Zie hoe jij verschil kunt maken
Verhalen uit Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant
Lees ervaringen van gasten, en zie hoe donateurs, vrijwilligers en actievoerders het verschil maken voor Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant. Doe je mee?
-
'Als je kind ziek is, wil je alleen maar dichtbij zijn’
‘Yes, de 30 weken zijn gehaald.’ Dat stond in het appje van Diede aan Michiel. Ze wist niet dat ze die nacht al zou bevallen van Goos en Siem. De bevalling verloopt goed, maar ineens gaat het mis met Siem. Hij gaat het niet redden. Terwijl ze afscheid nemen van Siem is er voor Goos nog een lange weg te gaan in het ziekenhuis. “Het was een emotionele achtbaan: trots, blijdschap, verdriet en angst volgden elkaar op.”
-
Het was fijn om samen te kunnen zijn
Op 1 oktober 2021 komt Danny (21) thuis van school. Hij moet nog even een werkstuk inleveren en vertrekt op zijn scooter naar Amsterdam-Noord. Een uur later wordt moeder Astrid gebeld. Danny is betrokken geraakt bij een ongeluk. “Ik hoorde dat er een ambulance bij was en dacht direct: dit is niet goed.”
-
Leandro botst tegen een boom en raakt in een coma
Maandenlang verbleven de vader en stiefmoeder van Leandro (18) in Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant. Vanuit het Huis konden ze hun zoon ondersteunen bij het intensieve traject dat hij volgde in het naastgelegen Libra Revalidatie & Audiologie. “Die ondersteuning is enorm belangrijk voor het verdere herstel. Er zijn maar liefst vijf therapieën per dag. Dan is het heel fijn als je op vijf minuten afstand van je kind kunt zijn.”
-
Iets kleins betekenen voor de gasten
Het leven in een Ronald McDonald Huis gaat dag en nacht door. Want de zorg voor een ziek of zorgintensief kind gaat ook non-stop door. Daarom zijn er vrijwilligers die ’s nachts hun diensten draaien. Zoals de buitenlandse studenten Serenay (28) en M ahmut (30) van Tilburg University. Zij zijn – samen me t Kristin (20) – de nach twachten van Huis Middenwest-Brabant.
-
‘Als je als ouder niet in balans bent, is je gezin dat ook niet’
Een kind in het ziekenhuis, dat heeft impact op het hele gezin. Hoe houd je jezelf én je gezin staande in zo’n situatie? Als moeder van de zorgintensieve Lynn (7) kent Dianne de uitdagingen van een leven met zorg. Vanuit die ervaring en haar werk dat alles te maken heeft met in balans blijven, deelt zij haar tips voor andere ouders.
-
We balanceren tussen hoop en vrees
Na een ernstig ongeluk volgen Nina (18) en Ronaldo (24) allebei een intensief revalidatietraject bij Libra Revalidatie in Tilburg, waar ze ook zijn opgenomen. Nina’s ouders, Giovanna en Léon, en Ronaldo’s ouders, Janny en Benno, verblijven al zes weken in het naastgelegen Ronald McDonald Huis. Al gauw raakten zij in deze heftige periode bevriend en delen ze lief en leed met elkaar.
-
Zij weten het van de naald tot de draad
Het leuke aan werken met een grote groep vrijwilligers is dat iedereen zijn of haar eigen manier van werken heeft, of zelfs specialiteit. Zo zijn er een klusteam, een kook- en een tuinclub en er is zelfs een duo in Huis dat handig is met naald en draad. Ans en Adrienne zijn de naaisterren van het Huis.
-
De helden van de klusdienst
Een kapotte vaatwasser, een lamp die vervangen moet worden, een verstopte goot of een lekkende kraan: een Ronald McDonald Huis lijkt soms net een normaal huishouden. Maar wat het huishouden hier anders maakt, is dat er altijd een vrijwillig klusteam paraat staat om alle ‘technische’ problemen te verhelpen. Maak kennis met de klushelden van Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant.
-
Het is een wonder dat Mikail er nog is
Mikail liep nét twee maanden. Een superactief mannetje: sociaal, ondernemend en avontuurlijk. Mikail was nooit bang. Toen kreeg hij koorts en rode vlekjes. Roodvonk, bleek achteraf. Maar door een misdiagnose had deze – goed te behandelen – infectieziekte dramatische gevolgen. “We vergelijken hem soms met leeftijdsgenootjes en dan word je wel verdrietig. Mikail zou nu ook moeten hollen, rennen en spelen. Hij is een echte wildebras, houdt van drukke spelletjes.”
-
Een verademing in hectische tijden
Op 2 januari 2020 kreeg Hella (20) plots enorme hoofdpijn. “Alsof mijn hoofd uit elkaar spatte.” Haar vriend Jente (22) hoorde aan haar spraak dat het niet goed was en belde 112. In het ziekenhuis bleek dat Hella een grote hersenbloeding had. Ze had heel veel geluk dat ze de ambulancerit had overleefd en de operatiekamer haalde. Met spoed werd er een drain geplaatst.
-
5 vragen aan Froukje Hijlkema
orthopedagoog-generalist en EMDR-therapeut bij Praktijk Goed Leven
Haar ervaringen als oud-gast in Ronald McDonald Huis Groningen inspireerden orthopedagoog Froukje Hijlkema om zich te specialiseren in Eye Movement Desensitization and Reprocessing-therapie (EMDR). “EMDR heeft me geholpen om de traumatische impact van mijn dochters diagnose te verwerken.”
-
Een eenzame kerst ver van huis
Van vorig jaar september tot maart dit jaar verbleven de ouders van Jannet (nu 19) in Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant. Zes maanden lang was dit Huis hun thuis, omdat op en neer reizen vanaf hun woonplaats in Friesland simpelweg geen doen was. Moeder Ellen blikt terug op deze zware en emotionele periode.
-
We waren nog helemaal niet voorbereid
Eén jaar oud is de vrolijke Veerle. Kerngezond en haar leventje verloopt voorspoedig. Hoe anders was dat een jaar geleden, toen Veerle als gevolg van een zwangerschapsvergiftiging veel te vroeg ter wereld kwam. Een lange, stressvolle en onrustige periode in verschillende ziekenhuizen volgde. In totaal verbleven moeder Jenny en vader Patrick vijftien weken in de Ronald McDonald Huizen Zuidoost-Brabant, Nijmegen en Middenwest-Brabant.
-
Weer thuis: drie tips van verpleegkundige Marlies
Als verpleegkundige krijgt Marlies veel te maken met ouders die na een lang en intensief traject weer naar huis gaan. Ze deelt haar tips voor ouders met een ziek kind die weer naar huis gaan.
-
Van ‘leven in een bubbel’ naar ‘weer thuis’
Johan krijgt de schrik van zijn leven als hij nietsvermoedend de kamer binnenloopt van zijn zoontje en hem levenloos aantreft. Johan en Pauline doen alles om het leven van Mischa te redden. Na het ongeluk verblijft Mischa een maand in het ziekenhuis. Zijn ouders zijn dicht bij hem in Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam. Als hij vervolgens revalideert, verblijven ze in Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant. Johan en Pauline blikken terug op de heftige periode en vertellen hoe ze het hebben ervaren om eenmaal thuis de draad weer op te pakken.
Wat als je weer thuis bent?