Energie voor twee

's Avonds wil Nienke nog een bootcamp les geven en eigenlijk moet ze ook nog een presentatie voor haar werk voorbereiden. Maar diezelfde avond komen, na 25 weken en drie dagen zwangerschap, Mauk en Brent op de wereld.

Brent, nu anderhalf jaar Brent, nu anderhalf jaar

Nienke vertelt: "Ik had een voorbeeldige zwangerschap en was superfit. Niks duidde erop dat de kindjes eerder zouden komen." Haar man Paul vertelt verder: "We zouden het weekend erop inkopen gaan doen voor de baby's en de kinderkamer was ook nog niet klaar."

Nog geen kilo

Mauk, nu anderhalf jaarMauk, nu anderhalf jaar

Maar toch dienen de jongetjes zich veel eerder aan dan de bedoeling is. Nienke heeft de hele dag last van krampen, maar echt ongerust is ze nog. Maar als plotseling haar vliezen breken, gaan ze met vliegende vaart naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Daar ontdekken de artsen dat Nienke al ontsluiting heeft. Direct wordt ze met spoed naar Isala in Zwolle gebracht. Daar worden Mauk en Brent geboren. Allebei nog geen 1.000 gram.

Super geregeld

Terwijl de twee jongetjes op de NICU liggen, wordt kersverse mama Nienke na twee nachten ontslagen uit het ziekenhuis. Samen met Paul neemt zij intrek in Huis Zwolle. Paul: "De eerste week leef je in een roes. We waren echt alleen gefocust op de gezondheid van de kindjes en kregen niks mee van de buitenwereld. Het was zo fijn dat tijdens ons verblijf taken zoals het wassen van beddengoed en handdoeken werden gedaan door vrijwilligers. Alles was super geregeld in het Huis."

Hulp van familie

Het motto van Nienke en Paul is: alle energie gaat naar onze kindjes. Paul vertelt: "Dit konden we realiseren omdat familie voor ons boodschappen deed en voor ons kookte." Nienke volgt: "De energie die we nodig hadden, deden we op door de natuur in te gaan. We zijn allebei erg sportief. Al snel fietste ik met Paul mee als hij ging hardlopen in de mooie omgeving van het Huis. Op die manier waren we er echt even uit. Daarnaast zaten we graag in de tuin van het Huis."

'De kindjes zorgden ervoor dat we positief naar de situatie konden kijken'

Kracht

Mauk en Brent liggen in totaal zes weken op de NICU in Zwolle. Nienke: "Dit ging met ups en downs. Beiden hebben ze infecties gehad en complicaties." Paul vertelt verder: "We haalden kracht uit de gezondheid van de één als de ander het een beetje moeilijker had. De kindjes zorgden ervoor dat we positief naar de situatie konden kijken".

Huiskamer

Na hun verblijf op de NICU worden de broertjes naar de high care-afdeling gebracht. Nienke: "Na vijf weken zijn Paul en ik naar huis gegaan. Het was fijn om weer te slapen in ons eigen bed. En nu konden we de kinderkamer gaan afmaken. 's Ochtends werkten we aan het huis en 's middags en 's avonds verbleven we in het ziekenhuis. We hebben veel tijd in de Ronald Mc Donald Huiskamer doorgebracht. Daar kolfde ik, aten we en ontvingen we visite." Uiteindelijk mogen Mauk en Brent, als ze bijna 13 weken oud zijn, mee naar huis. De tweeling is anderhalf jaar en het gaat nog steeds erg goed. Ze groeien als kool en de ontwikkeling gaat ook voorspoedig.

In de zomer van 2014 organiseert Nienke, net als voorgaande jaren, een triathlon in het dorp. Dat jaar schonken ze een deel van deze opbrengst aan Ronald McDonald Huis Zwolle. Een win-winsituatie, aldus Paul en Nienke. "Wij worden hier blij van en zo konden we iets terugdoen voor Huis Zwolle."

Lees meer verhalen