Vrijwilligers in de Huiskamer maken het verschil
Al bijna vijf jaar is de Ronald McDonald Huiskamer Delft een rots in de branding op de kinderafdeling in het
Reinier de Graaf Gasthuis. De Huiskamer was door de lockdown tijdelijk gesloten. Medisch-pedagogisch
hulpverlener Jorinka Poot (35) vraagt zich hardop af hoe ze haar werk ooit zonder vrijwilligers heeft gedaan.
Al vanaf de opening was de Ronald McDonald Huiskamer Delft onmisbaar. Voor kinderen in het ziekenhuis was er al genoeg vertier, maar voor ouders was er nog geen plek om zich te ontspannen in een huiselijke sfeer. “Maar niet alleen het kind heeft ontspanning in het ziekenhuis nodig, ook het gezin”, weet Jorinka. In de Huiskamer kunnen ouders tussen de behandelingen van hun kind door een kop koffie drinken, werk afmaken, emoties laten gaan of in alle rust een privégesprek voeren. Jorinka: “Hier kunnen ouders hun batterij opladen.”
Een verademing
De Huiskamer is een warme omgeving die ook de situatie van het medisch personeel aangenamer maakt. In de vijftien jaardie Jorinka als medisch-pedagogisch hulpverlener werkt, is haar takenpakket steeds verder uitgebreid. Jorinka legt de behandeling uit aan patiëntjes en helpt hen, ondanks alles, om ontspanning te vinden. Tegelijkertijd heeft ze oog voor het hele gezin: kan iedereen het aan?
Dat kost tijd en aandacht, waardoor bepaalde taken wegvallen. “Zoals de Huiskamer, Jeugdlounge en Speelkamer op orde brengen”, vertelt Jorinka. “En dat moet wel gebeuren. De vrijwilligers zijn daarom een verademing. Door hun hulp kan alle zorg op de afdeling doordraaien en kunnen wij ons focussen op ons werk. In mijn geval: ervoor zorgen dat een kind de opname zo goed mogelijk doorstaat.”
Het verschil maken
Vrijwilligers maken echt het verschil met het kleine gebaar. Meelopen met een ouder van de operatie- naar de uitslaapkamer, zodat diegene niet alleen hoeft. Of een fiets regelen voor vaders en moeders die de behoefte hebben om naar buiten te gaan. “Ondertussen kan ik een activiteit doen met het kind, de ene keer ter observatie, de andere keer met de focus op verwerking”, aldus Jorinka. “Zo krijg ik een beter beeld van hoe hij of zij ervoor staat.”
Andersom kan het ook. Door de kinderen activiteiten met de vrijwilligers te laten doen, ontspannen volgens de medischpedagogisch hulpverlener zowel de kinderen als de ouders zich. Dat is hard nodig in een periode waarin zorgen overheersen. Ouders zien zo ook wat hun kind, ondanks het ziek-zijn, nog wél kan.
Weer open
Toch moest de kinderafdeling deze hulp door de coronamaatregelen even missen. Jorinka kon niet wachten tot de Ronald McDonald Huiskamer Delft weer openging. “De afgelopen maanden hebben wij ons op de afdeling vaak afgevraagd: hoe hebben we ons werk ooit zonder vrijwilligers gedaan?”