247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.

Veelgestelde vragen

Verblijven in een Ronald McDonald Huis
Hoe download ik de app voor mijn verblijf in de Ronald McDonald Huizen en vakantiehuizen?

In de app [t]Huis van de Ronald McDonald Huizen en vakantiehuizen vind je alle handige informatie voor tijdens je verblijf. Eenmaal ingecheckt in het Huis of vakantiehuis ontvang je automatisch een mail om je account in de app te activeren. Hier lees je hoe je de app downloadt. 

Hoe kom ik in het Ronald McDonald Huis terecht?

Op de ziekenhuisafdeling, waar je kind is opgenomen, kun je laten weten dat je gebruik wilt maken van het Ronald McDonald Huis. Verwijzing naar een gastenkamer loopt altijd via het ziekenhuis. Het ziekenhuis informeert of er een kamer beschikbaar is, en kondigt je komst bij het Huis aan. Als je bij het Huis binnenstapt, word je ingeschreven en krijg je een rondleiding. 

Hoe lang mag ik in het Huis blijven?

Je kunt in het Ronald McDonald Huis verblijven zo lang als nodig is. Je hebt recht op een gastenkamer zolang jouw kind is opgenomen in het ziekenhuis, waaraan het Huis is verbonden.

Is er opvang voor mijn kinderen?

Er is in principe geen kinderopvang in de Ronald McDonald Huizen. Het Huis is er voor ouders, broertjes en zusjes van zieke kinderen, maar het begeleiden van kinderen behoort niet tot de taken van medewerkers en vrijwilligers van het Huis. Wel zijn er speelruimtes in de Huizen, met speelgoed voor allerlei leeftijden. In Ronald McDonald Huis Emma in Our Domain in Amsterdam (tijdelijke locatie) zijn er geen aparte speelruimtes. Bij de Receptie kan eventueel wel om speelgoed, spelletjes en boeken gevraagd worden.

Kan ik bezoek ontvangen?

In de Ronald McDonald Huizen zijn verschillende huiskamerruimtes, waar je bezoek kunt ontvangen. Wel gelden er op dit moment per Huis andere regels over het ontvangen van bezoek. De gezondheid en veiligheid van de kinderen in het ziekenhuis, hun familie en verzorgers staan voorop. Daarom vragen we het bezoek om zich te houden aan huisregels en maatregelen die getroffen zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Neem bij twijfel over bezoekregels contact op met het Huis.

In Ronald McDonald Huis Emma in Our Domain in Amsterdam (tijdelijke locatie) kan men in de gastenappartementen geen bezoek ontvangen. Wel zijn er meerdere plekken op het terrein van Our Domain en Amsterdam UMC – locatie AMC waar gasten hun bezoek kan ontvangen. Vraag naar de mogelijkheden bij de Receptie.

Kan ik een kamer reserveren?

Nee, een kamer reserveren is niet mogelijk. Dit heeft te maken met de beschikbaarheid van de kamers. Je vraagt een kamer aan via de ziekenhuisafdeling waar jouw kind is opgenomen. Zij informeren of er een kamer beschikbaar is. Zo ja, dan kun je direct in het Huis terecht.

Kan ik een warme maaltijd bereiden?

Ja, het Ronald McDonald Huis heeft een ruime keuken, en elke kamer heeft eigen opberg- en koelkastruimte. Door zelf boodschappen te doen en te koken gaat het gezinsleven, ondanks alles, een beetje door. Ook ontmoeten ouders elkaar in de keuken en ontstaan hier vaak goede gesprekken.

Kan ik mijn andere kind(eren) meenemen?

Natuurlijk. Het Ronald McDonald Huis is er voor ouders, broertjes en zusjes van zieke kinderen. Als het nodig is, kunnen we bijvoorbeeld altijd een (kinder)bed op de slaapkamer erbij zetten. Er zijn bovendien speciale familiekamers voor grote gezinnen.

In Ronald McDonald Huis Emma in Our Domain in Amsterdam (tijdelijke locatie) is er per slaapkamer ruimte voor twee personen per gezin. Er kan eventueel een campingbedje voor een kind van o tot en met 3 jaar in de kamer bijgeplaatst worden.

Kan ik ook voor één nachtje logeren het Ronald McDonald Huis?

Ja, dat kan. Een kamer regelen in het Ronald McDonald Huis gaat altijd via de ziekenhuisafdeling waar je kind is opgenomen. Zij informeren of er een kamer beschikbaar is. 

Kan ik zelf de was doen?

Ja, tijdens het verblijf in een Ronald McDonald Huis kun je gebruik maken van de wasmachines in het Huis. Het beddengoed en de handdoeken worden gewassen door onze vrijwilligers. 

In Ronald McDonald Huis Emma in Our Domain in Amsterdam (tijdelijke locatie) is er per gastenappartement een wasmachine en een droger beschikbaar. Op de slaapkamers liggen ruim voldoende handdoeken en ook is er een extra set beddengoed beschikbaar. Beddengoed en handdoeken worden door de gast zelf gewassen.

Moet ik in contact treden met andere ouders?

Nee, je bent nergens toe verplicht. Als je liever alleen bent, kun je je op jouw kamer terugtrekken. Deze beschikt over een badkamer en televisie. In de gemeenschappelijke ruimtes van het Huis, zoals woonkamer en eetkamer, tref je andere gezinnen. Maar ook hier kun je natuurlijk op jezelf zijn. Overigens ondervinden ouders vaak veel steun aan elkaar, omdat ze zich in dezelfde moeilijke en onzekere situatie bevinden.

Mogen er ook opa’s en oma’s logeren in het Huis? En tantes en ooms?

In principe is het Huis alleen bedoeld voor directe verzorgers van een ziek kind. Indien er een familiekamer (met ruimte voor extra bedden) beschikbaar is, kunnen andere directe familieleden kortdurend komen logeren.

Waar vind ik meer praktische informatie voor mijn verblijf?

In de app [t]Huis van de Ronald McDonald Huizen en vakantiehuizen vind je alle handige informatie voor tijdens je verblijf. Eenmaal ingecheckt in het Huis of vakantiehuis ontvang je automatisch een mail om je account in de app te activeren. Lees meer over het downloaden van de app.

Wanneer kom ik in aanmerking voor verblijf in het Ronald McDonald Huis?

Als je kind is opgenomen in het ziekenhuis, waaraan het Ronald McDonald Huis is verbonden, kun je in aanmerking komen voor een verblijf in het Huis. Of je een kamer toegewezen krijgt, hangt onder andere af van hoeveel kamers er bezet zijn, op welke afdeling je kind is opgenomen en wat je reisafstand vanaf thuis is. Op de ziekenhuisafdeling, waar je kind is opgenomen, kun je laten weten dat je gebruik wilt maken van het Ronald McDonald Huis. Verwijzing naar een gastenkamer loopt altijd via het ziekenhuis. Het ziekenhuis informeert of er een kamer beschikbaar is, en kondigt je komst bij het Huis aan. Als je bij het Huis binnenstapt, word je ingeschreven en krijg je een rondleiding. 

Wat als het Huis vol zit?

Het liefst bieden wij natuurlijk ruimte aan elk gezin dat dicht bij zijn kind wil zijn, maar soms doet de situatie zich voor dat al onze kamers bezet zijn. In dat geval kom je op een wachtlijst en zoeken wij samen met jou naar een andere oplossing, zoals een hotel in de buurt waar je met korting kunt overnachten.

Wat betaal ik voor een overnachting in het Ronald McDonald Huis?

Je betaalt een eigen bijdrage van € 15 per kamer per nacht. Deze eigen bijdrage wordt soms deels of volledig vergoed vanuit je eventuele aanvullende zorgverzekering. Neem daarvoor contact op met je zorgverzekeraar. 

De werkelijke kosten van een overnachting liggen veel hoger: €75 per kamer, per nacht. Het verschil van €60 wordt betaald door betrokken donateurs en sponsoren.

Wat moet ik meenemen als ik kom logeren?

In principe hoef je alleen je kleding, verzorgingsproducten en persoonlijke spullen mee te nemen. Als je in het Huis verblijft, doe je je eigen boodschappen, die je kunt opbergen in je eigen kastruimte in de keuken. Bedden- en linnengoed is aanwezig. Het is handig om het ontbijt voor de eerste ochtend mee te nemen.

Zijn huisdieren ook welkom in het Huis?

Vanwege hygiënische redenen is dat niet mogelijk. Indien je een hulphond hebt kun je van tevoren het beste contact opnemen met het management van het Ronald McDonald Huis om te overleggen wat mogelijk is.

Over het Ronald McDonald Kinderfonds
Hoe lang bestaat het Ronald McDonald Kinderfonds al?

Het eerste Nederlandse (en Europese!) Ronald McDonald Huis werd opgericht in 1985, in Amsterdam. Dat betekent dat het Ronald McDonald Kinderfonds in Nederland in 2020 al 35 jaar ouders en hun zieke kinderen dicht bij elkaar brengt. Lees meer over hoe het begon.

Hoe ondersteunt McDonald’s het Ronald McDonald Kinderfonds?

Het Ronald McDonald Kinderfonds is ontzettend trots op haar partner McDonald’s. De financiële bijdrage van McDonald’s bestaat uit een vast sponsorbedrag van McDonald’s Nederland en de McDonald’s franchisenemers, de afdracht van 5 cent per Happy Meal, hoofdsponsor van het landelijke fondsenwervingsevent HomeRide, HomeRun en HomeWalk, lokale acties voor een Huis en de collectehuisjes, waar gasten hun kleingeld aan het Kinderfonds kunnen doneren. Daarnaast ondersteunt McDonald’s ons op tal van andere manieren, zoals zitting nemen in de Raad van Toezicht en besturen van de lokale Huizen. Onmisbaar dus voor de dagelijkse operatie van het Kinderfonds.

Hoe werft het Ronald McDonald Kinderfonds donateurs?

Het Ronald McDonald Kinderfonds werft donateurs via haar communicatie-uitingen. Daarnaast maakt het Kinderfonds gebruik van straatwerving om nieuwe donateurs te werven. Met persoonlijke gesprekken hoopt het Ronald McDonald Kinderfonds nieuwe donateurs te verwelkomen. En dat is nodig, want alleen met donaties blijven Ronald McDonald Huizen draaiende. De straatwervers zijn afkomstig van het wervingsbureau Trust Marketing, dat specifiek voor goede doelen werkt. Op dit moment wordt er actief geworven in de regio Flevoland, Friesland en Drenthe. Lees ook onze gedragscode fondsenwerving. Wil je weten wat het Ronald McDonald Kinderfonds met jouw geld doet? Bekijk ons jaarverslag. Of stel je vraag aan Claar of Sanne-Marije van de donateursservice via [email protected] of 088-2219 007. 

 

Hoeveel mensen werken er bij het Ronald McDonald Kinderfonds?

Bij het Ronald McDonald Kinderfonds, gevestigd in Amersfoort, zijn 24 medewerkers in dienst, waarvan acht fulltime en zestien parttime. Ze houden zich bezig met beleid, financiën, HR, ICT, marketing en communicatie en ondersteunen de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen op al deze terreinen.

Kan ik een baan of stage vinden bij het Kinderfonds?

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in werken of stage lopen bij het Ronald McDonald Kinderfonds. Bekijk de openstaande vacatures en stages. Als er geen vacature open staat en geen stageplek is, kun je altijd contact met ons opnemen via [email protected] of 088-221 90 00.

Waar vind ik de meerjarenstrategie van het Ronald McDonald Kinderfonds?

In de meerjarenstrategie 2023-2025 kun je de missie, visie en doelstellingen van het Kinderfonds teruglezen.

Wat doet de Raad van Toezicht van het Ronald McDonald Kinderfonds?

De Raad van Toezicht controleert het beleid en de uitvoering van het Ronald McDonald Kinderfonds. Alle leden van de Raad van Toezicht doen hun werk vrijwillig voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Net als de vrijwilligers in de Ronald McDonald Huizen krijgen de leden van de Raad van Toezicht alleen kosten vergoed, die gemaakt worden in verband met het uitoefenen van hun functie. Bekijk wie de leden zijn van de Raad van Toezicht.

Wat hebben het Ronald McDonald Kinderfonds en McDonald’s met elkaar te maken?

McDonald’s is al 35 jaar een belangrijke sponsor van het Ronald McDonald Kinderfonds in Nederland. Zo belangrijk, dat we McDonald’s liever partner noemen. Om te begrijpen hoe deze twee verbonden zijn met elkaar, duiken we de geschiedenis in: In 1974 werd in Philadelphia (USA) het allereerste Ronald McDonald Huis ter wereld geopend. De Engelse oncoloog prof. dr. Audrey Evans merkte dat er een grote behoefte was aan een logeerhuis voor ouders die dagelijks bij hun zieke kind wilden zijn, maar die ver weg woonden van het ziekenhuis. Ze vond een geschikt huis nabij het ziekenhuis, maar zocht nog een sponsor. McDonald’s en Audrey Evans vonden elkaar. Ze spraken af dat McDonald's het Huis zou financieren en dat het de naam Ronald McDonald Huis zou krijgen, naar de mascotte van McDonald's. 

Wat is de doelstelling van het Ronald McDonald Kinderfonds?

Het Ronald McDonald Kinderfonds zorgt dat zieke kinderen en hun familie dicht bij elkaar zijn. In twaalf Ronald McDonald Huizen logeren ouders en broertjes en zusjes op loopafstand van het ziekenhuis, in elf Ronald McDonald Huiskamers in het ziekenhuis kunnen families in huiselijke sfeer ontspannen en in drie (aangepaste) vakantiehuizen komen gezinnen met een zorgintensief kind op adem tijdens een welverdiende vakantie. Het Ronald McDonald Kinderfonds krijgt geen subsidie en functioneert dankzij vrijwilligers, sponsors en donaties. 

Wat is de missie van het Ronald McDonald Kinderfonds?

De activiteiten van het Ronald McDonald Kinderfonds zijn allemaal gericht op dezelfde doelstelling: ouders en hun zieke of zorgintensieve kind dicht bij elkaar brengen. Centraal bij deze missie staat de aandacht, liefde en nabijheid voor het zieke en zorgintensieve kind en zijn of haar familie. Nabijheid heeft bijvoorbeeld een aantoonbaar positief effect op het fysieke en mentale welzijn van zowel het kind als de familie. Het Ronald McDonald Kinderfonds maakt de nabijheid van families bij zieke en zorgintensieve kinderen als geen ander mogelijk. Lees onze missie, visie, dromen, meerjarenstrategie en doelstellingen van het Ronald McDonald Kinderfonds. 

Wat is en doet het Ronald McDonald Kinderfonds?

Het Ronald McDonald Kinderfonds in Amersfoort is de Nederlandse afdeling van de internationale Ronald McDonald House Charities. Het is het overkoepelende orgaan van de 12 Ronald McDonald Huizen, 12 Huiskamers en 3 vakantiehuizen in Nederland. Het Kinderfonds zorgt onder andere voor de landelijke communicatie en fondsenwerving en staat de Ronald McDonald Huizen met raad en daad bij. Daarnaast is het Kinderfonds verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe Ronald McDonald Huizen. Alle activiteiten van het Kinderfonds zijn, net als bij alle Huizen, gericht op het welzijn van het zieke of gehandicapte kind en zijn of haar directe omgeving.

Wat voor magazine is [t]Huis?

[t]Huis is het relatiemagazine van het Ronald McDonald Kinderfonds. We versturen het blad vier keer per jaar aan onze vaste donateurs en sponsors. In [t]Huis lees je interviews met gasten in de Ronald McDonald Huizen. Ook landelijke acties en hartverwarmende evenementen vind je terug in de [t]Huis. Blader het magazine door.

Wat zijn de kernwaarden van het Ronald McDonald Kinderfonds?

Deze kernwaarden laten zien waar het van het Ronald McDonald Kinderfonds voor staat: gastvrij, verbindend, kwaliteit gedreven en betrouwbaar. Lees meer over onze kernwaarden.

Wie zijn de ambassadeurs van het Ronald McDonald Kinderfonds?

We zijn ontzettend blij met en trots op de drie ambassadeurs van het Ronald McDonald Kinderfonds: Robert ten Brink, Yvon Jaspers en Jan Versteegh. Zij dragen het Kinderfonds een warm hart toe, organiseren fondsenwervende acties, vragen er in hun eigen netwerk zoveel mogelijk aandacht voor en geven interviews. Hier lees je meer over waarom zij zich graag inzetten voor het Kinderfonds. 

Over de Ronald McDonald Huizen
Hoe kan ik doneren aan een Ronald McDonald Huis?

Wat fijn dat je wil bijdragen aan het dicht bij elkaar brengen van ouders en hun zieke kind! Je kunt donateur worden van een van de Ronald McDonald Huizen. Ga naar de website van het Huis door bovenin deze site op locaties te klikken en het Huis naar keuze aan te klikken. Ga op deze site naar het donatieformulier. Daar kun je eenmalig doneren en het bewuste Huis steunen. 

Je kunt met behulp van het donatieformulier ook structureel donateur worden van het Ronald McDonald Kinderfonds. Dan help je alle Ronald McDonald Huizen in Nederland. Kijk hier voor meer informatie. 

Hoe lang mag een gezin blijven in een Ronald McDonald Huis?

Een gezin mag in het Ronald McDonald Huis verblijven zo lang als het zieke kind is opgenomen in het ziekenhuis. 

Hoe worden de Ronald McDonald Huizen eigenlijk geschilderd, behangen en ingericht?

Hartverwarmende acties van bedrijven maken het mogelijk om de bekleding en inrichting van het Huis te realiseren. Kijk op de websites van de Huizen (selecteer locatie bovenaan deze website) om meer te zien over de acties. 

Hoeveel gezinnen logeren er in de Ronald McDonald Huizen?

In 2022 maakten de Ronald McDonald Huizen 55.757 overnachtingen voor 5.617 gezinnen mogelijk.

Hoeveel ouders logeren er in de Ronald McDonald Huizen?

Jaarlijks maken de Ronald McDonald Huizen 55.757 overnachtingen voor 5.617 gezinnen mogelijk (cijfers 2022). Dagelijks logeren ongeveer 250 ouders in een van de Nederlandse Ronald McDonald Huizen. In 35 jaar tijd zijn voor meer dan 1.700.000 gezinnen overnachtingen verzorgd.

Hoeveel Ronald McDonald Huizen zijn er in Nederland?

In Nederland zijn 11 Ronald McDonald Huizen, 12 Huiskamers en 3 vakantiehuizen. Je vindt ze verspreid over heel Nederland: bij alle academische ziekenhuizen, een aantal streekziekenhuizen en bij een revalidatiecentrum. 

Hoeveel Ronald McDonald Huizen zijn er wereldwijd?

Er zijn Ronald McDonald Huizen in tientallen landen over de hele wereld. Er zijn ​375 Ronald McDonald Huizen in 65 landen. Het aantal Huiskamers neemt ook snel toe: er zijn er 260. Afhankelijk van de plaatselijke noodzaak zijn er in sommige landen andere voorzieningen. Bijvoorbeeld de Care Mobile, een mobiel ziekenhuis dat naar gebieden rijdt waar geen ziekenhuis in de buurt is. De missie is overal dezelfde: bijdragen aan het welzijn van zieke en zorgintensieve kinderen en hun familie.

Logeren er ook zieke kinderen in een Ronald McDonald Huis?

In principe is het Huis bedoeld voor ouders, broertjes en zusjes van een ziek kind, dat is opgenomen in het ziekenhuis. In overleg met de arts van het kind kan het sporadisch gebeuren dat een ziek kind logeert in een Huis – maar meestal is de beste plek voor het kind in het ziekenhuis. Gelukkig staan de ouders vanuit het Huis binnen een paar minuten naast het ziekenhuisbed. 

Waarom zijn de Ronald McDonald Huizen belangrijk?

Een ziek kind wil zijn ouders dichtbij hebben. Dat maakt een Ronald McDonald Huis mogelijk. Als het nodig is, kunnen ouders binnen een paar minuten bij hun kind in het ziekenhuis zijn. Daarnaast kan in een Ronald McDonald Huis het gezinsleven ondanks alles een beetje doorgaan. Ouders vinden in het Huis steun bij de huismanagers en de vrijwilligers die er werken. En ook bij andere ouders, want iedereen zit in dezelfde onzekere en verdrietige situatie.

Wanneer is het eerste Ronald McDonald Huis gebouwd?

Om de bouw van het eerste Nederlandse (en Europese!) Ronald McDonald Huis toe te lichten, moeten we terug in de tijd: Begin jaren ’80 maakt kinderkankerspecialist prof. dr. Tom Voûte in Amerika voor het eerst kennis met de Ronald McDonald Huizen. Hij is direct overtuigd van de noodzaak van zo'n Huis in Nederland en krijgt steun van McDonald's Nederland. 

In 1985 opent Prinses Margriet Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam, het eerste Ronald McDonald Huis in Nederland én Europa. Sindsdien is het Ronald McDonald netwerk gegroeid met nu in totaal twaalf Huizen, dertien Huiskamers en drie vakantiehuizen. Lees meer over hoe het begon.

Wat doet een manager van een Ronald McDonald Huis?

Een manager is verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen in het Ronald McDonald Huis. Zij of hij is gastvrouw/-heer en stuurt de vrijwilligers aan. De manager heeft contact met regionale sponsors, beheert de financiën en heeft administratieve taken.

Wat is een Ronald McDonald Huis?

In een Ronald McDonald Huis logeren ouders, broertjes en zusjes van een ernstig ziek kind, opgenomen in het ziekenhuis. Dankzij deze logeerplek dicht bij het ziekenhuis, staan ouders altijd binnen een paar minuten bij het ziekenhuisbed van hun kind.  

Wat kost het om een nacht te logeren in een Ronald McDonald Huis?

Ouders betalen een eigen bijdrage van € 15 per kamer per nacht. De werkelijke kosten van een overnachting liggen veel hoger: € 75 per kamer, per nacht. Het verschil wordt betaald door donateurs en sponsoren.

Werken er betaalde krachten in een Ronald McDonald Huis?

Een Ronald McDonald Huis heeft, afhankelijk van de grootte, enkele betaalde medewerkers, die zorgen voor de administratie, fondsenwerving en communicatie. De 11 Huizen, 12 Huiskamers en 3 vakantiehuizen worden draaiend gehouden door in totaal ruim 1.900 vrijwilligers die zich wekelijks belangeloos inspannen. Ze houden de Huizen schoon en opgeruimd en bieden een luisterend oor aan de gasten.

Over de Ronald McDonald Huiskamers
Hoeveel Huiskamers zijn er in Nederland?

Er zijn in Nederland 12 Huiskamers, waar gezinnen op of dicht bij de kinderafdeling van het ziekenhuis rust vinden, en kunnen opladen. 

Kan ik doneren aan de Huiskamers?

Wat hartverwarmend dat je overweegt bij te dragen aan de Huiskamers! Met jouw donatie breng je ouders dicht bij hun zieke kind. Omdat de Huiskamers altijd verbonden zijn aan een Ronald McDonald Huis, kun je daar je donatie aan opdragen. Klik bovenin de site op locaties en klik op het Huis van jouw keuze. Ga op deze site naar het donatieformulier.

Wat is een Ronald McDonald Huiskamer?

Een Ronald McDonald Huiskamer is een plek in het ziekenhuis, voor zieke kinderen, hun ouders, broertjes en zusjes. Het is een warme, gastvrije kamer met een huiselijke inrichting, waar je even weg bent uit de ziekenhuissfeer. Elke Huiskamer is verbonden aan een Ronald McDonald Huis. 

Werken er vrijwilligers in de Huiskamers?

Zeker weten zijn er vrijwilligers in de Huiskamers, om vragen van bezoekers te beantwoorden, of een kop koffie of thee aan te bieden. Tijdens de openingstijden van elke Huiskamer is er altijd een vrijwilliger aanwezig. De openingstijden kun je vinden op de site van de Huiskamer. 

Financiën
Hoe komen het Ronald McDonald Kinderfonds en de Huizen aan geld?

Het Ronald McDonald Kinderfonds krijgt geen subsidie. Dankzij de onmisbare steun van donateurs, sponsors en actievoerders kunnen de Ronald McDonald Huizen een gastvrij thuis bieden aan ouders met een ziek of zorgintensief kind. 

Hoe weet ik dat mijn geld goed wordt besteed?

Het Ronald McDonald Kinderfonds is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Zo weet u zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Meer weten over de kwaliteitseisen en de controle door het CBF? Kijk op www.geefgerust.nl

Hoeveel procent van mijn donatie komt bij de Ronald McDonald Huizen terecht?

Van elke euro die het Kinderfonds uitgaf, werd in 2021 78 cent besteed aan de missie keeping families close. Daarnaast werd 17 cent besteed aan het werven van donateurs en sponsors en het communiceren over wat de Huizen, vakantiehuizen en Huiskamers doen. Tenslotte ging 5 cent naar beheer en administratie, hieronder vallen onder andere personeels- en kantoorkosten. Bekijk ons jaarverslag om meer te weten te komen over onze inkomsten en uitgaven.

Waar vind ik het jaarverslag, voor inzicht in het uitgeven van alle donaties?

In het jaarverslag vind je alle beschikbare informatie over de uitgaven die het Ronald McDonald Kinderfonds doet. Bekijk het jaarverslag van 2021. Op de pagina Transparant en open vind je ook de jaarverslagen van voorgaande jaren.

Waar wordt mijn donatie aan besteed?

Het Ronald McDonald Kinderfonds besteedt het geld aan de ontwikkeling van nieuwe Ronald McDonald Huizen, maar ook aan de continuïteit van de bestaande Huizen. Net als een normaal huishouden, heeft een Ronald McDonald Huis vaste lasten, zoals voor energie en water. Ook beheer en onderhoud kosten geld.

Waarom ontvangt het Ronald McDonald Kinderfonds geen subsidie van de overheid?

Het Ronald McDonald Kinderfonds krijgt geen subsidie, omdat het aanvullend is op de kerntaken van de overheid wat betreft gezondheidszorg voor kinderen. Het Kinderfonds heeft ervoor gekozen om onafhankelijk te zijn en geen verlengstuk van de overheid te worden.

Wat is het salaris van de directeur?

De directeur/bestuurder, Renate Westerlaken-Loos, is in dienst van het Ronald McDonald Kinderfonds, en ontving in 2021 bruto € 101.800. Dit is binnen de gestelde norm van de Regeling beloning directeuren van goededoelenorganisaties. Dat betekent onder andere dat er bij het vaststellen van het salaris rekening wordt gehouden met de zwaarte van de functie en de complexiteit van de organisatie. 

Toelichting:

De Raad van Toezicht stelt het bezoldigingsbeleid, de hoogte van de directiebeloning en de hoogte van andere bezoldigingscomponenten van de directeur/bestuurder vast. Dit beleid wordt jaarlijks geactualiseerd en getoetst. Bij de bepaling van het bezoldigingsbeleid en de vaststelling van de beloning volgt het Ronald McDonald Kinderfonds de Regeling beloning directeuren van goede doelen organisaties. 

De regeling geeft aan de hand van zwaartecriteria een maximumnorm voor het jaarinkomen, op basis van een zogenaamde BSD-score (Basis Score van Directiefuncties). Toetsing van de functie directeur/bestuurder van het Ronald McDonald Kinderfonds leidde tot toekenning van 450 BSD-punten, waaraan een maximaal jaarinkomen van € 124.142 is verbonden. Het werkelijke jaarinkomen van directeur/bestuurder Renate Westerlaken-Loos (€ 101.800 in 2021) ligt binnen deze gestelde norm.

Op de site van Goede Doelen Nederland lees je meer over deze regeling.