Ik kan bijna alles zelf

De 11-jarige Anne-Margje gaat naar school, rijdt het liefst paard en heeft mooie dromen over haar toekomst. Net als veel andere meisjes van haar leeftijd. Toch is Anne-Margje een beetje anders: door een beschadiging in haar ruggenmerg kan ze niet lopen.

Als Anne-Margje een paar maanden oud is, voelt haar moeder intuïtief aan dat er iets mis is met haar dochter. Anne-Margje: “Mijn moeder vertelt wel eens dat ik als baby aanvoelde als een slappe pop. Toch heeft het best lang geduurd voordat ze erachter kwamen wat ik echt had. Eerst dachten de dokters aan een dwarslaesie. Toen ik acht jaar oud was, kregen we te horen dat ik een beschadiging aan mijn ruggenmerg heb waardoor ik niet kan lopen. Gelukkig heb ik er niet zoveel last van. Ik weet gewoon niet beter.”

Meidenweek

Anne-Margje zit in een rolstoel. De levenslustige tiener laat zich hierdoor niet beperken. Anne-Margje: “Ik kan bijna alles zelf. Ik vond het alleen vervelend dat ik niet, net als andere kinderen, op vakantie kon. Want aangepaste vakantiehuizen zijn meestal veel te duur.” Gelukkig werd de familie Stummel drie jaar geleden door ‘pake’ geattendeerd op de Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag. Anne-Margje: “Ik ben hier al drie keer geweest, samen met mijn moeder, zus en ‘beppe’. Wij noemen dit ons ‘meidenweekje’ weg. Als we in de Hoeve zijn, doen we alleen maar leuke dingen, zoals fietsen, shoppen, uit eten én paardrijden.”

Ponykamp

Tijdens zo’n midweekje weg, leert Anne-Margje ook Manage Onder de Linde kennen, vlak bij de Hoeve. Een schot in de roos. Sinds twee jaar rijdt ze hier iedere week paard. Anne-Margje: “Van paardrijden word ik heel erg blij. Mijn lievelingspaard is Silvester. Hij is klein en houdt net als ik van uitdagingen. Afgelopen zomer ben ik bij de manage op ponykamp geweest. Overdag gingen we paardrijden. ’s Avonds gingen we chillen en slapen in de Ronald McDonald Hoeve.”

Dingen regelen

Ook volgende zomer wil Anne-Margje weer naar het ponykamp toe. Anne-Margje: “Als ik later groot ben, wil ik iets met paarden doen. Of misschien wel iets met visagie. Het lijkt me ook leuk om de nieuwe manager van de Hoeve te worden. De hele dag dingen regelen voor andere mensen.”

In de Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag, de Ronald McDonald Kindervallei in Valkenburg a/d Geul en Ronald McDonald Huis Arnhem zijn gezinnen, waarvan een kind een beperking of langdurige ziekte heeft, van harte welkom in een van de aangepaste Vakantiehuizen. De gasten betalen een kleine bijdrage van € 35,- per nacht in het laagseizoen en € 50,- per nacht in het hoogseizoen. De rest wordt betaald door donateurs en sponsoren. Voor meer informatie: www.ronaldmcdonaldvakantie.nl

Lees meer verhalen