247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
  • Fiets mee met HomeRide

    500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

  • Ren mee met HomeRun

    240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

  • Loop mee met HomeWalk

    120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

  • Start je eigen actie

    Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.
Tessa

Deel dit verhaal

Tessa's jongste broertje weet niet beter:

Kerst vier je in het Ronald McDonald Huis

De kerstdagen doorbrengen in een Ronald McDonald Huis: dat is voor het gezin van Mariëtte (29) en Robin (33) de laatste jaren geen uitzondering. Hun dochter Tessa (5) heeft twee zeldzame hersenaandoeningen. Daardoor heeft ze regelmatig zeer heftige epilepsieaanvallen, soms wel 100 aanvallen in 24 uur. “Ze is al meer dan 40 keer opgenomen in het ziekenhuis.”

Tessa

De eerste epilepsieaanvallen van Tessa komen 4,5 jaar geleden compleet onverwachts. “Tessa en ik hadden even een rustig momentje op de bank. Daar was ik met mijn hoogzwangere buik wel aan toe. Al vanaf het moment dat ik 30 weken zwanger was, kwam ik regelmatig in het ziekenhuis vanwege vroegtijdige weeën. Dankzij weeënremmers en longrijpingsinjecties was ik net weer thuis. Maar die rust sloeg ineens om in paniek: Tessa verstijfde en begon te schuimbekken. Haar ademhaling stokte en ze kleurde blauw. Ik voelde haar verslappen in mijn armen. Ik ben haar kwijt, dacht ik.”

Al snel staat de ambulance voor de deur. “Ze dachten aan een koortsstuip, maar ze had helemaal geen koorts.” In het streekziekenhuis blijkt dat Tessa om de paar minuten een heftige epileptische aanval heeft. Om haar de juiste medicijnen te geven, wordt ze onder narcose naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht gebracht.

'Er is ruimte voor verdriet, maar treuren in een hoekje is geen optie'

Tessa

Dichtbij blijven

Terwijl Tessa op de IC-afdeling ligt, willen Mariëtte en Robin dichtbij blijven. “We wisten niet of ze het zou halen. Haar alleen laten was gewoon geen optie. Gelukkig konden we terecht in het Ronald McDonald Huis. We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar wat voelden we ons er meteen thuis. De vrijwilligers stonden voor ons klaar, en het was heel fijn om even je verhaal kwijt te kunnen bij de andere ouders.” Voor Mariëtte is de rustige plek dicht bij haar dochter extra fijn. “Toen na een week in het Huis de weeën begonnen, was ik zo in het ziekenhuis voor de geboorte van Ruben.”

Al snel wordt bij Tessa een hersenaandoening ontdekt. “Het is een zeldzame aandoening die zich meestal pas openbaart op volwassen leeftijd. Door een genmutatie ontstaan er cavernomen in haar hersenen: kleine kluwens bloedvaatjes. Die kunnen epilepsie veroorzaken. Elke keer is dat weer zo heftig dat een ziekenhuisopname van een aantal weken geen uitzondering is. En elke keer nemen wij onze intrek in het Huis."

Tessa

Vijftien armen om je heen

Zo komt het gezin ook met kerst in het Huis. “Tessa is de dag na kerst jarig. Dat vindt ze erg spannend en die spanningen triggeren de epilepsie.” Het gezin schuift in Huis Utrecht aan voor het kerstdiner, dat elk jaar wordt verzorgd door militairen van 240 Dienstencompagnie. “De sfeer in het Huis was die dagen zo bijzonder. Normaal is het er al fijn, maar nu was echt iedereen samen tijdens het kerstdiner. Aan tafel kreeg een moeder een telefoontje vanuit het ziekenhuis: het ging niet goed met haar kind. Overmand door emoties barstte ze in tranen uit. Meteen had ze niet één arm om zich heen, maar wel vijftien. Iedereen was er voor elkaar.”

Na meerdere ziekenhuisopnames wordt besloten om de cavernomen in Tessa’s hersenen te verwijderen. Daar zijn uiteindelijk twee operaties voor nodig. Tijdens de hersenoperaties wachten Mariëtte en Robin gespannen af in het Huis. “Samen met familie telden we de uren af, tot we bericht kregen uit het ziekenhuis.” De operaties slagen, maar de epilepsie verdwijnt niet.

Tessa

Ruben weet niet beter: kerst vier je in het Ronald McDonald Huis

Minder alleen voelen

Ziekenhuisopnames blijven elkaar opvolgen om de epilepsieaanvallen te behandelen en om verder onderzoek te doen. Het Huis wordt voor het gezin echt een tweede thuis. “We hebben er vrienden voor het leven gemaakt. Er is alle ruimte voor elkaars moeilijke, heftige verhalen. Het helpt om je verdriet te delen. En tegelijkertijd lachen we ook wat af met elkaar, of kijken we ’s avonds met z’n allen een film. We voelen ons daar minder alleen.” Ook het jaar erop viert het gezin kerst in het Huis als Tessa weer wordt opgenomen. “En na die tweede kerst in het Huis volgden een derde en een vierde keer. De sfeer is elke keer zo warm. Voor onze zonen Hugo en Ruben is het in het Huis net vakantie: er zijn speelmaatjes, er is allerlei speelgoed. De jongste, Ruben, weet zelfs niet beter: kerst vier je in het Ronald McDonald Huis.”

Tessa

Positief blijven

Na bijna drie jaar vol opnames wordt een tweede hersenaandoening bij Tessa ontdekt: het progressieve en zeer zeldzame EFMR-syndroom. In Nederland hebben slechts enkele kinderen dit. Tessa krijgt nu passende medicatie, maar de epilepsieaanvallen kunnen nog altijd op elk moment opkomen, dag en nacht. Ze volgt speciaal onderwijs, waar haar noodmedicatie paraat ligt. Thuis nemen Mariëtte en Robin de mantelzorgtaken op zich. “Het is afwachten wat de toekomst brengt. Sommige kinderen met dit syndroom worden slechts een paar jaar oud, andere zijn inmiddels 14. Het enige wat we kunnen doen, is positief blijven. Er is ruimte voor verdriet, maar treuren in een hoekje is geen optie. Dan kun je er niet meer zijn voor je kind. We vieren daarom de kleine dingen in het leven. En als we ook komende kerst weer in het Huis zijn: het zij zo. Dan reserveren we gewoon vast een plekje aan de dinertafel.”