Samen nog net
geen drie kilo
April 2018
Geschrokken, blij, enthousiast en bang verlaten we op die dag het ziekenhuis. Het voelt alsof we in een film terecht zijn gekomen die we niet zelf hebben uitgekozen. We zijn in verwachting van een drieling!
De vroeggeboorte
Een zwangerschap met veel risico’s staat ons te wachten. Dat blijkt. Na achtentwintig weken en twee dagen geeft mijn lijf aan dat het genoeg is. Totaal onverwacht. Ik heb de kans nog niet gekregen om bang te zijn. En zo komen onze drie meiden veel te vroeg ter wereld. Tess, Janne en Pip. Samen nog net geen drie kilo. Drie couveuses vol met grote zorgen. Zo klein als ze zijn, zo groot is onze angst om ze weer te verliezen. Zo is er niets aan de hand, het volgende moment zit je bij een arts voor een slechtnieuwsgesprek. Een slopende tijd. Naast de couveuses zien we onze meiden vechten voor hun leven. Het enige wat belangrijk is, is dicht bij ze zijn.
Ons verblijf
En die mogelijkheid is er: het Ronald McDonald Huis. Ik zie het helemaal niet zitten en heb alle vooroordelen al in mijn zak paraat. Het oude bed van tante Truus en de kledingkast van ome Hans, huilende mensen en nul sfeer. Iets wat ik nu echt niet kan gebruiken. Omdat ik niets liever wil dan dicht bij de kinderen zijn, geef ik het een kans. Bij de deur van onze kamer zie ik een bordje met de naam van een sponsor. Aangezien oud meubilair gratis is, ben ik benieuwd waar dat geld dan aan is uitgegeven. De eerste voet over de drempel van onze kamer en daar gaan ze. Al mijn voor-oordelen vallen zo uit mijn binnenzak. En even, heel even, vergeet ik alle grote zorgen die vanuit deze plek dichtbij zijn.
Een traan en een lach
Tussen alle tranen door kan ik er genieten. In het Huis hangt een prettige sfeer en het is met liefde ingericht. We kunnen er samen koken, bezoek ontvangen, lekker chillen in de tuin of ons terugtrekken op onze kamer. Een paadje door een mooi stukje natuur brengt ons elke dag naar onze meiden. Wat voel ik me welkom. Het voelt bijna als thuis. Daar waar de geur van verse cake regelmatig voorbijkomt. De vrijwilligers die voor je klaarstaan. De kaarsjes die in de avond branden en de rust die er heerst. De zorgen worden er van ons weggenomen en niets is er te veel. We lenen een fiets om af en toe het ‘normale’ leven even in te gaan. We hoeven niet te denken aan het poetsen van de woonkamer, het buitenzetten van de container en het ophangen van de was. Regelzaken die op dit moment niet van belang zijn. In het weekend liggen er verse broodjes en als je de behoefte hebt om je verhaal te doen, staat er altijd iemand voor je klaar. Nooit heb ik geweten dat het Ronald McDonald Huis zo belangrijk kan zijn.
Altijd even kijken
Na twaalf weken vechten mogen onze meiden mee naar huis. Nog altijd als we naar het ziekenhuis gaan, kijk ik even naar het paadje richting ons tijdelijke (t)huis. Nee, ik wil er niet meer terug. Liefst nooit meer. Maar wat zijn we dankbaar voor de zorgen die even van ons werden weggenomen. Dank je wel!
30 jaar dicht bij elkaar
Sinds 1991 biedt Huis Nijmegen een tijdelijk thuis aan ouders, broertjes en zusjes van zieke kinderen, opgenomen in het ziekenhuis. Zonder overheidssubsidie, met de bevlogen hulp van 130 vrijwilligers, medewerkers, donateurs en sponsors. Wil jij ervoor zorgen dat het Huis ook in de toekomst gezinnen een warme plek kan blijven geven? Help mee in deze jubileumweken en doneer 30 euro aan ons Huis. Dank je wel.