend fijn, we besloten dat we ooit iets terug wilden doen”, vertelt Jeroen. Afgelopen mei was het zover.
-
5 vragen aan Froukje Hijlkema
orthopedagoog-generalist en EMDR-therapeut bij Praktijk Goed Leven
Haar ervaringen als oud-gast in Ronald McDonald Huis Groningen inspireerden orthopedagoog Froukje Hijlkema om zich te specialiseren in Eye Movement Desensitization and Reprocessing-therapie (EMDR). “EMDR heeft me geholpen om de traumatische impact van mijn dochters diagnose te verwerken.”