Verhalen uit Ronald McDonald Huis Nijmegen
Lees ervaringen van gasten, en zie hoe donateurs, vrijwilligers en actievoerders het verschil maken voor Ronald McDonald Huis Nijmegen. Doe je mee?
-
107 dagen in het ziekenhuis
Jeugdliefdes Fabien en Sarina kunnen hun geluk niet op als ze na het verliezen van hun eerste kindje en meerdere miskramen weer in verwachting zijn. Met precies 26 weken wordt Sofia geboren. Veel te vroeg. Daarna speelt hun leven zich maandenlang af in het ziekenhuis. Om precies te zijn 107 dagen. Nu ze kunnen terugkijken op deze heftige tijd beginnen alle gebeurtenissen pas echt te landen.
-
Evi moet vijf keer worden gereanimeerd
Plotseling krijgt de elfjarige Evi intense buikpijn. Het wordt zo heftig dat haar ouders Chris en Cindy met haar naar het ziekenhuis rijden. Tijdens die rit stopt Evi met ademhalen. Chris: “We stopten, ik legde haar op de grond achter de auto en deed wat ik moest doen.” Hij reanimeert haar tot een ambulanceverpleegkundige het overneemt. In het ziekenhuis wordt ze nog eens vier keer gereanimeerd.
-
5 vragen aan Lianne van Vliet
Kinderslaapcoach bij Hush Little Baby
Als slaapcoach helpt Lianne kinderen van 0 tot en met 4 jaar en hun ouders beter te slapen. “Veel ouders denken dat slecht slapen erbij hoort als je een jong kindje hebt. Pas na lange tijd schakelen zij hulp in, en dat terwijl slaap zó belangrijk is.”
-
Nachtvrijwilliger Pleun
Twee keer per maand is geneeskundestudent Pleun ’s nachts te vinden in Ronald McDonald Huis Nijmegen. Niet als gast, maar als nachtvrijwilliger. “Ik merk dat alleen de gedachte dat ik ’s nachts aanwezig ben, ouders al geruststelt.”
-
Al vier maanden in het ziekenhuis
Tijdens de 20-wekenecho wordt bij het kindje van Jeroen en Marjan gastroschisis vastgesteld. Een aandoening waarbij de darmen buiten de buik groeien. Een operatie na de geboorte is noodzakelijk. Voor Jeroen en Marjan betekent dit dat zij na de bevalling in het Ronald McDonald Huis terechtkomen, dicht bij hun dochtertje Malina in het ziekenhuis.
-
Dag en nacht bij je zieke zoontje zijn
Rick en Suzanne zijn de trotse ouders van een tweeling als zij hun derde kindje verwachten. Als Suzanne 19 weken zwanger is, wordt ze onwel op haar werk. Collega’s brengen haar naar het ziekenhuis. Daar blijkt dat ze geen vruchtwater meer heeft en er is wellicht sprake van een bloeding bij de placenta. In een ambulance met gillende sirenes wordt Suzanne overgeplaatst naar het Radboudumc in Nijmegen.
-
Voor altijd verbonden
Nadat hun zoontje Lenn werd geboren met een Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD), verbleven Roy en Lisanne een maand lang in Ronald McDonald Huis Nijmegen. Lisanne: “Vanaf het begin was het spannend. Je hebt geen idee wat er gaat gebeuren. Lenn werd direct meegenomen om geïntubeerd te worden en hij kreeg een infuus. Er stonden meer dan tien mensen in de kamer.”
-
Andere ouders weten precies wat je doormaakt
Al sinds de zwangerschap maakten Henri en Melissa zich ernstig zorgen over de gezondheid van een van hun dochters. Tijdens een echo bleek dat Esmee een breuk had in haar middenrif. De schok was groot. Het stel werd doorverwezen naar het Radboudumc. Toch leverde deze heftige periode hun ook iets moois op: een bijzondere vriendschap met ouders die hetzelfde doormaakten. In Ronald McDonald Huis Nijmegen leerden ze elkaar kennen.
-
Lylous blijft vechten
Als Maudy bijna 25 weken zwanger is, heeft ze plotseling weeën en bloedverlies. De verloskundige verwijst haar door naar het ziekenhuis. Daar blijkt uit een echo dat ze al vier centimeter ontsluiting heeft. Met de ambulance wordt ze naar het Radboudumc in Nijmegen gebracht, waar dochter Lylou op 1 november 2017 met precies 25 weken wordt geboren. Voor de kersverse ouders Maudy en Julian breekt een spannende tijd aan.
-
In de Ronald McDonald Huiskamer is de chocolademelk het lekkerst
Evy (9) is ongeveer een half jaar oud als ze met spoed wordt opgenomen in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Aan haar ouders Peter Paul en Daniëlle wordt gevraagd of zij een kamer willen in Ronald McDonald Huis Nijmegen. Ze reageren verbaasd: “Dat is toch voor ouders van zieke kinderen?” Dan komt het besef hoe ernstig ziek hun kleine Evy is.
-
Het was de vraag of Carlijn de volgende dag zou halen
Al een week zit Carlijn (15) thuis met hardnekkige nekpijn. Daarbij krijgt ze heftige, stekende hoofdpijn. “Zo erg heb ik het nog nooit gehad, maar ik dacht niet dat het iets ernstigs was.” Tot die dag is ze een gezonde, vrolijke tiener. Dan blijkt dat Carlijn een hersenbloeding heeft, vanwege een zeldzame sinustrombose. Het is de vraag of ze de volgende dag haalt.
-
Eén telefoontje veranderde alles
Als de schoondochter van Marco en Brigitte 20 weken zwanger is, worden ze opgeschrikt door een heftig telefoontje. Tijdens de echo is er een hartafwijking geconstateerd en de aanstaande ouders moeten naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Marco en Brigitte leven intens mee en zetten zich in waar ze maar kunnen.
-
Vier maanden kamperen om dicht bij je kleinzoon te zijn
Als de kleinzoon van Albert en Margriet met spoed wordt opgenomen in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en hun dochter met haar gezin haar intrek neemt in Ronald McDonald Huis Nijmegen, besluiten de grootouders om in de buurt te gaan kamperen. Zo kunnen zij elke dag dicht bij hun dochter en haar gezin zijn. Uiteindelijk verblijven ze bijna vier maanden op de camping, terwijl hun kleinkind Sen in het ziekenhuis ligt.
-
Naar ouders van een premature tweeling
De eerste keer dat Mieke in aanraking kwam met Ronald McDonald Huis Nijmegen was tijdens haar opleiding verpleegkunde. Daarna was het via haar vader, die vrijwilliger werd in het Nijmeegse Huis. Samen met haar moeder bakte ze lekkers voor de gasten in het Huis. En toen kwam ze er zelf terecht – samen met haar man Martijn – na de vroeggeboorte van hun tweeling.
-
Na 15 jaar opnieuw in Ronald McDonald Huis Nijmegen
Als Serap op 14-jarige leeftijd met helse buikpijn op de Spoedeisende Hulp in Enschede terechtkomt, staan de artsen voor een raadsel. Wanneer blijkt dat haar ontstekingswaarden te hoog zijn, wordt ze direct met de ambulance naar het Radboudumc in Nijmegen gebracht: de plek waar ze is geboren en destijds geopereerd werd aan een hernia diafragmatica. Haar ouders en zus komen opnieuw in aanraking met Ronald McDonald Huis Nijmegen.
Ervaringen uit Huis Nijmegen
"Het Huis is ook een heel fijne plek voor Fleur. Ze kan hier met andere kinderen spelen in de speelkamer. Het is echt een warm bad waarin je terecht komt."