Zie hoe jij verschil kunt maken
Verhalen uit Ronald McDonald Huis Groningen
Lees ervaringen van gasten, en zie hoe donateurs, vrijwilligers en actievoerders het verschil maken voor Ronald McDonald Huis Groningen. Doe je mee?
-
5 vragen aan Lianne van Vliet
Kinderslaapcoach bij Hush Little Baby
Als slaapcoach helpt Lianne kinderen van 0 tot en met 4 jaar en hun ouders beter te slapen. “Veel ouders denken dat slecht slapen erbij hoort als je een jong kindje hebt. Pas na lange tijd schakelen zij hulp in, en dat terwijl slaap zó belangrijk is.”
-
Waardevolle nachtelijke uurtjes
Saliba en Ilona zijn 20 weken zwanger van hun eerste kindje. Tijdens de echo wordt een hartafwijking gesignaleerd en ze moeten voor verder onderzoek naar het UMCG, zo’n 140 kilometer van huis. Ilona: “We merkten meteen dat we daar in goede handen waren; alles werd heel goed uitgelegd en we probeerden ons niet te veel zorgen te maken.” Na ruim 40 weken zwangerschap komt Jake ter wereld.
-
Toen Saar voor de zesde keer werd opgenomen sliepen we 288 nachten niet in ons eigen bed
Saar is bijna twee. Vanaf haar geboorte moet zij vaak naar het UMCG vanwege een complexe hart- en nierafwijking. Haar ouders Gerco en Esther logeren dan dichtbij in Ronald McDonald Huis Groningen. In 2023 op Koningsdag wordt Saar voor de zesde keer opgenomen. Haar ouders hebben dan nog geen idee dat ze vanaf dat moment maar liefst 288 nachten niet in hun eigen bed zullen slapen.
-
Toch wat tijd hebben hebben samen
“Het was een perfecte zwangerschap”, blikt moeder Marleen terug, ruim twee jaar na de geboorte van dochter Esmée. De baby ligt echter in een stuit en daarom wordt Marleen, die samen met partner Hans op Terschelling woont, met 37 weken zwangerschap opgenomen in het Medisch Centrum Leeuwarden. De echo die daar wordt gemaakt, is verontrustend: het lijkt of het meisje een waterhoofd heeft en het stel wordt doorverwezen naar het UMC Groningen.
-
Hoe één telefoontje het leven verandert
Ruim vier jaar geleden gaan Alfred en Petra met hun drie kinderen Rick (13), Youri (9) en Esmé (6) op vakantie naar Tsjechië. Hun oudste zoon Lars (16) blijft thuis. Tijdens de tweede nacht krijgen ze een telefoontje dat hun leven voor altijd verandert. Petra: “De politie vertelde dat Lars een ongeluk had gehad en dat we naar huis moesten komen.”
-
Donaties voor Liv haar eerste verjaardag
Liv (1) speelt graag met dingen die eigenlijk geen speelgoed zijn. Van een afstandsbediening tot een lepel. Haar ouders vonden cadeautjes verzinnen voor haar verjaardag daarom lastig. En dus besloten Koen en Linda om voor Liv haar eerste verjaardag donaties te vragen voor Ronald McDonald Huis Groningen.
-
Melle wordt met de navelstreng om zijn nek geboren
Roos en Tim zijn in verwachting van hun tweede kindje. Tijdens de 20-wekenecho wordt bij de baby een hartafwijking geconstateerd. Na de bevalling zal een operatie volgen. Roos: “We dachten aanvankelijk: dat kunnen we er ook nog wel bij hebben, aangezien onze eerste zoon, Jeppe van twee, na zijn geboorte ook naar het UMCG moest. Dit vanwege een bloeding in zijn hersenen met een waterhoofd als gevolg.”
-
Extra verheugen op de feestdagen
Niels en Jolijn zijn heel gelukkig als hun dochter Milou (2) wordt geboren. Maar een paar weken na haar geboorte groeit Milou niet goed. Haar ontlasting is ontkleurd en na onderzoek blijkt ze galgangatresie – een aangeboren afwijking aan de galwegen – te hebben. Het gezin moet naar Groningen, omdat Milou daar een noodzakelijke operatie zal ondergaan.
-
Papa en mama waren heel verdrietig, daarom wisten we dat het heel ernstig was
Afgelopen voorjaar werd Aaron (6) plotseling ernstig ziek en werd hij opgenomen in het UMC Groningen. Zijn ouders, Ronny en Kim, en grote broers Hugo (11) en Jasper (10) verbleven tijdens zijn opname in Ronald McDonald Huis Groningen. Een paar maanden later blikt het hele gezin samen terug op deze heftige periode.
-
Van een beetje grieperig naar een levensbedreigende bloedvergiftiging
Ze voelde zich wat grieperig, dacht Anna (15). Maar in plaats van op te knappen, ging ze in één nacht ineens heel heftig onderuit. “Ik voelde me plotseling doodziek, ik kon niet eens meer op mijn benen staan.” In het ziekenhuis blijkt ze een levensbedreigende bloedvergiftiging te hebben. Zo ernstig dat eerst een deel van haar voeten en daarna zelfs een deel van haar rechteronderbeen moest worden geamputeerd. “Het enige wat ik nu wil, is weer voetballen.”
-
Kai krijgt een nieuwe lever van zijn moeder
Al snel na zijn geboorte ziet Kai (3) geel. Moeder Annie: “Aangezien zijn vader Christopher uit Costa Rica komt en een donkere huidskleur heeft, en ik borstvoeding gaf, werd er niet meteen iets achter gezocht.” Maar als na zes weken Kais ontlasting wit is, wordt al gauw een afwijking aan de lever vermoed. Samen met zijn ouders belandt Kai in het UMC Groningen.
-
Wanneer je kleinkind in het ziekenhuis ligt
Als Renske en Harm hun tweede kindje verwachten, krijgen ze bij de 20-wekenecho geen goed nieuws: hun baby’tje Roef blijkt een hartafwijking te hebben en moet meteen na de geboorte geopereerd worden in het UMC Groningen. Renske en Harm verblijven in deze periode in Ronald McDonald Huis Groningen. Renskes ouders, Yvonne en Harry, en Harms ouders, Hanny en Herman, bezoeken hen er regelmatig.
-
Oma Katrien geeft kleinzoon Luuk een toekomst
Twee maanden na een grote operatie aan zijn galwegen wordt Luuk, nog geen 4 maanden oud, voor de tweede keer geel en ernstig ziek. Zijn lever blijkt levensgevaarlijk beschadigd door de galwegproblemen. De enige uitweg is een nieuwe lever. Oma Katrien is een donormatch. “Ik twijfelde geen moment. Als Luuk niet geholpen werd, dan had hij geen toekomst.”
-
Sorens geboorte werd zo lang mogelijk uitgesteld
Udritcha is 24 weken zwanger van haar vierde kindje als ze het gevoel heeft dat de kleine een beetje laag zit. Samen met Juan kreeg ze al dochters Ellany (11) en Isea (8) en ze verloren bij 18 weken zwangerschap hun derde dochtertje. In het ziekenhuis in hun woonplaats zien ze dat de bevalling zich al aandient, maar voor Udritcha is er helaas geen plek. Dus gaat het gezin naar het UMC Groningen.
-
Vayèn moest alles opnieuw leren
Kort na de geboorte van Vayèn (2) wordt bij haar propion acidemie (PA) vastgesteld, een zeldzame stofwisselingsziekte. “Bij deze ziekte komt de hoeveelheid eiwitten die een kind binnenkrijgt heel precies”, vertelt vader Gabriël. “Al bij een kleine afwijking raakt het lijf ontregeld, met het risico op hersenletsel.”