Verhalen uit Ronald McDonald Huis Nijmegen
Lees ervaringen van gasten, en zie hoe donateurs, vrijwilligers en actievoerders het verschil maken voor Ronald McDonald Huis Nijmegen. Doe je mee?
-
Yvette was zwanger van een tweeling
Als IC-kinderverpleegkundige staat Yvette normaal gesproken aan het bed bij jonge patiënten en hun ouders. Na de vroeggeboorte van haar eerste kindje waren de rollen omgedraaid. De zwangerschap verliep allesbehalve rustig. Na diverse bloedingen en onderzoek bleek dat Yvette zwanger was van een tweeling, en dat een van de twee het niet had gered.
-
inpakken bij de HEMA
Juist tijdens de feestdagen mag er extra aandacht uitgaan naar ouders, broertjes en zusjes van zieke kinderen die in het ziekenhuis liggen. Om die reden pakken vrijwilligers cadeautjes in rondom Sinterklaas en Kerstmis bij de HEMA in het centrum van Nijmegen. Dit in ruil voor een zoen - een donatie van € 1 - voor een ziek kind.
-
Wij hopen op een wonder
Op 9 mei komt Levi ter wereld: zoontje van Romy en Wesley en broertje van de 7-jarige Loïs. Al tijdens de 16 wekenecho is duidelijk dat Levi een grote blaas heeft en na de geboorte een ingreep moet ondergaan. Romy: “We maakten ons wel zorgen, maar de verwachting was dat het een kleine ingreep zou zijn.” Dat verandert in één klap als de chirurg twee dagen na de geboorte vertelt dat Levi met spoed geopereerd moet worden.
-
Liz’ sterke eigen wil
Op straat klinkt een klap, een gil, en dan is het stil. Geschrokken rent moeder Suzan het huis uit, de straat op. Net daarvoor liep haar jongste dochter Liz (10) met een step in de hand tussen de geparkeerde auto’s door de straat op. Een wielrenner botste tegen haar aan. “Ik zag meteen dat het niet goed was.”
-
5 vragen aan Froukje Hijlkema
orthopedagoog-generalist en EMDR-therapeut bij Praktijk Goed Leven
Haar ervaringen als oud-gast in Ronald McDonald Huis Groningen inspireerden orthopedagoog Froukje Hijlkema om zich te specialiseren in Eye Movement Desensitization and Reprocessing-therapie (EMDR). “EMDR heeft me geholpen om de traumatische impact van mijn dochters diagnose te verwerken.”
-
Pien is er weer
Toen Daniëlle op dinsdagavond 31 juli 2018 naar bed ging, wees niets op de nachtmerrie waar ze een paar uur later middenin zou zitten. Die dag had ze wel last gehad van harde buiken, maar dat was niet verontrustend. Tot die nacht de vliezen braken en ze halsoverkop per ambulance naar Nijmegen werd gebracht.
-
In het Huis vind ik het ook wel weer leuk
Narik (7) is geboren met de ziekte van Hirschsprung, een zeldzame darmaandoening. Hierdoor heeft hij in z’n jonge leven al vaak in het Amalia kinderziekenhuis gelegen. Zijn ouders, zusjes en broertje zijn dan ook geen onbekenden in Ronald McDonald Huis Nijmegen. Voor zus Nora (12) is het Huis inmiddels een tweede thuis geworden.
-
Het Huis geeft ouders de energie die nodig is om hun kind bij te staan
Anne Dittrich is werkzaam als algemeen kinderarts in het Amalia Kinderziekenhuis van het Radboudumc en is lid van het bestuur van Ronald McDonald Huis Nijmegen. Zij onderstreept het belang van Huis Nijmegen voor ouders en kinderen.
-
Heerlijke hartjesactie
Afgelopen zomer verbleven Jeffrey en Marieke zeven weken in Ronald McDonald Huis Nijmegen. Hun dochtertje Lauren werd op 11 juni geboren en lag in het Radboudumc. Een spannende periode brak voor hen aan.
-
Van weken aftellen naar dagen optellen
Wat voor Wieke begon als een routinebezoekje aan de verloskundige veranderde al snel in een ambulancerit met sirenes naar het Amalia kinderziekenhuis in Nijmegen. Daar hoorde ze direct dat ze vóór de bevalling niet meer naar huis zou gaan. “Hartstikke surrealistisch”, vertelt Wieke. “Ik was pas 26 weken zwanger en dacht alleen maar: ik ga toch niet nog 14 weken in het ziekenhuis blijven?”
-
Maar we moesten door voor Milou
Marije en Teun konden hun geluk niet op toen Marije in verwachting bleek te zijn van een tweeling. Marije
was pas 24 weken zwanger toen ze last kreeg van krampen. “We dachten: even laten controleren en weer
door”, vertelt Teun. Maar het liep heel anders. Anderhalf uur later waren ze al in het Amalia Kinderziekenhuis
in Nijmegen. Hier hoorden ze dat de tweeling binnen twee weken geboren zou worden. -
Voor baby's is de nabijheid van ouders essentieel
Het Ronald McDonald Kinderfonds bestaat 35 jaar. Terwijl ouders inmiddels in 12 Huizen een plek dicht bij het ziekenhuisbed van hun zieke kind vinden, is er in die jaren veel veranderd in de zorg. In het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis vertellen Irwin Reiss (56), hoofd Intensive Care Neonatologie en Marijn Vermeulen (46), kinderarts-neonatoloog en ervaringsdeskundige, over ontwikkelingen in de neonatologie.
-
Het komt goed met Suze
Tegenslag na tegenslag kregen Joost en Naomi te verduren. Zo bleek tijdens de 20 wekenecho dat hun kindje met een middenrifbreuk (CHD) ter wereld zou komen. Een grote klap, ook voor grote zus Fleur (3). Op 24 december werd dochter Suze geboren. Wat volgde was een periode van operaties, complicaties, infecties, stress en heel veel zorgen.
lees meer -
Vrijwilliger in tijden van crisis
Social distancing in een Ronald McDonald Huis, hoe gaat dat? Hoe voorkom je dat ouders samen eten of koken? En hoe houd je als vrijwilliger anderhalve meter afstand? Audrey houdt tijdens de coronapandemie Ronald McDonald Huis Nijmegen draaiende als kernteamvrijwilliger.
Lees meer -
''We schrokken als de telefoon ging''
Anne Jitske en Rob waren door Europa aan het zwerven, een langgekoesterde wens van Rob. Plots kregen ze een telefoontje van hun dochter dat ze in het ziekenhuis was opgenomen met een zwangerschapsvergiftiging. “We waren pas halverwege ons drie maanden durende avontuur en zaten net op Sicilië”, vertelt Rob. “We waren zo thuis.”
Ervaringen uit Huis Nijmegen

"Het Huis is ook een heel fijne plek voor Fleur. Ze kan hier met andere kinderen spelen in de speelkamer. Het is echt een warm bad waarin je terecht komt."