247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.

Deel dit bericht

Eva had een levensbedreigende hartziekte

Moeder Caroline heeft na de geboorte van Eva het gevoel dat er iets niet goed zit. Haar intuïtie is juist. Als Eva drie maanden oud is, blijkt ze een levensbedreigende hartziekte te hebben. “Ineens moest onze kleine dochter een operatie van zeven uur ondergaan.”

Gezin Eva

"Eva had een aardbeienvlekje op haar wang, dat de huisarts niet helemaal vertrouwde. Hij verwees ons naar het ziekenhuis. Daar kregen we bètablokkers aangeraden, maar dan moesten we nog wel een hartonderzoek laten doen. Dat raakte me diep. In de auto naar huis barstte ik in huilen uit. 'Volgens mij heeft ze het aan haar hart', snikte ik tegen mijn man Michel. Want ze had soms geen kracht, had moeite met haar ontlasting en oogde vaak vermoeid. Voor mij viel alles op z’n plaats." 

Hartstilstand  

"In het ziekenhuis bleek tijdens de hartecho dat de linkerboezem van haar hart vier keer groter is dan normaal en ook haar longen waren vier keer groter. Alle andere organen lagen in de verdrukking. Ze werd opgenomen, en nog diezelfde nacht kreeg Eva een hartstilstand. Een 'groot' geluk bij een ongeluk was dat ze al aan de monitor lag en ze dus de volgende ochtend haalde."  

Sterke bikkel  

"Het was inmiddels duidelijk dat de spieren die haar hartkleppen bedienen afwijkend zijn. Daarom moest ze geopereerd worden. In het beste geval zouden ze van het weefsel rondom haar hart nieuwe spieren kunnen maken die de hartkleppen bedienen. Maar dat was nog niet eerder in dit ziekenhuis gedaan. In de operatiekamer was Eva niet gemakkelijk onder narcose te brengen. ‘Ze is toch een hartpatiëntje?’ vroeg de anesthesist, verbaasd over Eva’s kracht. Na een extra hoge dosis kregen ze haar in slaap. Wat een sterke bikkel, dacht ik opgelucht, misschien gaat het toch goedkomen."

Eva en Thijmen

Operatie van zeven uur  

"Tijdens de operatie hebben we gewacht in Ronald McDonald Huis Leiden. Met onze familie en twee andere gezinnen dronken we koffie. Met die gezinnen in het Huis hadden we een band opgebouwd. Elke ochtend namen we de dag door: wie gaat er koken, wat voor boodschappen hebben we nodig, hoe kunnen we elkaar helpen? Gek genoeg hebben we die ochtend ook nog gelachen, waar we ons dan later weer schuldig over voelden. Maar je begrijpt elkaar zo goed en soms helpt humor je er echt doorheen.   

We zaten nog aan de lunch toen we al werden gebeld door het ziekenhuis. We moesten komen. We trokken allebei wit weg: dit was veel sneller dan zeven uur! Dat kon eigenlijk maar één ding betekenen... Maar toen we tegenover de chirurg zaten, bleek het tegendeel waar te zijn. Het was een zware operatie geweest, maar het was gelukt om hartspieren van haar eigen materiaal te maken. We hebben hem gewoon besprongen, uit pure blijdschap en dankbaarheid."     

"Na de operatie waren wij bij Eva of in het Ronald McDonald Huis en wisselden elkaar af om naar onze zoon Thijmen van drie te gaan. Twee weken na de operatie werd Eva ontslagen uit het ziekenhuis. De sondevoeding ging goed en wij wisten hoe we haar moesten verzorgen. De nachtmerrie die pas een maand daarvoor begon, konden we nu langzaam achter ons laten.

Eva

Grenzen leren kennen 

Inmiddels is Eva acht. Ze zit nu in groep vijf en is daar echt op haar plek tussen haar vriendinnetjes. Zo’n bikkel als ze voor de operatie was, is ze nu nog steeds: een pittige tante. We merken tegenwoordig wel dat ze bij fysieke inspanning tegen grenzen oploopt. Tijdens sporttrainingen heeft ze sneller een hoge hartslag en is ze eerder vermoeid.  

Ze vindt het soms moeilijk om te accepteren dat haar lichaam die grenzen aangeeft. Als ze ziet dat haar broertje Thijmen minder snel moe is, wil ze zelf het liefst ook gewoon doorgaan. Daarom helpen we haar om goed te luisteren naar haar lijf, en daar open over te zijn tegen haar omgeving. ‘Mijn hart was kapot,’ zegt ze nu tegen haar sportmaatjes. ‘De dokter heeft het nu weer gemaakt. En daarom zweet ik nu soms veel als ik sport.’ En wij? Wij zijn ontzettend trots op haar dat ze zo sterk en veerkrachtig is.”

Help mee

Op spannende momenten vond Eva's familie steun in het Ronald McDonald Huis. Zieke kinderen herstellen beter en voelen zich minder eenzaam met hun ouders dichtbij. Het Kinderfonds brengt al 35 jaar gezinnen met zieke en zorgintensieve kinderen bij elkaar. Help jij ook mee?

Ja, ik help mee