Met het hele gezin bij elkaar
Rust voor patiëntjes, plek voor ouders, betrokkenheid bij de zorg als gezin. Leonore straalt als ze vertelt over de nieuwe afdeling neonatologie in het LUMC, waar Huis Leiden een Familiekamer heeft geopend. Zij is verpleegkundige op de NICU én vrijwilliger in de Huiskamer.
Als HBO-V-student meldt Leonore zich aan als vrijwilliger. “Ik wilde kinderverpleegkundige worden en zocht een plek om te leren over zieke én gezonde kinderen.” Het plan is om zes maanden te blijven, maar inmiddels is ze er al veertien jaar. Haar droom komt uit en Leonore werkt nu acht jaar als verpleegkundige op de afdeling neonatologie in het LUMC. Soms komt ze als vrijwilliger gezinnen tegen die ze kent van de afdeling. “Ik vind dat een meerwaarde. Ouders zijn soms nog onwennig in de zorg voor hun nieuwe, ernstig zieke kindje. Op de Daktuin zie ik ze dan in een andere sfeer spelen met hun grotere kinderen en zijn ze veel meer ontspannen. Het verbreedt mijn blik op het gezin. Andersom ben ik naar mijn collega’s op de afdeling een ambassadeur voor het Huis en de Huiskamer; met vragen komen ze vaak naar mij.”
Familiekamer
In de voorbereiding op de nieuwbouw van de afdeling zet Leonore zich met hart en ziel in voor de komst van een Familiekamer als onderdeel van de Huiskamer. “We misten dat op de oude afdeling, nu hadden we de kans. Op de NICU liggen pasgeboren, kwetsbare kindjes. Moeders zijn net bevallen, vaak met een keizersnee, en nog niet zo mobiel. In veel gezinnen zijn nog andere jonge kinderen. Voor de band met het nieuwe kindje is het belangrijk om het hele gezin zo veel mogelijk te betrekken bij de zorg. Dat komt de hechting ten goede. Op de nieuwe afdeling kan dat: patiëntjes hebben een eigen kamer, een ouder kan blijven slapen en daardoor ook meer betrokken zijn bij de zorg. De Familiekamer sluit hier perfect op aan. Ouders kunnen even rustig zitten, koffiedrinken, de krant lezen. Opa en oma kunnen langskomen als ze op de andere kinderen passen en afwisselen met de ouders. Broertjes en zusjes kunnen even bij de baby kijken, dan weer lekker spelen. En het gezin kan samen eten. Net als thuis. Ook heel belangrijk is dat ouders steun vinden bij elkaar. Met allemaal eigen kamers ontstaat het contact minder natuurlijk dan vroeger op zaal. In de Familiekamer ontmoeten ouders elkaar en delen ze hun verhalen.”
Samen zijn
Leonore en haar collega’s prijzen zich gelukkig met deze nieuwe samenwerking met het Leidse Huis. “Onze ouders verbleven al regelmatig in het Huis. De broertjes en zusjes van onze patiëntjes zijn gek op de Daktuin. De huiselijkheid, het samen kunnen zijn als gezin in een sfeer die anders is dan het ziekenhuis, is zó belangrijk. Met de Familiekamer bieden we dat nu ook op de afdeling, op slechts een paar passen afstand van het bedje van het zieke kind.”