Je hoofd boven water houden als je weer thuis bent
Na thuiskomst uit het ziekenhuis wil je misschien niets liever dan je oude leven zo snel mogelijk weer oppakken. Toch is de realiteit vaak anders. Eenmaal thuis ben je ineens volledig zelf verantwoordelijk voor de soms intensieve zorg voor je kind, terwijl je je dan pas realiseert hoe moe je eigenlijk bent. Dat heeft niet alleen weerslag op jou als ouder, ook op de rest van het gezin. En ook eventuele broertjes en zusjes kunnen last krijgen van naweeën. Gelukkig is er hulp voorhanden. Maatschappelijk werker Monique Duijvestijn geeft praktische tips voor een goede balans.
Door je reserves heen
Monique Duijvestijn werkt als maatschappelijk werker in het expertiseteam ouderbegeleiding van het LUMC. “Eenmaal thuis probeer je je hoofd boven water te houden, met je -vaak nog zieke- kind op de eerste plaats. Vaak ben je allang door je reserves heen en ga je vooral door op doorzettingsvermogen. Ook de omgeving denkt vaak dat na thuiskomt alles goed is en heeft niet altijd door dat een intensieve opname een gezin nadien nog veel energie kost. Dat kan confronterend zijn. Eenmaal thuis begint het verwerken pas echt. Daarom proberen wij ouders als een giraffe naar hun eigen gezinssysteem te laten kijken, waardoor je beter én vanaf een afstand kunt zien wat je nodig hebt. Je werkt aan veerkracht waardoor je makkelijker kunt omgaan met de gebeurtenissen die op je pad komen.”
Goede zelfzorg
Voor veel ouders zal het herkenbaar zijn: goed ouderschap is als je er altijd voor je kind bent. Monique: “Dat is een grote valkuil. Uiteindelijk kun je pas goed voor een ander zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. Ouderschap is zo’n uitvergrote rol, dat wil je zó goed doen, dat de kans groot is dat je jezelf overslaat. Vanuit goede zorg voor jezelf heb je veel meer rek naar je kind. Goede zelfzorg begint met bewustwording.” Wat goede zorg is, is heel individueel. Vanzelfsprekend zijn goed eten en slapen van belang. Monique: “En af en toe je hoofd ‘uit’ kunnen zetten. De een doet dat door te sporten, de ander door te lezen, te schrijven of yoga.”
Tips:
1: Maak een lijstje met 10 leuke dingen. Denk aan de kapper, museum of een fijn boek. Even met je blote voeten in het gras of een kop koffie en de krant. Zet dit in je telefoon, want hoe vaak gebeurt het niet dat je onverwacht een momentje ‘over’ hebt en dan denkt: ‘wat nu?’
2: Gun het jezelf iedere week tenminste drie van deze dingen te doen. Probeer hiervan bewust te genieten én integreer dit vervolgens in je leven.
3: Verwerken is herbeleven. Probeer mensen mee te nemen in jouw ervaring, later kun je dat misschien weer aan een ander bieden.
4: Vraag hulp in je omgeving, bij alles waar je hulp kunt gebruiken.
"Pas als je voor jezelf zorgt, kun je goed voor je kinderen zorgen"
Broertjes & zusjes
“We zien dat een opname ook voor broertjes en zusje aangrijpend kan zijn”, vertelt Monique. “Kinderen voelen vaak dat zo’n ingrijpende situatie veel van een gezin vraagt. Zij hebben vaak naweeën in de vorm van terugval in ontwikkeling, slaap- of eetproblemen of prikkelgevoeligheid.” Wat kun je dan als ouders doen? “Het is heel gezond als de broertjes en zusjes reageren. Vaak is het een fase. We merken dat hoe jong de kinderen ook zijn, het heel goed is woorden aan de situatie te geven. Zelfs bij heftige gebeurtenissen. Al is het ze nog niet helemaal duidelijk, vaak begrijpen ze de intentie wel. En heb je als ouders even niet de ruimte voor je anderen kinderen omdat je veel op pad bent voor je zieke kind? Het helpt als er anderen mensen in de omgeving zijn die iets leuks met ze gaan doen en die veiligheid bieden. Ook kan de school een veilige plek zijn en is het fijn als ze daar op de hoogte zijn van de situatie, zodat de kinderen daar hun ei kwijt kunnen.”
Als je hulp kunt gebruiken:
- Maatschappelijk werk van het LUMC (071-5299145 of via [email protected]) is er voor het ordenen en normaliseren of voor een doorverwijzing voor iemand in de omgeving waar je terecht kunt.
- Bespreek je vraag met de huisarts. Hij of zij kan ook professioneel opvangen en verwijzen voor eventuele vervolgzorg.
- Het consultatiebureau.
- Bespreek je situatie met een ‘wijze derde’. Mensen uit je omgeving weten hoe je was, en zij zien vaak eerder dan jijzelf of je ergens uit balans bent.
- Zoek contact met een oudervereniging. Deze zijn er rondom bijna alle ziektebeelden. Veel ouders vinden hier herkenning, erkenning, steun en bevestiging.
- Diverse ziektekostenverzekeringen vergoeden mindfulness cursussen of het lidmaatschap van een patiëntenvereniging.
Monique: “Het is écht zo dat als je goed voor jezelf zorgt, je pas goed voor je kinderen kunt zorgen. Dus geef jezelf toestemming ruimte te maken voor ontspanning en integreer dit vervolgens in je systeem. Als je vanuit je ziel voelt hoe belangrijk het is goed voor jezelf te zorgen, dan ben je een fantastisch voorbeeld voor je kind en dat geef je dan toch mooi in je opvoeding mee.”
tekst: Patricia Helwig