Als de ergste nachtmerrie werkelijkheid wordt
Het is tweede kerstdag 2022 wanneer om 21.00 uur de telefoon van oma Nansh gaat. Sinds vijf jaar woont ze samen met haar man op Curaçao en ze ziet dat het haar dochter uit Nederland is. Meteen realiseert ze zich dat het in Nederland op dat moment 2.00 uur ’s nachts is. “Ik zei tegen mijn man: ‘Dit is slecht nieuws’ en ik durfde eigenlijk niet op te nemen.”
Natuurlijk neemt oma de telefoon op en haar ergste nachtmerrie wordt werkelijkheid. Haar dochter vertelt in paniek dat er een ernstig auto-ongeluk heeft plaatsgevonden. Vader, moeder en hun drie kinderen – Taylor (8), Jaydon (13) en Jonathan (15) – zijn bij het ongeluk betrokken. “De grond zakt onder je vandaan. Mijn man en ik zijn direct gaan regelen dat we zo snel mogelijk naar Nederland konden vliegen.”
Afscheid nemen
Het ziet er niet goed uit voor de kinderen en ze worden met spoed overgebracht naar het ziekenhuis in Nijmegen. Met videobellen worden opa en oma de eerste uren op de hoogte gehouden van de situatie van hun kleinkinderen. Jongste kleinkind Taylor heeft het meeste geluk gehad. Maar voor zijn oudste broer Jonathan ziet het er slecht uit. Al snel wordt duidelijk dat de artsen niets meer voor hem kunnen betekenen en de familie moet afscheid van hem nemen. Tegelijk nemen ook de zorgen om Jaydon toe. De artsen zijn weinig hoopvol en bereiden de familie op het ergste voor.
De dag na het ongeluk vliegen opa en oma naar Nederland. “We kwamen aan in het ziekenhuis en dat viel ons heel zwaar. Afscheid nemen van Jonathan en tegelijk Jaydon zien vechten voor zijn leven. En dan de pijn van mijn dochter en haar man. Ik verscheurde vanbinnen.”
Dag en nacht bij Jaydon
Dag en nacht zit de familie aan het bed van Jaydon en helpen ze bij de verzorging. “We bleven hoop houden en haalden veel kracht uit het geloof. Jaydon kon het niet laten blijken, maar ik merkte dat hij ons om zich heen voelde; dat maakte hem rustig.” Stapje voor stapje zien ze Jaydon vooruitgaan. Hij is nog niet bij bewustzijn, maar de medicatie wordt afgebouwd en ook kan hij inmiddels zelfstandig ademen. De artsen geven aan dat hij kan worden overgeplaatst naar revalidatiecentrum Libra in Tilburg. Daar mag hij starten met een intensief behandelprogramma.
'Ik vertel aan iedereen hoe belangrijk het Huis is’
Fijne plek
Zijn ouders kunnen terecht in Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant. Ook opa en oma slapen regelmatig in het Huis: “Als mijn dochter en haar man naar huis gingen voor hun jongste zoontje, Taylor, bleven wij in het Huis slapen. Zo konden wij ’s morgens bij de therapie zijn. Het was een heel fijne plek. De vrijwilligers staan altijd voor je klaar en niets is te veel. Zelfs op het moment dat je zelf niet kunt nadenken zijn de vrijwilligers er om dat voor je te doen.”
Oma Nansh is het Huis en de vrijwilligers heel dankbaar. “Ik wist voorheen niet wat het Ronald McDonald Huis was. Nu heb ik zelf ervaren hoe belangrijk het is. Ik vertel het aan iedereen en vraag of ze alsjeblieft willen doneren. Het geld wordt heel goed besteed.”
Hij zei ‘oma’
Jaydon blijft vooruitgaan. In Tilburg wordt hij bij bewustzijn verklaard en vanaf april mag hij zijn behandeling voortzetten in Utrecht. Oma vertelt: “Hij maakt nog steeds stappen en kan steeds meer zelfstandig. Hij heeft laatst zelfs weer ‘mama’ en ‘oma’ gezegd.”