
Zie hoe jij verschil kunt maken
Verhalen uit Ronald McDonald Huis Groningen
Lees ervaringen van gasten, en zie hoe donateurs, vrijwilligers en actievoerders het verschil maken voor Ronald McDonald Huis Groningen. Doe je mee?
-
Luuk valt tijdens een training van zijn motor en klapt met zijn buik op het stuur
Luuk (9) is een stoere en avontuurlijke jongen wiens grootste liefhebberij motorracen is. Bij zo’n sport is af en toe een keer vallen bijna onvermijdelijk. Maar als Luuk tijdens een training valt en zoveel pijn heeft dat hij kort na de val totaal in zichzelf gekeerd raakt, gaan bij zijn ouders Angelique en Thijs de alarmbellen af. Ze besluiten Luuk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te brengen.
-
Een kwestie van domme pech
Op een doodgewone doordeweekse dag laat Fardau (13) na school haar hond Bikkel uit en gaat daarna naar haar kamer. Even later appt Fardaus sporttrainster dat ze niet is komen opdagen op de training. Vader Romke vraagt broer Thyme (15), die ook thuis is, om poolshoogte te nemen. Hij treft Fardau slapend in haar kamer aan, maar ziet ook dat ze gespuugd heeft.
-
Sem lag aan 24 snoeren en apparaten
Elisabeth en Arjan zijn in de zevende hemel als hun zoon Sem blakend en levendig ter wereld komt. Maar de euforie verdwijnt na anderhalve dag al compleet als Sem plotseling totaal verandert. Zijn sterke beentjes worden slap, zijn lijfje voelt levenloos en hij r aakt onderkoeld. Arjan: “We kenden hem nog maar zo kort en toch al zo goed dat we wisten dat het helemaal mis was.”
-
Davids hersenen willen het anders dan normaal
Als David drie maanden oud is, drinkt hij ineens slecht en moet hij zo spugen dat zijn ouders Arie en Linda zich grote zorgen maken. De huisarts denkt aan reflux. Maar als medicatie niets uithaalt, belandt David op de spoedeisende hulp. Ook een buikscan wijst niets uit, waarna een hersenscan volgt. Kort daarna ligt David in de ambulance, die hem naar het UMC Groningen brengt.
-
Dubbelop genieten van normaal
Bijna vier jaar geleden komt Gerbrich ter wereld – na 24 weken zwangerschap – in het UMC Groningen. De extreme vroeggeboorte zorgt bij haar ouders Bernardus en Nynke voor een heftige en intensieve tijd. Ze verblijven een halfjaar in Ronald McDonald Huis Groningen om dicht bij hun dochtertje te kunnen zijn. Ook in de jaren die volgen, logeren ze af en toe in het Huis als Gerbrich naar het UMCG moet. Hoe gaat het nu met hen?
-
"Hij is aangereden op weg naar school"
De nachtmerrie van iedere ouder, die heb ik meegemaakt. Het was dinsdag, ik had een cursus van mijn werk en mijn telefoon stond uit, toen er plotseling twee politieagenten het kantoor binnenkwamen. “Bent u de moeder van Jonathan?” Die vraag alleen al… Het angstzweet brak me uit. ‘Ja, dat ben ik. Wat is er?’
-
Vrijwilliger in tijden van corona
Het is half maart wanneer er in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus ook in de Ronald McDonald Huizen maatregelen worden getroffen. Het Huis werkt met minder vrijwilligers, die allemaal in goede gezondheid zijn. Samen met het management vormen zij een kernteam en werken zij volgens een aangepast rooster. Dit alles om ervoor te zorgen dat er steeds zo weinig mogelijk mensen tegelijk in het Huis zijn.
-
Scott en Glenn vergeten soms te ademen
René en Lidy verwachten een tweeling en Lidy heeft al vroeg tijdens de zwangerschap ‘nesteldrang’: de namen zijn bedacht, de geboortekleertjes liggen klaar en thuis is alles al volledig ingericht voor de komst van de tweeling. “Zelfs de vluchttas had ik net een paar dagen eerder al ingepakt en klaargezet”, blikt Lidy terug. “Alsof ik iets voorvoelde.”
Lees meer -
Twee keer met spoed naar het ziekenhuis
De veerkracht van Daniël en Ilana wordt op de proef gesteld als hun grootste angst als ouders waarheid wordt. Zoon Senn komt ter wereld als Ilana nog maar 25 weken zwanger is. Zijn darmpjes zijn ernstig verstopt en hij moet met de ambulance naar het UMC Groningen. Daar ondergaat de te vroeg geboren baby meteen een zware darmoperatie. Zijn bezorgde ouders nemen nog dezelfde avond hun intrek in Ronald McDonald Huis Groningen.
Lees meer -
Boas' broers en zussen herkenden hem alleen nog aan zijn haar
In het grote gezin van Hans en Johanne is een verkoudheid bij een van de kinderen niet iets om meteen gealarmeerd van te raken. Maar als hun jongste zoon Boas (1) hoge koorts krijgt en plotseling helemaal niet meer reageert, slaat de paniek toe.
Lees meer -
Weer thuis
Jeroen en Irene verbleven twee keer meerdere weken in Ronald McDonald Huis Groningen vanwege een aangeboren stembandafwijking van hun zoon Sieb (1). Hoe was het voor hen om na deze heftige periode samen met hun twee andere kinderen Elise (5) en Emy (3) de draad thuis weer op te pakken?
-
Vijf vragen aan Arie Bos
Al meer dan dertig jaar zet professor Arie Bos, hoofd Neonatologie UMCG en kinderarts, zich in om veel te vroeg geboren baby’s een zo goed mogelijke toekomst te bieden. Toen hij met muziektherapie in aanraking kwam, twijfelde hij geen moment over de toegevoegde waarde ervan voor prematuur geboren baby’s.
-
Liefde en steun van opa's en oma's
Soms verblijven er buitenlandse gasten in Ronald McDonald Huis Groningen. Zo ook de familie van de Spaans-Italiaanse Nina (2). Het meisje heeft een dusdanig zeldzame ziekte dat een behandeling in Groningen de beste optie is voor haar. Terwijl moeder Martha voor haar werk in Brazilië verblijft, reist oma Lola samen met vader Enrique af naar het hoge noorden.
-
We mochten Amélie niet aanraken
Lisa is 23 weken zwanger van haar tweede kind als ze hevige bloedingen krijgt. Om te voorkomen dat er weeën ontstaan, is absolute rust noodzakelijk. Vader Maik: “Onze blijdschap en onbezorgdheid waren in één klap weg.” Acht weken later laat de bevalling zich niet langer tegenhouden en komt dochter Amélie ter wereld.
-
BFF's dankzij Ronald McDonald Huis Groningen
Vijf jaar geleden lagen de zusjes van Eva uit Overijssel en Marije uit Friesland gelijktijdig in het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen. Samen met hun ouders verbleven zij – allebei twee jaar oud – in het Ronald McDonald Huis. Tussen de ouders klikte het, maar tussen de peuters ook. Inmiddels zijn de dames zeven jaar oud en nog altijd hartsvriendinnen.