247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.

Deel dit bericht

Mathijs had geen griep

Hij had een nieuw hart nodig

Mathijs is 14 als hij geveld wordt door een hardnekkig griepvirus. Althans, dat is in eerste instantie waar de familie aan denkt als hij zich behoorlijk futloos en belabberd voelt. “We hadden thuis net allemaal de griep gehad.” Een aantal onderzoeken verder blijkt het bij Mathijs om hartfalen te gaan. Vanaf dat moment worden hij, grote broer Jeffry en zijn ouders meegesleurd in een stroomversnelling van ziekenhuisbezoeken en opnames.

Basiseditie_2019-3

Heeft Mathijs de griep? Is het de ziekte van Pfeiffer misschien? Een griepvirus op zijn hartspier dan? Nog geen maand na deze twijfelachtige vragen blijkt de zoon van Jacqueline en André rijp te zijn voor een harttransplantatie. De precieze oorzaak van zijn zwakke hart is dan nog niet bekend, maar de artsen denken aan een aangeboren hartafwijking waar hij nu pas de problemen van ondervindt. Elf weken zieken-huisopname volgen, waarbij Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam een belangrijke rol speelt in het leven van de familie. Jacqueline: “Voor ons was het een rustpunt in een hectische tijd.”

Mathijs

Altijd dichtbij

De ouders van Mathijs hebben een tuindersbedrijf, een minicamping en een theetuin in Zeeland. Mede hierdoor houden ze dagelijks een wisseling van de wacht bij hun zoon in Rotterdam. De een is in Zeeland, de ander in het Ronald McDonald Huis. Jacqueline: “Vooral in de beginperiode van zijn opname belde Mathijs mij of mijn man regelmatig ’s nachts wakker. Om gerustgesteld te worden of omdat hij verdrietig was. Dan is het zo ontzettend fijn dat je binnen enkele minuten bij hem kunt zijn. Juist omdat hij wist dat we altijd in de buurt waren, is hij nooit in paniek geraakt.” Terwijl haar zoon allerlei onderzoeken onderging, maakte Jacqueline hun kamer in het Ronald McDonald Huis tot een tijdelijk thuis. “We hebben ons altijd ontzettend thuis gevoeld in het Huis. Alle mensen daar hebben hun eigen verhaal, maar we delen allemaal onze grootste zorg: een ernstig ziek kind.”

Basiseditie_2019-3

Samen eten

Ook voor het avondeten bood het Ronald McDonald Huis uitkomst. Jacqueline: “Mathijs heeft welgeteld twee keer van het ziekenhuismenu gegeten en dat vond hij niet bepaald lekker. Op een gegeven moment heb ik gevraagd of ik voor hem kon koken en dat mocht. Vervolgens stond ik elke avond te kokkerellen in de keuken van het Huis. Je kookt met andere gezinnen in een grote kookruimte en maakt zo makkelijk contact met andere ouders. Door de verschillende culturen in het Huis zie je ook eens letterlijk wat anderen ervan bakken. Soms leek het zelfs even alsof ik bij iemand anders thuis in de keuken stond. Het is fijn om dan samen te praten. Vervolgens aten we de warme hap aan het bed van Mathijs. Zulke momenten met het gezin samen maken de situatie net iets draaglijker.”

"Juist omdat Mathijs wist dat we altijd in de buurt waren, is hij nooit in paniek geweest."

Basiseditie_2019-3

Zo slap als een theezakje

Al is Mathijs er nog lang niet, halverwege oktober 2018 verlaat hij na elf weken het ziekenhuis. Hij mag thuis verder op medicatie aansterken, maar een nieuw hart heeft hij dan nog niet. Begin februari gaat het weer mis. Mathijs krijgt opnieuw griepverschijnselen en gaat hard achteruit. Artsen merken op dat de bloedwaardes en het algemeen functioneren van Mathijs snel bergafwaarts gaan en melden hem aan voor een harttransplantatie. En dan begint het grote wachten.“Op 16 april gaat de telefoon als we met zijn vieren aan de keukentafel zitten”, vertelt André. “Er is een goed hart gevonden voor Mathijs, zegt de stem aan de andere kant van de lijn.” Een allesbepalend moment. “Mathijs is diezelfde nacht nog geopereerd.” Na de operatie geeft de cardioloog aan dat er van het hart weinig over was, een hart zo slap als een theezakje. “Dat hij überhaupt nog kon functioneren was uitzonderlijk.” Na een moeizaam herstel, mede door een hevige schimmelinfectie en het norovirus, begint Mathijs langzaam maar zeker op te knappen. Eind mei wordt hij ontslagen uit het Sophia Kinderziekenhuis. Al die tijd waren zijn ouders en broer dicht bij hem in het Ronald McDonald Huis.

Mathijs met ouders

Nuchterheid van een puber

Mathijs heeft alles maar gewoon over zich heen laten komen. Ook als hij medio juli opnieuw drie nachten wordt opgenomen in het Erasmus MC-Sophia met lichte afstotingsverschijnselen. Via een infuus krijgt hij medicijnen toegediend om die tegen te gaan. Mathijs: “Ik was ziek, maar ben beter gemaakt en dit is mijn nieuwe hart. Mijn lichaam en het nieuwe hart zijn nu op de dansvloer aan het kijken of ze verliefd op elkaar kunnen worden.”

Lees meer verhalen uit Huis Sophia Rotterdam

Ontvang bijzondere verhalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.