247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.
Huis Nijmegen Guus met oma en moeder

Deel dit verhaal

Oma Ria heeft zelf gezien

hoe belangrijk het Huis is

Heel wat uurtjes pasten mijn ouders op mijn twee oudsten in het Ronald McDonald Huis Nijmegen toen mijn jongste zoon, een nierpatiëntje, in het ziekenhuis lag. Samen met mijn moeder – hun oma Ria – blik ik terug op die spannende tijd vol zorgen én familiemomenten. “Het is zó belangrijk dat er een plek is waar het gezinsleven door kan gaan.” door Linda Akkermans

Help mee en doneer

HELP MEE EN DONEER

Help mee

Ronald McDonald Huis Nijmegen zorgt er al 30 jaar voor dat gezinnen zoals die van Linda dicht bij elkaar zijn tijdens ziekte of zorg. Help jij mee? Doneer 30 euro. Dank je wel.

Meer over 30 jaar Huis Nijmegen

Hij was pas een paar dagen oud, onze lieve Guus, en lag in dat kleine bedje op de high care van het Radboudumc in Nijmegen met flinke nierproblemen. In allebei zijn handjes een vochtinfuus, in zijn neusje een sonde en om hem heen andere baby’tjes aan allerlei medische apparaten. Ik waggelde er, pas bevallen, zo vaak mogelijk heen om te knuffelen, maar slapen deed ik op de kraamafdeling. Onze twee oudste kinderen van drie en twee logeerden al een week bij mijn ouders en mijn man rende van hot naar her.

Huis Nijmegen Guus, oma en zijn moeder

Iedereen is ergens anders

Ik was ook nog jarig die dag, maar de feeststemming zat er niet bepaald in. De zorgen om Guus waren groot. Kwam het wel goed met zijn niertjes? En zouden de oudste twee mij ook zo missen? Wie bel je dan? Juist, je moeder. “Mam”, zei ik in tranen, “Guus ligt daar, ik hier, Bob en Eva logeren bij jullie en Ruben pendelt op en neer. Iedereen is ergens anders.”

Aan alles voelde ik dat ik mijn gezin weer compleet wilde hebben. “Waarom probeer je het Ronald McDonald Huis niet”, klonk het aan de andere kant van de lijn. “En maak je geen zorgen om Bob en Eva, wij komen gewoon daarheen om op te passen als jullie in het ziekenhuis zijn. Zo vaak als nodig is.”

Onmisbare opa’s en oma’s

Gelukkig was er een kamer vrij. Een beetje onwennig stapten we naar binnen, maar een lieve vrijwilliger stelde ons meteen op ons gemak en zei: “Ga jullie kamer maar een beetje inrichten. Doe rustig aan en dan laat ik jullie daarna de rest zien.” Het voelde meteen vertrouwd. Maar het fijnste was dat we er de dag weer met zijn viertjes konden beginnen. ’s Avonds samen eten, een boekje lezen en een nachtkus geven. En dan snel weer terug naar het ziekenhuis om dáár te knuffelen.

Huis Nijmegen Guus en moeder

De opa’s en oma’s waren in die tijd onmisbaar. Als wij gesprekken hadden met de artsen of gewoon even samen bij Guus wilden zijn, kwamen ze vanuit Brabant om in het Huis bij de oudsten te blijven. Niet alleen mijn ouders, ook die van mijn man.

Heerlijk buitenspelen

Het was die zomer prachtig weer. Mijn moeder herinnert het zich nog goed: “Bob en Eva konden daar heerlijk buitenspelen: ruimte genoeg! En dan die speelkamer, dat vonden ze natuurlijk geweldig. De vrijwilligers zorgden ondertussen voor koffie en thee, het was er netjes en gezellig, het ontbrak ons echt aan niks. Elk gezin had een eigen koelkast, je kon er wassen, koken en er waren verschillende huiskamers. Superfijn, ook voor ons, want je wilt natuurlijk dat je kinderen in zo’n spannende tijd niet nog meer stress hebben. Het is dan zo waardevol dat er toch een thuisgevoel is. Ik was diep onder de indruk.”

 

''Ook al zaten de tranen hoog, we hebben in het Huis toch op Guus geproost.''

 

Huis Nijmegen oma Ria en Guus

Proosten op Guus

Oma deed zo nu en dan ook boodschappen of ze zorgde voor het avondeten, zodat wij ons op Guus konden richten. En ze had oog voor de kleine dingen. Stonden er ineens een rol beschuit en een pak blauwe muisjes in ‘ons’ keukenkastje in het Huis of zat er een fles champagne in het kraampakket. Dus ook al zaten de tranen hoog, we hebben in het Huis toch mooi geproost op onze mooie zoon. Oma Ria: “Als opa en oma maakten wij ons natuurlijk ook zorgen. Die onzekerheid, dat doet wat met je, hoor.”

Fietsen bij elkaar gehaakt

Toen Guus na drie weken naar huis mocht, besloot oma iets terug te doen voor het Huis. Ze is afgekeurd, omdat ze het aan haar hart heeft en om de tijd te doden, haakt ze veel. Ze besloot knuffels, dekentjes, rammelaars en accessoires voor carnaval te gaan maken. Die verkoopt ze via via en soms huurt ze een kraam op een braderie. In drie jaar tijd heeft ze zo al zo’n € 4.000 bij elkaar gehaakt. Oma Ria: “Ik heb gevraagd wat ze in Ronald McDonald Huis Nijmegen op hun verlanglijstje hadden staan. En toen heb ik vier splinternieuwe fietsen met kinderzitjes gekocht. Zodat gasten even kunnen uitwaaien, of snel boodschappen kunnen doen.”

Guus is nu drie jaar. Een vrolijk, lief boefje. Hij heeft inmiddels nog maar één nier. De andere is beschadigd. Hij heeft er zelf vooralsnog weinig last van, maar wat de toekomst brengt weten we niet. Onlangs is hij bijvoorbeeld weer geopereerd. Het blijft spannend allemaal. Maar het is een fijne gedachte dat het Radboudumc zo’n kundig ziekenhuis is met een Huis om de hoek waar het gezinsleven ondanks alles gewoon door kan gaan.

En oma Ria? Die haakt vrolijk verder. “Want ik gun elk gezin zo’n fijne plek als het ooit nodig is. Ik heb gezien hoe nodig dat is in zo’n onzekere tijd.”