Ambers grote zussen bedenken de brussenbox
voor broertjes en zusjes van kinderen met kanker
Hun zusje Amber belandde vorig jaar met acute lymfatische leukemie in het ziekenhuis. De wereld van Kim, Isa en hun ouders Lianne en Henk stortte in. Natúúrlijk begrepen de zussen dat alle aandacht naar Amber ging. Maar hoe moet dat zijn voor veel jongere broertjes en zusjes van kinderen met kanker? Samen bedachten ze voor hen als steun de brussenbox. “Geweldig dat ze hiermee iets positiefs weten te maken van een moeilijke periode”, vertelt Lianne.
Aanvankelijk mocht Amber na de eerste behandeling gewoon mee naar huis. Ze werd echter zo ziek van de chemo dat ze op de IC belandde. “Ik sliep op een stretcher bij haar in de IC-box, maar dat breekt je op”, blikt Lianne terug. “Even afstand nemen kan niet. Een verpleegkundige regelde een plek voor mij in het Ronald McDonald Huis, dat was zo fijn. Overdag was ik bij Amber en ’s avonds zei ik: ‘Mama gaat weer uitrusten in het Huis.’ Zo rooiden we het met z’n tweetjes. Henk zorgde ondertussen thuis voor Isa en Kim.” Na zes weken mocht Amber naar huis. Wel moest ze regelmatig terug voor chemo en in september kreeg ze een stamceltransplantatie. “Gelukkig kon ik steeds terecht in het Huis.”
Overeind blijven
Alle coronamaatregelen maakten haar verblijf in het Huis wel wat ingewikkelder. “Andere ouders ontmoeten zat er niet echt in. Maar het was heel fijn om mijn eigen stekkie te hebben en even uit het ziekenhuis te zijn. Het Huis was voor mij de enige manier om overeind te blijven in die periode. Een paar weken lang bracht een bedrijf ook maaltijden, dat was geweldig. Die hoefde ik alleen even op te warmen en zo kon ik toch gezond eten zonder dat het mij tijd of moeite kostte.” Het gaat nu goed met Amber. Behalve vermoeidheid lijkt ze niks overgehouden te hebben aan haar ziekenhuisperiode.
"Deze verrassingsdoos zit vol cadeautjes die steun, afleiding of gewoon plezier geven.''
Vol verrassingen
De ziekte van hun zusje leverde Kim en Isa wel iets blijvends op: de brussenbox. Kim: “We merkten dat er voor broers en zussen, de brussen, vaak weinig is. Alle aandacht gaat naar het zieke kind. Wij zijn al wat ouder en snappen dat heel goed. Maar voor jongere kinderen kan dit lastig zijn. Daarom wilden we graag iets doen voor anderen in dezelfde situatie als wij en bedachten we de brussenbox. Deze verrassingsdoos zit vol cadeautjes die steun, afleiding of gewoon plezier geven. Er zitten dingen in waar kinderen echt iets aan hebben, zoals warmteknuffels, troostdekentjes en een lampje. Maar we vragen ouders ook naar wat hun kind leuk vindt, om de brussenbox zo persoonlijk mogelijk te maken.”
"Mijn zussen zijn mijn helden.''
Donaties in natura
De zussen zamelden geld in en deden oproepjes om brussen aan te melden. “We hebben al veertig brussenboxen opgestuurd! Ons doel is om er elke maand acht uit te delen.” Het kost de meiden en hun ouders veel tijd, maar dat hebben ze er graag voor over. “Het is erg leuk om te horen dat kinderen zo blij zijn met de brussenbox. Op termijn willen we dan ook graag uitbreiden, maar daar hebben we wel donaties voor nodig. Al krijgen we ook best veel in natura gedoneerd, zoals bakmixen van een supermarkt of een tas vol zelfgemaakte troostdekentjes.” “Mijn zussen zijn mijn helden, ze zijn er altijd voor mij, net als papa en mama”, besluit Amber verlegen.