Zie hoe jij verschil kunt maken
Verhalen uit Ronald McDonald Huis Leiden
Lees ervaringen van gasten, en zie hoe donateurs, vrijwilligers en actievoerders het verschil maken voor Ronald McDonald Huis Leiden. Doe je mee?
-
We dachten niet aan een kerstdiner
Su (4) is in de eerste maanden van haar leven drie keer geopereerd vanwege een aangeboren hartafwijking. Ook tijdens de feestdagen ligt ze in het ziekenhuis. “We waren zo bezig met onze dochter dat de feestdagen langs ons heen gingen”, vertelt moeder Pinar. “Dan is het ontzettend waardevol dat het Ronald McDonald Huis met kleine gebaren er wél aandacht aan besteedt.”
-
5 vragen aan Gerard en Ingrid
Na een strijd van anderhalf jaar verliezen Gerard en Ingrid in 1996 hun dochter Charlotte aan leukemie. “Ze was ondernemend en spontaan, een tikkeltje ondeugend. Ze werd acht jaar. Na het verlies stond onze wereld stil.” Bijna dertig jaar later besluiten zij het Ronald McDonald Huis op te nemen in hun testament.
-
Het Huis maakt de donkere dagen een stuk lichter
“De decembermaand doorbrengen in een Ronald McDonald Huis is natuurlijk geen feest. Eigenlijk wil je er niet zijn. Maar toen het voor ons nodig was, gaf het een warm gevoel. Iedereen is zo lief en maakt het je graag zo comfortabel mogelijk. We konden er steeds even onze batterij opladen. Dat heeft voor ons echt het verschil gemaakt. We zijn heel dankbaar dat het bestaat. Het Huis maakt de donkere dagen een heel stuk lichter.”
-
5 vragen aan Lianne van Vliet
Kinderslaapcoach bij Hush Little Baby
Als slaapcoach helpt Lianne kinderen van 0 tot en met 4 jaar en hun ouders beter te slapen. “Veel ouders denken dat slecht slapen erbij hoort als je een jong kindje hebt. Pas na lange tijd schakelen zij hulp in, en dat terwijl slaap zó belangrijk is.”
-
Alleen terug naar een leeg huis
De drieling Mae, Ivy en Nova komt op maandagavond 22 juli 2019 ter wereld in het LUMC in Leiden, via een keizersnede, na ruim 32 weken zwangerschap. Ze doen het alle drie meteen goed, al hebben Ivy en Nova wat ademondersteuning nodig. De toestand van moeder Nicole verslechtert in de uren na de bevalling. Vader Kevin: “De hoop dat het goed zou komen, hield me op de been.”
-
Twee weken lang mochten we onze Sion niet vasthouden
Sion (5) heeft een moeilijke start als baby: hij krijgt kinkhoest, heeft hartritmestoornissen en groeit langzaam. Toch ontwikkelt hij zich verder goed, dus er rinkelen geen alarmbellen. Maar wanneer zijn groei achterblijft, hij veel zweet op vakantie en erg lang doet over zijn fles, ontdekt de kinderarts een hartruis. De cardioloog constateert een ernstige hartafwijking. De enige uitweg is een openhartoperatie.
-
Afscheid moeten nemen van je pasgeboren kleinzoons
Als je voor het eerst opa en oma wordt, is dat een bijzonder moment. Voor Herma en Rob loopt dat iets anders als in november 2015 de tweeling Gijs en Teun veel te vroeg geboren wordt. De eerste weken blijft het enorm spannend of hun kleinkinderen het gaan halen. Ze nemen zelfs afscheid van de jongens. En dat heeft – jaren later – nog steeds effect op opa en oma.
-
Pas na twee maanden je kleindochter vasthouden
“Uit de 20-wekenecho bleek dat de linkerhelft van het hartje van Tess niet goed was ontwikkeld”, vertelt haar oma Marianne. “Van mijn dochter Marloes mocht ik bij de bevalling zijn. Het was namelijk onzeker hoe de bevalling zou verlopen en of er direct een operatie nodig zou zijn.” Het afgelopen jaar was intensief. Niet alleen voor Tess’ ouders Marloes en Rob en hun gezonde dochter Fleur, maar ook voor de betrokken grootouders.
-
Feline ligt meer dan 100 dagen in het ziekenhuis
Feline wordt veel te vroeg geboren, met 26 weken. Het meisje weegt slechts 913 gram. Kersverse ouders Kristel en Peter nemen hun intrek in Ronald McDonald Huis Leiden. Ze zijn zo dankbaar voor dit verblijf dat ze daarna geld inzamelen voor families in eenzelfde situatie.
-
Armbandje als symbool voor hechte zussenband
Bij haar geboorte kwam aan het licht dat haar hart niet links, maar rechts zat. En dat ze een gaatje had in het schot tussen de hartboezems. Op 13-jarige leeftijd bleek – bij de vierjaarlijkse controle – het gat te groot en de rechterharthelft groter dan de linker te zijn. Na allerlei onderzoeken, ingrepen en een hartkatheterisatie moest Pleun op 3 juni 2016 een openhartoperatie ondergaan. Ze was toen 14 jaar oud.
-
Mand vol Kinderfondsknuffels voor het Huis
Vlak na de geboorte van dochter Su heeft Fatih met zijn gezin ruim 100 dagen in Huis Leiden gelogeerd. “We wonen vlak bij Rotterdam en waren blij dat we dankzij het Huis zo dicht bij Su konden zijn. Ons leven stond na haar geboorte totaal op zijn kop.”
-
Wanneer je het antwoord zelf ook niet weet
Stijn is 2 als tijdens de 20-wekenecho blijkt dat zijn ongeboren zusje een hartafwijking heeft. Een spannende periode volgt, zeker voor papa Roy en mama Mandy. Fien (7) wordt geboren in het ziekenhuis; na twee weken mag ze naar huis. Tijdens een controle, vier maanden later, blijkt het niet goed te gaan. Fien moet met spoed naar het LUMC, waar ze direct een hartkatheterisatie ondergaat. Roy: “Ons leven stond gelijk op z’n kop.”
-
Een dag en nacht ploeteren en
120 kilometer wandelen in 24 uur, met start en finish in Rotterdam. Met HomeWalk zamelen wandelaars geld in voor de Ronald McDonald Huizen. Winnifred is begeleider van ‘De Leidse Lopers’, die zich inzetten voor Huis Leiden.
-
FitValue nieuwe kamersponsor
Wie fit is, kan waarde bieden. Een belangrijk uitgangspunt van de mannen en vrouwen van FitValue. Deze experts in de civiele techniek vormen een enthousiast team dat niet alleen de eigen gezondheid belangrijk vindt, maar ook de juiste match – die andere betekenis van fit – voor hun opdrachtgever.
-
Luuk zag grauw na zijn geboorte
Op het moment dat Annemarie de pasgeboren Luuk op haar buik krijgt, weet ze het meteen: er is iets mis. De volgende dag blijkt dat haar gevoel klopt. Diezelfde avond wordt Luuk per ambulance naar het LUMC gebracht, waar na veel onderzoeken een hartafwijking geconstateerd wordt. Honderd dagen lang lag de pasgeboren Luuk op de IC.