247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.

Alle veelgestelde vragen

Zoek je meer informatie over de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers of het Kinderfonds? Heb je vragen over het verblijf in een Huis, wil je doneren aan het Huis of vrijwilliger worden? Kijk hieronder of je antwoord op je vragen vindt. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam.

Over de Ronald McDonald Huizen
Hoe kan ik doneren aan een Ronald McDonald Huis?

Wat fijn dat je wil bijdragen aan het dicht bij elkaar brengen van ouders en hun zieke kind! Je kunt donateur worden van een van de Ronald McDonald Huizen. Ga naar de website van het Huis door bovenin deze site op locaties te klikken en het Huis naar keuze aan te klikken. Ga op deze site naar het donatieformulier. Daar kun je eenmalig doneren en het bewuste Huis steunen. 

Je kunt met behulp van het donatieformulier ook structureel donateur worden van het Ronald McDonald Kinderfonds. Dan help je alle Ronald McDonald Huizen in Nederland. Kijk hier voor meer informatie. 

Hoe lang mag een gezin blijven in een Ronald McDonald Huis?

Een gezin mag in het Ronald McDonald Huis verblijven zo lang als het zieke kind is opgenomen in het ziekenhuis. 

Hoe worden de Ronald McDonald Huizen eigenlijk geschilderd, behangen en ingericht?

Hartverwarmende acties van bedrijven maken het mogelijk om de bekleding en inrichting van het Huis te realiseren. Kijk op de websites van de Huizen (selecteer locatie bovenaan deze website) om meer te zien over de acties. 

Hoeveel gezinnen logeren er in de Ronald McDonald Huizen?

In 2022 maakten de Ronald McDonald Huizen 55.757 overnachtingen voor 5.617 gezinnen mogelijk.

Hoeveel ouders logeren er in de Ronald McDonald Huizen?

Jaarlijks maken de Ronald McDonald Huizen 55.757 overnachtingen voor 5.617 gezinnen mogelijk (cijfers 2022). Dagelijks logeren ongeveer 250 ouders in een van de Nederlandse Ronald McDonald Huizen. In 35 jaar tijd zijn voor meer dan 1.700.000 gezinnen overnachtingen verzorgd.

Hoeveel Ronald McDonald Huizen zijn er in Nederland?

In Nederland zijn 11 Ronald McDonald Huizen, 12 Huiskamers en 3 vakantiehuizen. Je vindt ze verspreid over heel Nederland: bij alle academische ziekenhuizen, een aantal streekziekenhuizen en bij een revalidatiecentrum. 

Hoeveel Ronald McDonald Huizen zijn er wereldwijd?

Er zijn Ronald McDonald Huizen in tientallen landen over de hele wereld. Er zijn ​375 Ronald McDonald Huizen in 65 landen. Het aantal Huiskamers neemt ook snel toe: er zijn er 260. Afhankelijk van de plaatselijke noodzaak zijn er in sommige landen andere voorzieningen. Bijvoorbeeld de Care Mobile, een mobiel ziekenhuis dat naar gebieden rijdt waar geen ziekenhuis in de buurt is. De missie is overal dezelfde: bijdragen aan het welzijn van zieke en zorgintensieve kinderen en hun familie.

Logeren er ook zieke kinderen in een Ronald McDonald Huis?

In principe is het Huis bedoeld voor ouders, broertjes en zusjes van een ziek kind, dat is opgenomen in het ziekenhuis. In overleg met de arts van het kind kan het sporadisch gebeuren dat een ziek kind logeert in een Huis – maar meestal is de beste plek voor het kind in het ziekenhuis. Gelukkig staan de ouders vanuit het Huis binnen een paar minuten naast het ziekenhuisbed. 

Waarom zijn de Ronald McDonald Huizen belangrijk?

Een ziek kind wil zijn ouders dichtbij hebben. Dat maakt een Ronald McDonald Huis mogelijk. Als het nodig is, kunnen ouders binnen een paar minuten bij hun kind in het ziekenhuis zijn. Daarnaast kan in een Ronald McDonald Huis het gezinsleven ondanks alles een beetje doorgaan. Ouders vinden in het Huis steun bij de huismanagers en de vrijwilligers die er werken. En ook bij andere ouders, want iedereen zit in dezelfde onzekere en verdrietige situatie.

Wanneer is het eerste Ronald McDonald Huis gebouwd?

Om de bouw van het eerste Nederlandse (en Europese!) Ronald McDonald Huis toe te lichten, moeten we terug in de tijd: Begin jaren ’80 maakt kinderkankerspecialist prof. dr. Tom Voûte in Amerika voor het eerst kennis met de Ronald McDonald Huizen. Hij is direct overtuigd van de noodzaak van zo'n Huis in Nederland en krijgt steun van McDonald's Nederland. 

In 1985 opent Prinses Margriet Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam, het eerste Ronald McDonald Huis in Nederland én Europa. Sindsdien is het Ronald McDonald netwerk gegroeid met nu in totaal twaalf Huizen, dertien Huiskamers en drie vakantiehuizen. Lees meer over hoe het begon.

Wat doet een manager van een Ronald McDonald Huis?

Een manager is verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen in het Ronald McDonald Huis. Zij of hij is gastvrouw/-heer en stuurt de vrijwilligers aan. De manager heeft contact met regionale sponsors, beheert de financiën en heeft administratieve taken.

Wat is een Ronald McDonald Huis?

In een Ronald McDonald Huis logeren ouders, broertjes en zusjes van een ernstig ziek kind, opgenomen in het ziekenhuis. Dankzij deze logeerplek dicht bij het ziekenhuis, staan ouders altijd binnen een paar minuten bij het ziekenhuisbed van hun kind.  

Wat kost het om een nacht te logeren in een Ronald McDonald Huis?

Ouders betalen een eigen bijdrage van € 15 per kamer per nacht. De werkelijke kosten van een overnachting liggen veel hoger: € 75 per kamer, per nacht. Het verschil wordt betaald door donateurs en sponsoren.

Werken er betaalde krachten in een Ronald McDonald Huis?

Een Ronald McDonald Huis heeft, afhankelijk van de grootte, enkele betaalde medewerkers, die zorgen voor de administratie, fondsenwerving en communicatie. De 11 Huizen, 12 Huiskamers en 3 vakantiehuizen worden draaiend gehouden door in totaal ruim 1.900 vrijwilligers die zich wekelijks belangeloos inspannen. Ze houden de Huizen schoon en opgeruimd en bieden een luisterend oor aan de gasten.

Over het Ronald McDonald Kinderfonds
Hoe lang bestaat het Ronald McDonald Kinderfonds al?

Het eerste Nederlandse (en Europese!) Ronald McDonald Huis werd opgericht in 1985, in Amsterdam. Dat betekent dat het Ronald McDonald Kinderfonds in Nederland in 2020 al 35 jaar ouders en hun zieke kinderen dicht bij elkaar brengt. Lees meer over hoe het begon.

Hoe ondersteunt McDonald’s het Ronald McDonald Kinderfonds?

Het Ronald McDonald Kinderfonds is ontzettend trots op haar partner McDonald’s. De financiële bijdrage van McDonald’s bestaat uit een vast sponsorbedrag van McDonald’s Nederland en de McDonald’s franchisenemers, de afdracht van 5 cent per Happy Meal, hoofdsponsor van het landelijke fondsenwervingsevent HomeRide, HomeRun en HomeWalk, lokale acties voor een Huis en de collectehuisjes, waar gasten hun kleingeld aan het Kinderfonds kunnen doneren. Daarnaast ondersteunt McDonald’s ons op tal van andere manieren, zoals zitting nemen in de Raad van Toezicht en besturen van de lokale Huizen. Onmisbaar dus voor de dagelijkse operatie van het Kinderfonds.

Hoe werft het Ronald McDonald Kinderfonds donateurs?

Het Ronald McDonald Kinderfonds werft donateurs via haar communicatie-uitingen. Daarnaast maakt het Kinderfonds gebruik van straatwerving om nieuwe donateurs te werven. Met persoonlijke gesprekken hoopt het Ronald McDonald Kinderfonds nieuwe donateurs te verwelkomen. En dat is nodig, want alleen met donaties blijven Ronald McDonald Huizen draaiende. De straatwervers zijn afkomstig van het wervingsbureau Trust Marketing, dat specifiek voor goede doelen werkt. Op dit moment wordt er actief geworven in de regio Flevoland, Friesland en Drenthe. Lees ook onze gedragscode fondsenwerving. Wil je weten wat het Ronald McDonald Kinderfonds met jouw geld doet? Bekijk ons jaarverslag. Of stel je vraag aan Claar of Sanne-Marije van de donateursservice via [email protected] of 088-2219 007. 

 

Hoeveel mensen werken er bij het Ronald McDonald Kinderfonds?

Bij het Ronald McDonald Kinderfonds, gevestigd in Amersfoort, zijn 24 medewerkers in dienst, waarvan acht fulltime en zestien parttime. Ze houden zich bezig met beleid, financiën, HR, ICT, marketing en communicatie en ondersteunen de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen op al deze terreinen.

Kan ik een baan of stage vinden bij het Kinderfonds?

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in werken of stage lopen bij het Ronald McDonald Kinderfonds. Bekijk de openstaande vacatures en stages. Als er geen vacature open staat en geen stageplek is, kun je altijd contact met ons opnemen via [email protected] of 088-221 90 00.

Waar vind ik de meerjarenstrategie van het Ronald McDonald Kinderfonds?

In de meerjarenstrategie 2023-2025 kun je de missie, visie en doelstellingen van het Kinderfonds teruglezen.

Wat doet de Raad van Toezicht van het Ronald McDonald Kinderfonds?

De Raad van Toezicht controleert het beleid en de uitvoering van het Ronald McDonald Kinderfonds. Alle leden van de Raad van Toezicht doen hun werk vrijwillig voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Net als de vrijwilligers in de Ronald McDonald Huizen krijgen de leden van de Raad van Toezicht alleen kosten vergoed, die gemaakt worden in verband met het uitoefenen van hun functie. Bekijk wie de leden zijn van de Raad van Toezicht.

Wat hebben het Ronald McDonald Kinderfonds en McDonald’s met elkaar te maken?

McDonald’s is al 35 jaar een belangrijke sponsor van het Ronald McDonald Kinderfonds in Nederland. Zo belangrijk, dat we McDonald’s liever partner noemen. Om te begrijpen hoe deze twee verbonden zijn met elkaar, duiken we de geschiedenis in: In 1974 werd in Philadelphia (USA) het allereerste Ronald McDonald Huis ter wereld geopend. De Engelse oncoloog prof. dr. Audrey Evans merkte dat er een grote behoefte was aan een logeerhuis voor ouders die dagelijks bij hun zieke kind wilden zijn, maar die ver weg woonden van het ziekenhuis. Ze vond een geschikt huis nabij het ziekenhuis, maar zocht nog een sponsor. McDonald’s en Audrey Evans vonden elkaar. Ze spraken af dat McDonald's het Huis zou financieren en dat het de naam Ronald McDonald Huis zou krijgen, naar de mascotte van McDonald's. 

Wat is de doelstelling van het Ronald McDonald Kinderfonds?

Het Ronald McDonald Kinderfonds zorgt dat zieke kinderen en hun familie dicht bij elkaar zijn. In twaalf Ronald McDonald Huizen logeren ouders en broertjes en zusjes op loopafstand van het ziekenhuis, in elf Ronald McDonald Huiskamers in het ziekenhuis kunnen families in huiselijke sfeer ontspannen en in drie (aangepaste) vakantiehuizen komen gezinnen met een zorgintensief kind op adem tijdens een welverdiende vakantie. Het Ronald McDonald Kinderfonds krijgt geen subsidie en functioneert dankzij vrijwilligers, sponsors en donaties. 

Wat is de missie van het Ronald McDonald Kinderfonds?

De activiteiten van het Ronald McDonald Kinderfonds zijn allemaal gericht op dezelfde doelstelling: ouders en hun zieke of zorgintensieve kind dicht bij elkaar brengen. Centraal bij deze missie staat de aandacht, liefde en nabijheid voor het zieke en zorgintensieve kind en zijn of haar familie. Nabijheid heeft bijvoorbeeld een aantoonbaar positief effect op het fysieke en mentale welzijn van zowel het kind als de familie. Het Ronald McDonald Kinderfonds maakt de nabijheid van families bij zieke en zorgintensieve kinderen als geen ander mogelijk. Lees onze missie, visie, dromen, meerjarenstrategie en doelstellingen van het Ronald McDonald Kinderfonds. 

Wat is en doet het Ronald McDonald Kinderfonds?

Het Ronald McDonald Kinderfonds in Amersfoort is de Nederlandse afdeling van de internationale Ronald McDonald House Charities. Het is het overkoepelende orgaan van de 12 Ronald McDonald Huizen, 12 Huiskamers en 3 vakantiehuizen in Nederland. Het Kinderfonds zorgt onder andere voor de landelijke communicatie en fondsenwerving en staat de Ronald McDonald Huizen met raad en daad bij. Daarnaast is het Kinderfonds verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe Ronald McDonald Huizen. Alle activiteiten van het Kinderfonds zijn, net als bij alle Huizen, gericht op het welzijn van het zieke of gehandicapte kind en zijn of haar directe omgeving.

Wat voor magazine is [t]Huis?

[t]Huis is het relatiemagazine van het Ronald McDonald Kinderfonds. We versturen het blad vier keer per jaar aan onze vaste donateurs en sponsors. In [t]Huis lees je interviews met gasten in de Ronald McDonald Huizen. Ook landelijke acties en hartverwarmende evenementen vind je terug in de [t]Huis. Blader het magazine door.

Wat zijn de kernwaarden van het Ronald McDonald Kinderfonds?

Deze kernwaarden laten zien waar het van het Ronald McDonald Kinderfonds voor staat: gastvrij, verbindend, kwaliteit gedreven en betrouwbaar. Lees meer over onze kernwaarden.

Wie zijn de ambassadeurs van het Ronald McDonald Kinderfonds?

We zijn ontzettend blij met en trots op de drie ambassadeurs van het Ronald McDonald Kinderfonds: Robert ten Brink, Yvon Jaspers en Jan Versteegh. Zij dragen het Kinderfonds een warm hart toe, organiseren fondsenwervende acties, vragen er in hun eigen netwerk zoveel mogelijk aandacht voor en geven interviews. Hier lees je meer over waarom zij zich graag inzetten voor het Kinderfonds. 

Verblijven in een Ronald McDonald Huis
Hoe download ik de app voor mijn verblijf in de Ronald McDonald Huizen en vakantiehuizen?

In de app [t]Huis van de Ronald McDonald Huizen en vakantiehuizen vind je alle handige informatie voor tijdens je verblijf. Eenmaal ingecheckt in het Huis of vakantiehuis ontvang je automatisch een mail om je account in de app te activeren. Hier lees je hoe je de app downloadt. 

Hoe kom ik in het Ronald McDonald Huis terecht?

Op de ziekenhuisafdeling, waar je kind is opgenomen, kun je laten weten dat je gebruik wilt maken van het Ronald McDonald Huis. Verwijzing naar een gastenkamer loopt altijd via het ziekenhuis. Het ziekenhuis informeert of er een kamer beschikbaar is, en kondigt je komst bij het Huis aan. Als je bij het Huis binnenstapt, word je ingeschreven en krijg je een rondleiding. 

Hoe lang mag ik in het Huis blijven?

Je kunt in het Ronald McDonald Huis verblijven zo lang als nodig is. Je hebt recht op een gastenkamer zolang jouw kind is opgenomen in het ziekenhuis, waaraan het Huis is verbonden.

Is er opvang voor mijn kinderen?

Er is in principe geen kinderopvang in de Ronald McDonald Huizen. Het Huis is er voor ouders, broertjes en zusjes van zieke kinderen, maar het begeleiden van kinderen behoort niet tot de taken van medewerkers en vrijwilligers van het Huis. Wel zijn er speelruimtes in de Huizen, met speelgoed voor allerlei leeftijden.

Kan ik bezoek ontvangen?

In de Ronald McDonald Huizen zijn verschillende huiskamerruimtes, waar je bezoek kunt ontvangen. Wel gelden er op dit moment per Huis andere regels over het ontvangen van bezoek. De gezondheid en veiligheid van de kinderen in het ziekenhuis, hun familie en verzorgers staan voorop. Daarom vragen we het bezoek om zich te houden aan huisregels en maatregelen die getroffen zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Neem bij twijfel over bezoekregels contact op met het Huis.

Kan ik een kamer reserveren?

Nee, een kamer reserveren is niet mogelijk. Dit heeft te maken met de beschikbaarheid van de kamers. Je vraagt een kamer aan via de ziekenhuisafdeling waar jouw kind is opgenomen. Zij informeren of er een kamer beschikbaar is. Zo ja, dan kun je direct in het Huis terecht.

Kan ik een warme maaltijd bereiden?

Ja, het Ronald McDonald Huis heeft een ruime keuken, en elke kamer heeft eigen opberg- en koelkastruimte. Door zelf boodschappen te doen en te koken gaat het gezinsleven, ondanks alles, een beetje door. Ook ontmoeten ouders elkaar in de keuken en ontstaan hier vaak goede gesprekken.

Kan ik mijn andere kind(eren) meenemen?

Natuurlijk. Het Ronald McDonald Huis is er voor ouders, broertjes en zusjes van zieke kinderen. Als het nodig is, kunnen we bijvoorbeeld altijd een (kinder)bed op de slaapkamer erbij zetten. Er zijn bovendien speciale familiekamers voor grote gezinnen.

Kan ik ook voor één nachtje logeren het Ronald McDonald Huis?

Ja, dat kan. Een kamer regelen in het Ronald McDonald Huis gaat altijd via de ziekenhuisafdeling waar je kind is opgenomen. Zij informeren of er een kamer beschikbaar is. 

Kan ik zelf de was doen?

Ja, tijdens het verblijf in een Ronald McDonald Huis kun je gebruik maken van de wasmachines in het Huis. Het beddengoed en de handdoeken worden gewassen door onze vrijwilligers. 

Mijn partner en ik zijn gescheiden. Kunnen wij allebei aanspraak maken op een kamer?

Nee, dit is helaas niet mogelijk. Wij kunnen maximaal 1 kamer per gezin aanbieden vanwege het beperkt aantal kamers.

Moet ik in contact treden met andere ouders?

Nee, je bent nergens toe verplicht. Als je liever alleen bent, kun je je op jouw kamer terugtrekken. Deze beschikt over een badkamer en televisie. In de gemeenschappelijke ruimtes van het Huis, zoals woonkamer en eetkamer, tref je andere gezinnen. Maar ook hier kun je natuurlijk op jezelf zijn. Overigens ondervinden ouders vaak veel steun aan elkaar, omdat ze zich in dezelfde moeilijke en onzekere situatie bevinden.

Mogen er ook opa’s en oma’s logeren in het Huis? En tantes en ooms?

In principe is het Huis alleen bedoeld voor directe verzorgers van een ziek kind. Indien er een familiekamer (met ruimte voor extra bedden) beschikbaar is, kunnen andere directe familieleden kortdurend komen logeren.

Waar vind ik meer praktische informatie voor mijn verblijf?

In de app [t]Huis van de Ronald McDonald Huizen en vakantiehuizen vind je alle handige informatie voor tijdens je verblijf. Eenmaal ingecheckt in het Huis of vakantiehuis ontvang je automatisch een mail om je account in de app te activeren. Lees meer over het downloaden van de app.

Wanneer kom ik in aanmerking voor verblijf in het Ronald McDonald Huis?

Als je kind is opgenomen in het Sophia Kinderziekenhuis en niet ouder is dan 18 jaar, kom je in aanmerking komen voor een verblijf in het Huis. Of je een kamer toegewezen krijgt, hangt onder andere af van hoeveel kamers er bezet zijn, op welke afdeling je kind is opgenomen en wat je reisafstand vanaf thuis is. Zo hanteren wij voor bepaalde doelgroepen dat ouders minimaal 50 kilometer van het Ronald McDonald Huis vandaan moeten wonen. Op de ziekenhuisafdeling, waar je kind is opgenomen, kun je laten weten dat je gebruik wilt maken van het Ronald McDonald Huis. Verwijzing naar een gastenkamer loopt altijd via het ziekenhuis. Het ziekenhuis informeert of er een kamer beschikbaar is, en kondigt je komst bij het Huis aan. Als je bij het Huis binnenstapt, word je ingeschreven en krijg je een rondleiding. 

Wat als het Huis vol zit?

Het liefst bieden wij natuurlijk ruimte aan elk gezin dat dicht bij zijn kind wil zijn, maar soms doet de situatie zich voor dat al onze kamers bezet zijn. In dat geval kom je op een wachtlijst en zoeken wij samen met jou naar een andere oplossing, zoals een hotel in de buurt waar je met korting kunt overnachten. Dit is wel gebonden aan bepaalde voorwaarden. 

Wat betaal ik voor een overnachting in het Ronald McDonald Huis?

Je betaalt een eigen bijdrage van € 15 per kamer per nacht. Deze eigen bijdrage wordt soms deels of volledig vergoed vanuit je eventuele aanvullende zorgverzekering. Neem daarvoor contact op met je zorgverzekeraar. 

De werkelijke kosten van een overnachting liggen veel hoger: €75 per kamer, per nacht. Het verschil van €60 wordt betaald door betrokken donateurs en sponsoren.

Wat moet ik meenemen als ik kom logeren?

In principe hoef je alleen je kleding, verzorgingsproducten en persoonlijke spullen mee te nemen. Als je in het Huis verblijft, doe je je eigen boodschappen, die je kunt opbergen in je eigen kastruimte in de keuken. Bedden- en linnengoed is aanwezig. Het is handig om het ontbijt voor de eerste ochtend mee te nemen.

Zijn huisdieren ook welkom in het Huis?

Vanwege hygiënische redenen is dat niet mogelijk. Indien je een hulphond hebt kun je van tevoren het beste contact opnemen met het management van het Ronald McDonald Huis om te overleggen wat mogelijk is.

Over het Speeldek
Hoe kan ik een plekje reserveren op het Speeldek voor mijn kind?

Een plekje reserveren kan telefonisch via 010-3108120 of per mail [email protected].

Hoe ziet de dag eruit op het Speeldek?

Op het Speeldek is geen dag hetzelfde omdat er altijd andere kinderen gebruik maken van het Speeldek. Ze variëren in leeftijd maar ook in interesse en hoelang de kinderen op een dag blijven.  Zo verblijft het ene kind een uurtje en andere kinderen zijn er de hele dag. Hierdoor maakt het vooraf plannen van activiteiten lastig, Een aantal momenten liggen vast, zoals het voedingsmoment van de kinderen. Verder kijken de vrijwilligers naar de behoeftes van de kinderen. We werken altijd met een thema, bijvoorbeeld dieren, lente, eten, haven, sint enz. Hier horen bepaalde knutselactiviteiten, liedjes of spelletjes bij dus zo kunnen de vrijwilligers en de kinderen zelf kiezen. Als een kind vrij wil spelen dan mag dat uiteraard ook. 

Ik word behandeld in het Erasmus MC, mag mijn kind komen spelen met jullie?

We zijn er voor de broertjes en zusjes van de kinderen die worden behandeld in het Erasmus MC Sophia Rotterdam. Er is een uitzondering voor ouders die behandeld worden omdat ze zwanger zijn of zwanger willen worden. Hun kinderen mogen ook komen spelen op het Speeldek.

Is aanmelden voor het Speeldek noodzakelijk?

Aanmelden is niet noodzakelijk. Je kunt gerust altijd even langslopen om te kijken of er plek is. Wil je gegarandeerd zijn van een plek dan is het verstandig om te bellen naar 010-3108120 of te mailen naar [email protected]. Wij raden je aan om minimaal een werkdag van tevoren de reservering te plaatsen. Wij zijn telefonisch en per mail op elke werkdag tot 17.00 bereikbaar.

Kan mijn kind ook slapen op het Speeldek?

Er zijn 4 kinderbedjes op het Speeldek waar de kinderen kunnen slapen. Er is een babyfoon en de vrijwilligers gaan regelmatig even kijken. De bedjes zijn goed afgesloten. Het is belangrijk dat de slaaprituelen goed worden doorgegeven aan de vrijwilligers. Als kinderen op hun buik slapen dan moet er een formulier getekend worden.

Krijgt mijn kind eten en drinken op het Speeldek?

Om 10.00 en 15.00 uur verzorgen wij fruit, een koekje en wat drinken. Om 12.00 uur wordt er geluncht. Uiteraard houden wij rekening met allergieën en eventuele andere bijzonderheden qua voeding van jouw kind. 

Mag ik met mijn kind gaan spelen op het Speeldek?

Het is de bedoeling van het Speeldek dat de kinderen komen spelen onder begeleiding van vrijwilligers. Om te wennen is het soms fijn als ouders er heel even bij blijven, bijvoorbeeld tijdens het inschrijven van het kind. Het is niet de bedoeling dat je er als ouder continue bij blijft. Dit is voor andere kinderen niet prettig die wel zonder hun ouders zijn.

Mijn kind komt voor het eerst naar het Speeldek, hoe kan ik mijn kind aanmelden?

Wij hebben een app waar alle kinderen die het Speeldek bezoeken worden ingeschreven, zodat wij alle informatie hebben die belangrijk is voor de opvang van de kinderen. Je kunt je kind inschrijven bij het Speeldek zelf, maar het is ook mogelijk om alle gegevens thuis in te voeren. Je krijgt dan een mail en een unieke code. Binnen 6 uur moeten de gegevens ingevuld zijn en bij alle velden moet iets staan ook als het niet van toepassing is op je kind. Hier kun je 'niet van toepassing' invullen. Als je kind dan voor de eerste keer op het Speeldek komt dan moet er alleen een formulier worden getekend en een foto worden gemaakt.  De volgende keer dat je kind weer komt spelen op het Speeldek, dan kunnen we je kind zo inchecken.

Moet ik betalen voor het Speeldek?

Dankzij de bijdragen van donateurs en sponsors en de inzet van vrijwilligers is het Speeldek een kosteloze speelopvang van broertjes en zusjes van kinderen die worden behandeld in het Sophia kinderziekenhuis Rotterdam. Het Ronald McDonald Huis, Huiskamers en het Speeldek zijn volledig afhankelijk van giften. Een vrijwillige bijdrage is dan ook altijd welkom.

Moet ik mijn kind iets meegeven als het naar het Speeldek komt?

Als je kind nog niet zindelijk is graag luiers meegeven. Het is ook handig als er een verschoningssetje wordt meegegeven. Wij hebben reserve kleding maar niet altijd de juiste maat. Wij zorgen voor fruit, koekje, drinken en lunch. Als je kind alleen hele specifieke dingen mag eten dan graag de voeding meegeven. Flesvoeding dienen ouders ook mee te geven.

Voor welke leeftijd is het Speeldek geschikt?

Het Speeldek is voor kinderen van 0 tot en met 10 jaar oud.

Voor wie is het Speeldek bedoeld?

Het Speeldek is voor broertjes en of zusjes van kinderen die worden behandeld in het Sophia Kinderziekenhuis (bijvoorbeeld dagbehandeling of bij de poliklinieken). Het is ook voor de kinderen die zijn opgenomen in het Sophia kinderziekenhuis. Tevens vangen we de kinderen op waarvan de ouders worden behandeld omdat ze zwanger zijn of zwanger willen worden.

Wat zijn de openingstijden van het Speeldek?

Het Speeldek is geopend op werkdagen van 9.00-17.00 uur. In het weekend en op feestdagen is het Speeldek gesloten.

Zijn de vrijwilligers allemaal pedagogisch geschoold op het Speeldek?

Het Speeldek werkt met vrijwilligers en deze zijn niet allemaal pedagogisch geschoold. De manager en haar vervanger zijn wel pedagogisch geschoold en zij kunnen ten alle tijden om advies gevraagd worden. De vrijwilligers moeten allemaal een VOG indienen voordat zij aan de slag gaan bij het Speeldek. 

Over de Ronald McDonald Huiskamers
Hoeveel Huiskamers zijn er in Nederland?

Er zijn in Nederland 12 Huiskamers, waar gezinnen op of dicht bij de kinderafdeling van het ziekenhuis rust vinden, en kunnen opladen. 

Kan ik doneren aan de Huiskamers?

Wat hartverwarmend dat je overweegt bij te dragen aan de Huiskamers! Met jouw donatie breng je ouders dicht bij hun zieke kind. Omdat de Huiskamers altijd verbonden zijn aan een Ronald McDonald Huis, kun je daar je donatie aan opdragen. Klik bovenin de site op locaties en klik op het Huis van jouw keuze. Ga op deze site naar het donatieformulier.

Wat is een Ronald McDonald Huiskamer?

Een Ronald McDonald Huiskamer is een plek in het ziekenhuis, voor zieke kinderen, hun ouders, broertjes en zusjes. Het is een warme, gastvrije kamer met een huiselijke inrichting, waar je even weg bent uit de ziekenhuissfeer. Elke Huiskamer is verbonden aan een Ronald McDonald Huis. 

Werken er vrijwilligers in de Huiskamers?

Zeker weten zijn er vrijwilligers in de Huiskamers, om vragen van bezoekers te beantwoorden, of een kop koffie of thee aan te bieden. Tijdens de openingstijden van elke Huiskamer is er altijd een vrijwilliger aanwezig. De openingstijden kun je vinden op de site van de Huiskamer. 

Vrijwilliger worden
Heb ik een bewijs van goed gedrag nodig?

Ja, elke vrijwilliger die in het Huis aan de slag gaat, wordt gevraagd een bewijs van goed gedrag, een VOG, te overhandigen. Dit is een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’. Deze VOG is gratis aan te vragen dankzij de overheidsregeling ‘Gratis VOG’ voor vrijwilligers. 

Hoe word ik vrijwilliger?

Wat geweldig dat je overweegt je als vrijwilliger in te zetten voor een Ronald McDonald Huis. Neem een kijkje op de vacaturepagina van het specifieke Huis, wellicht staat er een passende functie voor je open. Als je je opgeeft als vrijwilliger, volgt er in het Huis altijd een intakegesprek. Omdat onze doelgroep zeer kwetsbaar is, moet elke vrijwilliger bovendien een VOG (een bewijs van goed gedrag) overhandigen. Tijdens je intakegesprek hoor je hoe we dit samen doen.

Staat er geen vacature open, of past het aangeboden werk niet bij je? Bel of mail het Huis waar je aan de slag wil gaan, we kijken dan graag samen met je naar vrijwilligersmogelijkheden. Kijk op de website van het Huis voor de contactgegevens.

Hoeveel vrijwilligers werken er in de Huizen?

Landelijk zetten zo'n 1.900 vrijwilligers zich belangeloos in voor de Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen. 

Ik wil graag helpen, maar ik zie geen vacatures voor vrijwilligerswerk. Wat kan ik doen?

Staat er geen vacature open, of past het aangeboden werk niet bij je? Bel of mail het Huis waar je aan de slag wil gaan, we kijken dan graag samen met je naar vrijwilligersmogelijkheden.

Een andere manier om het Huis te helpen is een inzamelactie starten. Wil je inspiratie opdoen voor een mooie actie? Bekijk hoe je kunt helpen. Wil je meteen een actie starten, ga dan naar www.starteenactie.nl . 

Ik wil graag vrijwilligerswerk in een Huis doen, maar ik kan niet elke week. Kan ik toch meehelpen?

Wat fijn dat je overweegt om je in te zetten voor een Huis. Jij brengt ouders en hun zieke kind dicht bij elkaar. Als je alleen op onregelmatige tijden kunt helpen, neem dan contact met het Huis op waar je aan de slag wil gaan. We kijken graag samen met je naar vrijwilligersmogelijkheden.

Kan ik als vrijwilliger bij een vertrouwenspersoon terecht?

Ja. Het Ronald McDonald Kinderfonds en elk Huis en vakantiehuis heeft een vertrouwenspersoon, bij wie je terecht kunt voor zaken rondom ongewenst gedrag of integriteit. Als je als vrijwilliger te maken krijgt met dergelijke handelingen of situaties, kun je altijd de kwestie voorleggen aan de vertrouwenspersoon via [email protected]. Alles wat je bespreekt met de vertrouwenspersoon wordt strikt vertrouwelijk behandeld.

Kan ik vanuit mijn organisatie eenmalig of af en toe vrijwilligerswerk komen doen?

Wat fijn dat je overweegt om je in te zetten voor een Huis. Jij brengt ouders en hun zieke kind dicht bij elkaar. Als je vanuit je organisatie eenmalig of af en toe ondersteuning wil bieden, neem dan contact op met het Huis waar je aan de slag wil gaan. We kijken dan graag samen met je naar vrijwilligersmogelijkheden voor organisaties..

Krijg ik reiskostenvergoeding?

Nee, als vrijwilliger krijg je geen reiskostenvergoeding.

Wat doen vrijwilligers in het Huis?

Vrijwilligers maken van het Huis een warme, huiselijke plek voor ouders, dicht bij hun zieke of zorgintensieve kind in het ziekenhuis. Ze houden het huis schoon, opgeruimd en netjes. Dat betekent schoonmaakwerkzaamheden, en de was doen (linnengoed).  

Contact met de gasten is een bijzonder onderdeel van het werk. Denk aan gasten in- en uitschrijven en het geven van rondleidingen voor nieuwe gasten door het Huis. Wanneer nodig zijn vrijwilligers een luisterend oor voor ouders, drinken ze een kop koffie met hen, of doen een spelletje met kinderen. Sommige vrijwilligers voeren specifiekere taken uit zoals tuinonderhoud, technische klussen of ondersteuning in communicatie en fondsenwerving.

Lees ervaringen van onze vrijwilligers.

Doneren
Hoe kan ik mijn donatie-bedrag veranderen?

Een verandering in de machtiging kun je op verschillende manieren doorgeven. Neem contact op met Claar Snoek of Sanne-Marije Oortwijn via 088-221 90 07 of [email protected]. Zij helpen je graag verder om het bedrag voor je aan te passen.

Hoe kan ik Ronald McDonald Kinderfonds opnemen in mijn testament?

Wat hartverwarmend dat je overweegt om het Ronald McDonald Kinderfonds op te nemen in je testament. Lees meer informatie en ervaringen van donateurs die je zijn voorgegaan. Met vragen kun je natuurlijk ook terecht bij een notaris, die kan je verder helpen.

Hoe krijg ik belastingvoordeel met mijn donaties?

Afhankelijk van je donatie en je inkomen is er een mogelijk belastingvoordeel voor je. Lees meer informatie over schenken met belastingvoordeel.

Hoe weet ik dat mijn donatie goed wordt besteed?

Het Ronald McDonald Kinderfonds, koepelorganisatie van alle Ronald McDonald Huizen en vakantiehuizen, is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Het Kinderfonds en de Ronald McDonald Huizen en vakantiehuizen leggen verantwoording af aan Toezichthouder CBF over de inkomsten en uitgaven. Toezichthouder CBF controleert dit. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. 

In ons jaarverslag vind je terug waaraan we donaties besteden. Vind je het jaarverslag te lang of te ingewikkeld? Kijk dan in ons impactverslag voor een korte, beeldende samenvatting van wat we afgelopen jaar hebben ondernomen. 

Meer weten over de kwaliteitseisen en de controle door het CBF? Kijk op www.geefgerust.nl.

Ik heb een klacht over het Ronald McDonald Kinderfonds of een Ronald McDonald Huis. Waar kan ik terecht?

Vertel ons je klacht via 088-221 90 07 of [email protected], of neem contact op met het betreffende Huis. We kijken dan graag met je mee. Wil je een formele klacht indienen? Lees het reglement klachtenprocedure door. 

Ik heb een nieuw adres. Of een nieuwe rekening. Hoe kan ik mijn gegevens veranderen?

We horen het graag als er iets verandert qua contact- of rekeninggegevens. Je kunt contact met Claar Snoek en Sanne-Marije Oortwijn opnemen via 088-221 90 07 of mail [email protected], dan passen wij de gegevens voor je aan.

 

Ik woon in het buitenland. Toch gaan het Nederlandse Ronald McDonald Kinderfonds en de Huizen me aan het hart. Hoe kan ik vanuit het buitenland aan jullie doneren?

Doneren aan het Kinderfonds als je in het buitenland woont, kan door je donatie over te maken naar IBAN NL61 RABO 0393 2000 00, met behulp van SWIFT/BIC-code RABONL2U. We horen ook graag over jouw donatie via [email protected], zodat we je persoonlijk kunnen bedanken voor jouw impactvolle bijdrage. Lees meer over doneren.

Kan ik een product schenken aan de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers of vakantiehuizen?

Wil jij een Ronald McDonald Huis, Huiskamer of vakantiehuis steunen door een product te schenken? Dank je wel! Daar zijn we je heel dankbaar voor, want alleen met deze betrokkenheid kunnen wij het verschil maken voor families met een ziek of zorgintensief kind.  Bekijk de wensenlijst op de site van de Huizen, Huiskamers of vakantiehuizen op de website van de betreffende locatie. Of overleg met het management van het Huis, de Huiskamer of het vakantiehuis door contact met ze op te nemen. En maak de afweging of het past binnen de duurzaamheidsvisie: bij het Ronald McDonald Kinderfonds, de Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen nemen wij niet-duurzame giften niet aan. Wij vinden het belangrijk dat we samen bijdragen aan een duurzamere wereld. Want families samenbrengen, doen wij nu én in de toekomst. Dank je wel!

Kan ik eenmalig doneren?

Ja, dat kan zeker; elke donatie helpt om ouders dicht bij hun zieke kind te laten zijn. Je maakt je gift heel eenvoudig over via iDeal. Kijk hier om eenmalig te doneren.

Op welke manier kan ik mijn donateurschap stopzetten?

Je kunt elk moment je donaties stopzetten. Je kunt contact opnemen met Claar Snoek of Sanne-Marije Oortwijn via 088-221 90 07 of mail [email protected], Zij helpen je graag verder. En het allerbelangrijkste: dank je dat je je hebt ingezet als donateur voor het Ronald McDonald Kinderfonds! Dankzij jou verblijven ouders dicht bij hun zieke kind.

Vanaf welk bedrag kan ik donateur van het Kinderfonds of een Ronald McDonald Huis zijn?

Wat fijn dat je een donatie overweegt. Jouw bijdrage helpt om ouders dicht bij hun zieke kind te laten zijn. Elke donatie is welkom, klein en groot, eenmalig of structureel. Wil je structureel doneren? Kijk hier hoe je jezelf kunt opgeven als donateur.

Wat doet het Ronald McDonald Kinderfonds met donaties en giften?

Dankzij de steun van donateurs kunnen de Ronald McDonald Huizen een gastvrij thuis bieden aan ouders met een ziek kind. De kosten van deze Huizen lijken op de kosten van ‘normale’ huishoudens: denk aan vaste lasten, zoals stroom en water. Ook onderhoud, beheer en verzekeringen kosten geld. 

Van elke euro die het Kinderfonds uitgaf, werd in 2021 78 cent besteed aan de missie keeping families close. Daarnaast werd 17 cent besteed aan het werven van donateurs en sponsors en het communiceren over wat de Huizen, vakantiehuizen en Huiskamers doen. Tenslotte ging 5 cent naar beheer en administratie, hieronder vallen onder andere personeels- en kantoorkosten. Bekijk ons jaarverslag om meer te weten te komen over onze inkomsten en uitgaven. Kijk hier voor meer uitleg over de cijfers.

Wat doet Ronald McDonald Kinderfonds met mijn persoonlijke gegevens?

Het Ronald McDonald Kinderfonds gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. Wij gebruiken ze om je te informeren over onze activiteiten. Wil je de gegevens die we hebben vastgelegd wijzigen, of heb je vragen? Bel Claar Snoek of Sanne-Marije Oortwijn via 088-221 90 07 of mail [email protected]. Lees ons privacystatement en de gedragscode fondsenwerving

In actie komen
Ik heb (nog) geen fantastisch idee, maar wil wel graag in actie komen om geld in te zamelen. Waar begin ik?

Wat geweldig dat je je wilt inzetten om ouders dicht bij hun zieke kind te brengen. En ook zonder kant-en-klaar idee zijn er talloze mogelijkheden. Doe inspiratie op, op onze actiepagina’s, lees het wensenlijstje van de Huizen door, of sluit je aan bij onze sportieve uitdagingen.

Ik heb een fantastisch idee voor een actie om geld in te zamelen. Waar begin ik?

Wat super dat je je wilt inzetten om ouders en hun zieke kind dicht bij elkaar te laten zijn. We zijn heel benieuwd naar je idee. Meteen starten met je idee? Ga dan naar www.starteenactie.nl, een handige site waar je een compleet stappenplan vindt om je te helpen je actie tot een succes te maken. Eerst nog even overleggen? Neem contact op met Sanne Rehe via [email protected] of 06-46 31 37 71.

Ik wil mijn actie feestelijk aankleden. Wat voor promotiemateriaal kan ik bij het Ronald McDonald Kinderfonds aanvragen?

Wil je je actie nog meer promoten of opfleuren? Vraag een vrolijke vlaggetjeslijn aan, hang posters op of plaats een stevig, kartonnen collectehuisje. Neem voor promotiemateriaal contact op met Sanne Rehe via [email protected] of 06-46 31 37 71.

Mijn collega’s en ik willen graag in actie komen voor het Ronald McDonald Kinderfonds of een Ronald McDonald Huis. Wat kunnen we doen?

Wat geweldig dat je, samen met collega’s en medewerkers, ouders dicht bij hun zieke kind wil brengen. Ook fijn om te weten: met het hele bedrijf in actie komen voor een goed doel zorgt voor voldoening en teambuilding.

Een sponsoractie kun je op talloze manieren invullen. Denk aan meedoen bij een golftoernooi, aansluiten bij een Business Breakfast Club, of een eigen actie opzetten. Bekijk de verschillende manier waarop je met elkaar kan helpen.

Wil je direct een eigen actie opzetten? Kijk dan op www.starteenactie.nl, een site die we speciaal hebben opgezet voor alle sponsor-acties. Wil je graag even overleggen? Neem dan contact op met Sanne Rehe via [email protected] of 06-46 31 37 71.

Mijn klas, school of sportteam wil in actie komen voor het Ronald McDonald Kinderfonds of een Ronald McDonald Huis. Waar kunnen we terecht?

Wat fijn dat je samen met klasgenoten en vrienden in actie wilt komen om ouders en hun zieke kind dicht bij elkaar te laten zijn. Je kunt een sportieve sponsortocht opzetten, de allerlekkerste, zelfgebakken koekjes verkopen tijdens een bake sale of direct een eigen actie opzetten via www.starteenactie.nl. Wil je graag even overleggen? Neem dan contact op met Sanne Rehe via [email protected] of 06-46 31 37 71.

Financiën
Hoe komen het Ronald McDonald Kinderfonds en de Huizen aan geld?

Het Ronald McDonald Kinderfonds krijgt geen subsidie. Dankzij de onmisbare steun van donateurs, sponsors en actievoerders kunnen de Ronald McDonald Huizen een gastvrij thuis bieden aan ouders met een ziek of zorgintensief kind. 

Hoe weet ik dat mijn geld goed wordt besteed?

Het Ronald McDonald Kinderfonds is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Zo weet u zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Meer weten over de kwaliteitseisen en de controle door het CBF? Kijk op www.geefgerust.nl

Hoeveel procent van mijn donatie komt bij de Ronald McDonald Huizen terecht?

Van elke euro die het Kinderfonds uitgaf, werd in 2021 78 cent besteed aan de missie keeping families close. Daarnaast werd 17 cent besteed aan het werven van donateurs en sponsors en het communiceren over wat de Huizen, vakantiehuizen en Huiskamers doen. Tenslotte ging 5 cent naar beheer en administratie, hieronder vallen onder andere personeels- en kantoorkosten. Bekijk ons jaarverslag om meer te weten te komen over onze inkomsten en uitgaven.

Waar vind ik het jaarverslag, voor inzicht in het uitgeven van alle donaties?

In het jaarverslag vind je alle beschikbare informatie over de uitgaven die het Ronald McDonald Kinderfonds doet. Bekijk het jaarverslag van 2021. Op de pagina Transparant en open vind je ook de jaarverslagen van voorgaande jaren.

Waar wordt mijn donatie aan besteed?

Het Ronald McDonald Kinderfonds besteedt het geld aan de ontwikkeling van nieuwe Ronald McDonald Huizen, maar ook aan de continuïteit van de bestaande Huizen. Net als een normaal huishouden, heeft een Ronald McDonald Huis vaste lasten, zoals voor energie en water. Ook beheer en onderhoud kosten geld.

Waarom ontvangt het Ronald McDonald Kinderfonds geen subsidie van de overheid?

Het Ronald McDonald Kinderfonds krijgt geen subsidie, omdat het aanvullend is op de kerntaken van de overheid wat betreft gezondheidszorg voor kinderen. Het Kinderfonds heeft ervoor gekozen om onafhankelijk te zijn en geen verlengstuk van de overheid te worden.

Wat is het salaris van de directeur?

De directeur/bestuurder, Renate Westerlaken-Loos, is in dienst van het Ronald McDonald Kinderfonds, en ontving in 2021 bruto € 101.800. Dit is binnen de gestelde norm van de Regeling beloning directeuren van goededoelenorganisaties. Dat betekent onder andere dat er bij het vaststellen van het salaris rekening wordt gehouden met de zwaarte van de functie en de complexiteit van de organisatie. 

Toelichting:

De Raad van Toezicht stelt het bezoldigingsbeleid, de hoogte van de directiebeloning en de hoogte van andere bezoldigingscomponenten van de directeur/bestuurder vast. Dit beleid wordt jaarlijks geactualiseerd en getoetst. Bij de bepaling van het bezoldigingsbeleid en de vaststelling van de beloning volgt het Ronald McDonald Kinderfonds de Regeling beloning directeuren van goede doelen organisaties. 

De regeling geeft aan de hand van zwaartecriteria een maximumnorm voor het jaarinkomen, op basis van een zogenaamde BSD-score (Basis Score van Directiefuncties). Toetsing van de functie directeur/bestuurder van het Ronald McDonald Kinderfonds leidde tot toekenning van 450 BSD-punten, waaraan een maximaal jaarinkomen van € 124.142 is verbonden. Het werkelijke jaarinkomen van directeur/bestuurder Renate Westerlaken-Loos (€ 101.800 in 2021) ligt binnen deze gestelde norm.

Op de site van Goede Doelen Nederland lees je meer over deze regeling.

Verantwoording
Ik heb een melding gedaan van grensoverschrijdend gedrag of een misstand, wat gebeurt er met mijn melding?

Dat is afhankelijk bij wie de melding gedaan wordt. Doe je een melding van grensoverschrijdend gedrag bij je (direct of hoger) leidinggevende, dan handelt hij of zij de melding af, bijvoorbeeld via een intern onderzoek. Daarbij is de melding pas afgehandeld als degene die de melding heeft gedaan, tevreden is. Ben je als melder (nog) niet tevreden, dan kun je de melding doen bij de integriteitsfunctionaris. Zij neemt de melding ofwel zelf in behandeling, of legt dat bij een interne commissie. Deze commissie brengt advies uit aan de directie. De directie besluit vervolgens over mogelijke maatregelen. Doe je een melding van een (vermoeden van een) misstand, dan kun je de melding doen bij de integriteitsfunctionaris, of bij een externe commissie. In beide gevallen zal er een onderzoek worden ingesteld om je melding af te handelen, en wordt er ook een advies aan de directie uitgebracht. De directie besluit vervolgens over mogelijke maatregelen. Bekijk hier hoe het Kinderfonds werkt aan een veilige en integere werkomgeving.

Ik twijfel of ik een melding van grensoverschrijdend gedrag of een misstand moet doen, wat nu?

Als je twijfelt of je een melding wil doen, neem dan altijd contact op met onze vertrouwenspersoon, Sonja Jansen. Zij luistert naar je (anonieme) melding en denkt met je mee over mogelijke volgende stappen. Zij is niet verbonden aan het Ronald McDonald Kinderfonds en behandelt je gesprek altijd vertrouwelijk. Sonja Jansen is te bereiken via [email protected] of 06-50 12 00 06. 

Ik vind het spannend om een melding te doen van grensoverschrijdend gedrag of een misstand, ik ben bang voor vergelding, wat nu?

We weten dat het spannend of emotioneel kan zijn om een melding van grensoverschrijdend gedrag of een vermoedelijk misstand te doen. Daarom zijn er de reglementen ‘Grensoverschrijdend gedrag’ en ‘Klokkenluidersregeling’, vind deze reglementen hier. Via deze reglementen is een adequate, eenduidige en uniforme procedure opgesteld om meldingen naar tevredenheid van de melder te behandelen. Goed om te weten is dat iedereen die een melding doet, dat kan doen zonder angst voor vergelding. In de Klokkenluidersregeling is bijvoorbeeld vastgelegd dat iemand die te goeder trouw een melding doet, hiervan nooit nadeel mag ondervinden.

Kan ik een melding van grensoverschrijdend gedrag of een misstand anoniem doen?

Bij de vertrouwenspersoon, Sonja Jansen, kun je je zorgen anoniem bespreken. Een melding wordt altijd vertrouwelijk behandeld: wij gaan uiterst zorgvuldig om met je gegevens. Maar een melding kan niet anoniem gedaan worden, omdat deze dan zeer moeilijk te behandelen is. Zie hier hoe het Kinderfonds werkt aan een veilige en integere werkomgeving.

Wat is de gedragscode van het Ronald McDonald Kinderfonds?

Het Ronald McDonald Kinderfonds streeft in haar bedrijfsvoering naar optimaal en verantwoord rendement met respect voor mens en milieu. Daarom verwacht het Kinderfonds ook van haar leveranciers en sponsoren dat zij een aantal uitgangspunten ten aanzien van respect voor mens en milieu onderschrijven. Daartoe is de Leveranciersgedragscode opgesteld. Ook hanteert het Ronald McDonald Kinderfonds een Gedragscode Fondsenwerving.