Faciliteiten van de Huiskamer

Net als thuis

De Ronald McDonald Huiskamer Leiden bevindt zich in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis, de kinderafdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De Ronald McDonald Huiskamer bestaat uit verschillende ruimtes, verdeeld over de kinderafdeling, waar gezinnen tot rust kunnen komen in een huiselijke omgeving. De Ronald McDonald Huiskamer bestaat uit:

Daktuin

De Daktuin is een grote speelruimte, waar patiënten van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis, hun broertjes, zusjes en vriendjes even kunnen vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn en doen wat alle kinderen het liefste doen: spelen. Onder begeleiding van hun ouders kunnen ze fietsen, klimmen op het speelkasteel, een spelletje doen, knutselen, biljarten en zelfs buiten spelen. Op de Daktuin is ook een zithoek waar ouders en volwassen bezoek een kopje koffie kunnen drinken en er is mogelijkheid voor ouders en kinderen om samen gezellig te eten. Regelmatig worden op de Daktuin extra activiteiten georganiseerd als workshops, koekjes versieren, theatervoorstellingen enz.

Ouderzitkamers op Intensive Care Kinderen en afdeling Bos

Ouders van opgenomen kinderen kunnen gebruik van de Ouderzitkamers. Ze kunnen er een kopje koffie drinken, eten, en een krantje lezen. Net als thuis. Er is een koelkast en een magnetron waar ouders gebruik van kunnen maken en het is een plek waar ouders elkaar ontmoeten.

Familiekamer op de NICU

De Familiekamer biedt de mogelijkheid voor gezinnen van de opgenomen kindjes om even samen te zijn. Naast ouders zijn hier ook een grootouder, broer/zus van ouders welkom of een goede vriend/vriendin. Voor broertjes en zusjes van de patiëntjes is er een speelhoekje. Ook hier zijn een koelkast en een magnetron, is er plek voor het gezin om samen te eten en staat de koffie klaar.

Nieuwbouw

In het Willem-Alexander Kinderziekenhuis vindt een grootscheepse verbouwing plaats, waarbij afdelingen anders worden georganiseerd en van locatie wijzigen. Dit heeft ook gevolgen voor de ruimtes van de Ronald McDonald Huiskamer. Wij verbouwen en verplaatsen mee. In mei 2017 hebben we de Familiekamer op de NICU in gebruik genomen als eerste nieuwe ruimte. Een Ouderzitkamer voor afdeling Bos en Strand én een nieuwe Daktuin volgen. In het voorjaar van 2018 hopen we de nieuwe Ronald McDonald Huiskamer feestelijk te kunnen openen.

Praktisch

De Daktuin is maandag t/m woensdag open van 09.30 tot 19.30 uur, donderdag en vrijdag van 09.30 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.30 uur. Ouders kunnen 24 uur per dag terecht in de Ouderzitkamers en de Familiekamer. Vrijwilligers zorgen dat de verschillende ruimtes van de Ronald McDonald Huiskamer er opgeruimd en gezellig uitzien, zorgen voor spelmateriaal op de Daktuin en bieden aandacht en een luisterend oor.