
“Door voor de gasten te zorgen voelen we ons deel van de gemeenschap”.
Kristy Bernath verhuisde in 2013 met haar man en 3 zoons van New York naar Amsterdam. Terwijl haar man zich in zijn nieuwe baan stortte, reed Kristy iedere dag haar jongens naar de International School in Amstelveen en kwam dan langs Huis VUmc. De gevel van het Huis intrigeerde haar. Op een dag belde ze aan. De ‘Donderdag Kookploeg’ was geboren.
“Ik ben moeder en dol op kinderen en baby’s (haar vriendin en kookploeg-maatje Lily beaamt dit: “She sniffs other people’s baby’s”). Ik wilde heel graag iets doen in het Huis, maar schoonmaken trok me niet. Ik ben altijd gek op koken geweest, dus stelde ik voor om een kookploeg op te richten met een aantal expats. Iedere donderdag komen we koken. We spreken vooraf een thema af, zoals Italiaans of Mexicaans. Iedereen neemt boodschappen mee en kookt gerechten die binnen het thema passen. Rond 3 uur staat er voor de gasten een buffet klaar – inclusief halal en vegetarische opties – waarvan de gasten zelf kunnen nemen wanneer ze willen.”
De kookploeg is een doorslaand succes en gaat z’n zesde jaar in. De samenstelling verandert zo nu en dan; expats blijven nooit lang op een plek. Kristy en Lily worden momenteel bijgestaan door Amerikaanse Amanda, Australische Amanda en “lucky man” Mick. “Onze vriendschappen zijn door het koken hechter geworden. Je praat toch makkelijker terwijl je bezig bent met hakken, bakken of kneden. Dat merken we ook aan de gasten. Die komen op donderdag vaak eerder terug uit het ziekenhuis om te kletsen. Dat we Engels spreken is geen belemmering. Het maakt het soms zelfs makkelijker om over persoonlijke zaken te praten.
“We krijgen veel voldoening door het voor de gasten huiselijk en gezellig maken, hen te ontlasten. We leren sommige gasten beter kennen en vinden het leuk om hen te verwennen door hun favoriete gerechten te maken. Zo was er een jongen uit Curaçao met zijn moeder die dol waren op guacamole en brownies. In de 9 maanden dat ze in het Huis verbleven wisten we deze in elk thema wel in te passen! Hoewel we geen Nederlands spreken, voelen we ons door het koken in het Huis toch deel van de Nederlandse gemeenschap. We hopen dit nog lang te blijven doen”.
Tekst: Reina Hazenberg / Beeld: Sandra ten Veen