247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.

Deel dit bericht

De positieve impact van nabijheid is indrukwekkend

In 1985 werd het eerste Ronald McDonald Huis in Amsterdam geopend. Nu, 35 jaar later, zijn ouders inmiddels in twaalf Huizen dicht bij het ziekenhuisbed van hun zieke kind vinden. Anton van Kaam (55), hoofd Intensive Care Neonatologie en Martijn Miedema (39), kinderarts-neonatoloog, van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam, vertellen over hoe snel ook ontwikkelingen in de neonatologie zijn gegaan.

Help mee en doneer

HELP MEE EN DONEER
Martijn Miedema en Anton van Kaam

Martijn Miedema (r) en Anton van Kaam (l)

Van rommelig en vol naar gestroomlijnde rust

“De verschillen tussen de NICU, de neonatale intensive care unit, van 35 jaar geleden en nu kunnen bijna niet groter zijn,” vertelt Anton. “Vroeger was de zaal kleiner en voller. Je kon net tussen twee couveuses in staan. Overal zag je draden en snoeren; een confronterende, harde inrichting.” “Dat is nu bijna niet meer voor te stellen,” zegt Martijn. “Wetenschappelijke inzichten en technologie hebben zo’n vlucht genomen. De afdeling is gestroomlijnd; alles staat op een vaste plek. Die standaardisatie zorgt voor overzicht en rust.”

Opvallend is ook de leeftijd van de jongste patiëntjes: 35 jaar geleden waren de jongste kinderen 27 weken. Tegenwoordig zijn de allerkleinsten soms pas 24 weken: bijna een maand jonger. En waar ouders jaren geleden vooral ‘op bezoek’ kwamen, worden zij tegenwoordig vanaf het eerste moment actief betrokken bij de verzorging. Anton: “De momenten dat ouders aan het bed zaten waren vroeger beperkter en betrokkenheid bij de verzorging was er decennia geleden nog niet.”

Martijn Miedema

Martijn Miedema, kinderarts-neonatoloog

Dichtbij in het Ronald McDonald Huis

Het Ronald McDonald Huis maakt het makkelijker voor ouders om die actieve zorgrol op zich te nemen. “We zien dat ouders die in het Huis verblijven, vaker op de afdeling zijn,” vertelt Martijn. “Dat betekent dat er tijd is om bijvoorbeeld veel te buidelen.” Het kind wordt dan op de ontblote borst van de ouder gelegd. “Soms is dat even puzzelen in de wirwar van snoertjes en draden. Maar de positieve impact van huid-op-huidcontact op de temperatuurregulatie en de ademhaling van het kind is indrukwekkend.”

In het kader van Family Centered Care - zorg gericht op patiënt én familie – moedigt het ziekenhuis de actieve rol van ouders tegenwoordig erg aan. “Uit onderzoek weten we dat als ouders meer aanwezig zijn, kinderen beter groeien en ouders minder stress ervaren,” vertelt Anton. Ook voor zorgverleners is het waardevol als ouders dag en nacht dicht bij het ziekenhuis zijn. “Als ouders in het Huis verblijven, dan zorgt dat ook voor ons voor rust,” zegt Martijn. “Je weet dan: als de situatie van een kind plots verandert, staan de ouders binnen een paar minuten bij de couveuse. Zeker bij vroeggeboren kinderen is dat van groot belang. Bij hen kan de gezondheid heel onverwachts omslaan door bijvoorbeeld een infectie. Het is fijn dat ik dan snel kan overleggen met de ouders, terwijl ze bij het bed staan.”

Een betrokken rol is niet voor elke ouder vanzelfsprekend; het is altijd maatwerk. “Ouders met schoolgaande kinderen of onregelmatige werktijden, kunnen dat niet altijd inpassen,” zegt Anton. “Dat betekent maatwerk – en dat is in de ziekenhuiswereld, die draait om standaardisering en protocollen, niet altijd eenvoudig. Maar als zo’n actieve rol van ouders betekent dat een kind soms eerder dan verwacht naar huis gaat, is dat een prachtige ontwikkeling.”

Anton van Kaam

Anton van Kaam, hoofd Intensive Care Neonatologie

Maatwerk vanaf het eerste moment

Ook de behandeling van vroeggeboren kinderen is tegenwoordig veel meer maatwerk. “Toen ik begon op de neonatologie, was de opvatting: zo snel mogelijk de behandeling starten,” vertelt Anton. “We wisten toen ook dat longen vaak een zwak punt zijn. Dat werd in die tijd vertaald als: meteen zuurstof toedienen. Inmiddels weten we dat dat niet voor elk kind de beste aanpak is. Te veel beademing kan juist leiden tot schade aan de longen en andere organen. Nu bepalen we per situatie welke aanpak past. Dat betekent soms de pasgeborene de ruimte geven om te laten zien wat hij kan. Want als zo’n kleintje van 500 of 600 gram zelf kan ademen, willen we hem of haar die kans geven.”

Volgende stappen

Oog voor ouder en kind is er ook in de verdere behandeling. “Onderzoeken of behandelingen werden vroeger ingepland wanneer het ons uitkwam. Nu lopen we niet ‘gewoon’ onze ronde, maar combineren – wanneer mogelijk – contactmomenten. Zo heeft het kind tussendoor echt de tijd om bij te komen,” vertelt Martijn. Het eind van deze ontwikkelingen is nog lang niet in zicht. Anton: “We focussen ook in de toekomst op behoeftes van ouder en kind, en blijven zoeken naar handvatten voor zorgverleners om  ouders nog actiever te betrekken bij elke ziekenhuisopname.”

Help mee

Zieke kinderen herstellen beter met hun ouders dichtbij. Ouders houden de zorg voor hun zieke kind beter vol. Het Kinderfonds biedt al 35 jaar een warme plek voor gezinnen, op loopafstand van hun zieke kind. Help jij mee dit mogelijk te maken?

Ja, ik draag een steentje bij