247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
 • Fiets mee met HomeRide

  500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

 • Ren mee met HomeRun

  240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Loop mee met HomeWalk

  120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

 • Start je eigen actie

  Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.
Kindervallei Jelle met ouders

Deel dit verhaal

''Elk jaar kijken we uit naar ‘ons’ weekend in de Kindervallei''

Arnoud en Angèle, de ouders van Jelle (16), vieren jaarlijks met zo’n acht gezinnen een weekend vakantie in de Kindervallei. Alle gezinnen hebben een zorgintensief kind zoals Jelle: met ernstige fysieke en verstandelijke beperkingen. “Elk jaar kijken we weer uit naar ‘ons’ weekend in de Kindervallei.”

Kindervallei

“Voordat we de deur van de Kindervallei openen, weten we al dat de ontvangst net zo hartelijk en warm zal zijn als de vorige bezoeken,” vertelt Angèle. “De medewerkers herkennen ons meteen. ‘Wat leuk dat jullie er weer zijn’, horen we. Binnenstappen in de Kindervallei staat garant voor oprechte interesse en persoonlijke aandacht; een vakantie daar, hoe kort ook, is als een warm bad.”

 

Van zwemochtenden naar lotgenotengroep

De acht gezinnen hebben elkaar leren kennen tijdens zwemochtenden voor hun zorgintensieve kinderen. “Het begon als een maandelijkse zwemochtend, in aanvulling op het zorgprogramma voor onze kinderen. Tijdens de gezamenlijke lunches na afloop bleek steeds vaker: we hebben zoveel te bespreken,” vertelt Arnoud. De gezinnen vormen een steeds hechtere lotgenotengroep: de ‘Natte Klup’.

Kindervallei Jelle

“We begrijpen elkaars verhalen en wisselen tips en adviezen uit. We delen leuke momenten, maar ook de zorgkant. Vroeger bespraken we zaken als: wat is geschikt incontinentiemateriaal? Nu hebben we het over: wat te regelen als ons kind 18 jaar is? Een eenvoudige vraag voor ouders van een kind zonder handicap, maar voor ons is dat een echte uitdaging.”

 

Bijkomen van gebroken nachten

Jelle is door een zeldzaam syndroom ernstig meervoudig beperkt. Cognitief heeft hij het niveau van 10 tot 12 maanden, motorisch is hij iets verder ontwikkeld. “Nu hij ouder wordt, merken we dat de zorg pittiger wordt,” zegt Angèle. “De jaren gaan tellen: hij wordt zwaarder en groter. En wij worden er zelf ook niet jonger op. We hebben regelmatig gebroken nachten. Jelle krijgt bijvoorbeeld sondevoeding, en als ’s nachts de sonde stagneert, moeten we eruit. Dat kan zo een aantal keer per nacht gebeuren. Af en toe een weekend bijtanken is daarom ontzettend welkom. Soms gaat Jelle uit logeren, maar in de Kindervallei kunnen we bijtanken als gezin; dat zijn unieke momenten.”

Verkocht vanaf de eerste vakantiedag

Als een van de gezinnen met enthousiaste verhalen terugkomt van de Kindervallei, besluit de hele groep samen de koffers te pakken voor een weekend: deze locatie klinkt perfect voor een groepsvakantie. Vanaf de eerste vakantie is de Natte Klup verkocht. “Er zijn ruime appartementen voor alle gezinnen; je kunt je even terugtrekken als je daar behoefte aan hebt. En er zijn prachtige algemene ruimtes, groot genoeg voor diners met de groep. In de zithoeken kun je heerlijk neerploffen op zachte banken; daar vul je zo een avond met kletsen en lachen.”

Kindervallei lotgenotengroep

Ook rondom de Kindervallei is er voor ieder wat wils. “Op de eerste dag splitsen we vaak op: de ene groep gaat shoppen, en de anderen wandelen samen met de kinderen over de rolstoeltoegankelijke paden in de heerlijke, groene omgeving. We eindigen bij Uitspanning De Nachtegaal, waar we met z’n allen verzamelen voor een ontspannen borrel.” De avonden in de Kindervallei vult de groep elk jaar met een thema. “Afgelopen keer hebben we met z’n allen gezorgd voor een Hollandse avond. En omdat je met zoveel gezinnen allerlei talenten in het midden hebt, zijn die avonden volop gevuld. Zo neemt een van de broers van de zorgintensieve kinderen elk jaar zijn dj-set mee.”

Kindervallei gamen

Intense band

De groep gezinnen heeft veel plezier met elkaar in de Kindervallei. Daarbij blijft er ruimte voor zorgen en verdriet. “Een van onze gezinnen heeft helaas een van hun dochters, Fleur, verloren. Ze zijn er niet het hele weekend bij, dat is emotioneel te intens voor ze. Maar ze blijven een onmisbare schakel in onze groep.” Mede dankzij het jaarlijkse Kindervallei-weekend hebben ook broers en zussen in de gezinnen een bijzondere band met elkaar opgebouwd. “Zelfs de pubers van de groep gaan nog altijd met plezier mee. In en rondom de Kindervallei is ook voor hen genoeg te doen. Overdag trekken zij overdag hun eigen plan; ’s avonds vieren ze samen met ons vakantie.”

Kindervallei lotgenotengroep

Nieuwe plannen

Het weekend is zo voor alle gezinnen een ontspannen mini-vakantie. “In de Kindervallei zijn alle mogelijke hulpmiddelen aanwezig, dus we zijn van alle gemakken voorzien. Iedereen in de groep weet hoe het leven is met een zorgintensief kind, je kijkt nergens meer van op. Het is een weekend waarin we even heerlijk kunnen opladen en er weer een tijd tegenaan kunnen. En zodra we onze spullen weer hebben ingepakt, en we worden uitgezwaaid door de vrijwilligers, denken we alweer na over de plannen van volgend jaar.”

 

Geef om kinderen als Jelle