Gerard en Ingrid laten na aan het Ronald McDonald Huis
Het is 1996 als Charlotte na een strijd van anderhalf jaar overlijdt aan acute lymfatische leukemie. Ze was 8,5 jaar. “Je wereld staat op zijn kop”, vertellen ouders Gerard en Ingrid. Bijna dertig jaar later besluiten zij het Ronald McDonald Kinderfonds via een legaat in hun testament op te nemen. “Als je kind ziek is, is een plek dicht bij je kind de allerfijnste plek.”
“Charlotte was een ondernemend en spontaan meisje. En een tikkeltje ondeugend. Alles wat ze dacht, flapte ze eruit.” Begin 1995 kreeg Charlotte gewrichtsklachten en na twee ziekenhuisopnames volgde de diagnose: acute lymfatische leukemie. “Onze wereld stortte in. Maar er was niet veel tijd om stil bij te staan, de zorg ging direct van start. Charlotte kreeg zeven zware chemokuren in het LUMC.”
Dichtbij Charlotte
“Wij wonen twintig minuten van het ziekenhuis. ‘s Avonds bleef een van ons bij Charlotte in het ziekenhuis slapen op een stretcher, en de ander reed naar huis om bij onze andere dochter Annemieke te zijn. In die tijd zagen we ook veel ouders die verder weg woonden en niet op en neer konden gaan. Gelukkig konden zij in Ronald McDonald Huis Leiden verblijven. Zo zagen wij hoe belangrijk het is dat de Ronald McDonald Huizen er zijn.”
In november 1995 was Charlotte schoon verklaard. Maar het gezin krijgt al snel een nieuwe grote klap te verduren. “Nog voor de eerste controle kreeg ze weer klachten. De ziekte was terug.” Een beenmergtransplantatie was noodzakelijk. Totdat een donor gevonden was, kreeg ze nog chemobehandelingen. Hoewel de donor gevonden werd, was de ziekte in de tussentijd zodanig teruggekomen, dat ook een beenmergtransplantatie niet meer kon helpen. “Onze dappere Charlotte werd niet meer beter. Op 26 augustus 1996 overleed ze bij ons thuis in het bijzijn van ons; haar ouders en zus.”
Haar leven koesteren
“Dan staat je wereld even stil. Toch pak je ergens de draad weer op. Het verdriet gaat niet weg, praten over Charlotte roept nog altijd emoties op. Maar wat zijn wij dankbaar dat we Charlotte 8,5 jaar in ons leven mogen hebben. We hebben haar verloren, maar we hebben haar ook 8,5 jaar mogen liefhebben. En de herinnering aan haar koesteren we.”
Recent lieten Gerard en Ingrid hun testament vernieuwen. “Het leek ons mooi om daarbij vast te leggen dat wij na ons overlijden een geldbedrag willen schenken aan een goed doel. We dachten terug aan die tijd dat Charlotte in het ziekenhuis lag en we de ouders ontmoetten die in het Ronald McDonald Huis verbleven. Ook al verbleven wij er zelf niet, het Huis in Leiden heeft altijd een plekje in ons hart gehad. Je wil eigenlijk niet dat je er gebruik van moet maken, maar als je kind in het ziekenhuis ligt, is dat het fijnste thuis om te hebben: dicht bij je kind.”
Nalaten aan het Kinderfonds
“We vroegen informatie op bij onze adviseur en keken op de site van het Kinderfonds. We namen contact op met Sanne Rehe van het Kinderfonds om na te gaan of we specifiek aan één Huis konden nalaten. Het Ronald McDonald Kinderfonds vinden wij in het geheel een goed doel, maar Ronald McDonald Huis Leiden is ons extra dierbaar. Het was geen probleem en alles was gemakkelijk geregeld. Door een legaat op te nemen in ons testament, komt onze donatie na ons overlijden bij het Huis terecht. Al hopen we ook dat het nog even duurt, we vinden het een fijn idee dat we het Huis op deze manier kunnen steunen. Hopelijk zorgen we er zo voor dat geen ouder ver van zijn zieke kind hoeft te zijn.”
Een nalatenschap aan het Ronald McDonald Kinderfonds is vrijgesteld van erfbelasting. Dat betekent dat 100% van de nalatenschap wordt besteed aan het dicht bij elkaar brengen van ouders en hun zieke kind. Jouw hulp maakt het verschil voor deze gezinnen. Zo laat je de wereld iets moois na, ook als je er niet meer bent.