En weg was de roze wolk
Demi en Steffan verwachten hun eerste kindje. In de 40e zwangerschapsweek zijn er nog steeds geen voortekenen van een bevalling. De aanstaande ouders willen graag dat de bevalling kunstmatig op gang wordt gebracht. Er wordt een ballonkatheter in Demi’s baarmoedermond geplaatst. Na 41 weken en 1 dag wordt de bevalling ingeleid en ziet dochter Yadè het levenslicht.
Demi heeft een ruggenprik gekregen, daarom blijven moeder en dochter een nachtje in het ziekenhuis in Harderwijk. Daags na de bevalling gaan ze naar huis. “Alles verliep goed. Tot we zagen dat Yadè kokhalsde. De kraamverzorgster vertelde dat dit mogelijk veroorzaakt werd doordat er wat vruchtwater in haar longen zat. Toen we de volgende dag zagen dat Yadè aan de rechterkant stuipjes had, hebben we de verloskundige gebeld. Die kwam langs en constateerde vijf stuipbewegingen binnen twintig minuten. Tijdens telefonisch contact met het ziekenhuis in Harderwijk kregen we te horen dat we met Yadè moesten komen.”
Gastvrij
De artsen zien al snel dat het niet goed gaat. Onder begeleiding van een neonatoloog van Isala wordt Yadè per ambulance naar Zwolle gebracht. Weg roze wolk. In Isala volgen bloedonderzoek, een MRI-scan en een ruggenprik om vocht af te nemen. Steffan en Demi nemen hun intrek in het nabijgelegen Ronald McDonald Huis. “Zo konden we dicht bij Yadè zijn. Dat was erg fijn. Elke dag kwamen er twee familieleden voor ons koken in het Huis en de vrijwilligers waren heel gastvrij. Dat bood ons de nodige afleiding in deze hectische tijd.”
Hersenbloedingen
Uit de MRI-scan blijkt dat Yadè tijdens of rondom de bevalling twee hersenbloedingen heeft gehad. “Als dat nog een keer zou gebeuren, bestond de kans dat haar gezondheid achteruit zou gaan, en dat ze mogelijk aan de beademing zou moeten.” De medicatie die Yadè krijgt, slaat gelukkig aan. Maar door alle inspanningen is ze zo moe dat ze bijna twee dagen aaneengesloten slaapt. “Toen ze haar ogen opendeed, dachten we meteen: ze wordt wakker, dat is positief. Vanaf dat moment werd er elke dag een infuus of slangetje ontkoppeld, terwijl Yadès hersenactiviteit continu in de gaten werd gehouden. Erg spannend, maar ze deed het heel goed.”
Vooruitgang
De artsen zijn aangenaam verrast door de vooruitgang die Yadè boekt. “Na een week mocht ze mee naar huis. Sindsdien gaat het supergoed met haar. Volgens de kinderarts en de fysiotherapeut ontwikkelt Yadè zich net als andere kinderen. De toekomst blijft onzeker, maar we hebben er alle vertrouwen in.”
De oorzaak van de hersenbloedingen is nog niet gevonden. Mogelijk komt het door een stollingsgen dat Demi’s moeder aan Demi doorgegeven heeft. Of Demi en Yadè drager zijn van dit gen wordt nog onderzocht.