247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube
  • Fiets mee met HomeRide

    500 kilometer fietsen in 24 uur. In teamverband. In weer en wind.

  • Ren mee met HomeRun

    240 kilometer rennen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

  • Loop mee met HomeWalk

    120 kilometer lopen in 24 uur. In estafettevorm. Dag en nacht.

  • Start je eigen actie

    Je sportieve prestatie laten sponsoren of geld vragen i.p.v. cadeaus.

Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Groningen

Bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Leiden

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Maastricht

Bij Maastricht UMC+

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Nijmegen

Bij Radboundmc

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis of Libra Revalidatie & Audiologie, Leijpark

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Utrecht

Bij Universitair Medisch Centrum Utrecht

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zuidoost-Brabant

Bij Maxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huis Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Emma Amsterdam

Bij Emma Kinderziekenhuis AMC

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Delft

Bij Reinier de Graaf Gasthuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Den Haag

Bij HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Enschede

Bij Medisch Spectrum Twente

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Leiden, Daktuin

Bij Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Bij Radboudumc

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Sophia Rotterdam, Speeldek

Bij Erasmus MC-Sophia

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Middenwest-Brabant

Bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het Moeder- en Kindcentrum Fam

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Máxima Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zuidoost-Brabant

Bij Máxima Medisch Centrum

Ga naar site

Ronald McDonald Huiskamer Zwolle

Bij Isala

Ga naar site

Boshuus, Arnhem

Bij Klimmendaal en Rijnstate

Ga naar site

Hoeve, Beetsterzwaag

Bij Revalidatie Friesland

Ga naar site

Kindervallei, Valkenburg

Bij Adelante Kinderrevalidatie

Ga naar site
locaties Created with Sketch.
Broers Storm en Seppe

Eindelijk kon Storm zijn kleine broertje Jim vasthouden

Deel dit verhaal

“Mama ging naar de verloskundige met een beetje buikpijn”, vertellen grote broers Storm (11) en Sepp (9). “‘Ik ben zo weer terug’, zei ze.” Maar het loopt anders dan verwacht. Nauwelijks 26 weken zwanger blijkt moeder Imie al ontsluiting te hebben. “Ik dacht alleen maar: ik kan nu nog niet bevallen.”

Baby Jim

Imie moet met spoed naar het ziekenhuis. Daar wordt de pijn zo heftig dat ze niet meer op haar benen kan staan. Imie: “Ik kreeg weeënremmers en longrijpingsinjecties om de bevalling te remmen.” Ondertussen wachten de twee broers thuis op hun ouders. Storm: “Maar ze kwamen niet terug. Toen stond ineens onze tante voor de deur om ons op te halen. Ik vroeg meteen: ‘Waarom dan?’ Ze zei: ‘Mama ligt in het ziekenhuis.’ Toen was ik echt bang.” De twee broers wachten ongerust op nieuws uit het ziekenhuis. “We hebben eigenlijk nog een broertje. Die is geboren met 17 weken en heeft dat niet overleefd. Ik was heel bang dat dat weer zou gebeuren.”

Imie en Jim

De weeënremmers helpen niet voldoende en de bevalling is niet meer te stoppen. Jim wordt gehaald via een keizersnede, maar dat verloopt erg moeizaam. Imie: “De operatie is twee keer stopgezet. De verdoving werkte niet goed en het was heel moeilijk om Jim uit mijn buik te halen.” Vader Denis: “Jim werd na zijn geboorte meegenomen naar de onderzoeksruimte. Daar kon ik alleen maar toekijken hoe het hele team zijn best deed om Jim in leven te houden. Imie lag ondertussen in de operatiekamer vanwege complicaties. Het was heftig er niet te kunnen zijn voor haar.”

Seppe met beer

Moeilijke start

Imie: “Ik kon Jim pas drie uur na zijn geboorte voor het eerst zien. Dat is zo’n moeilijke start. Je wilt je kind meteen bij je hebben. Nu was het eerste moment dat ik hem zag nog afstandelijk. Ik moest alles nog laten bezinken. Alles wat er gebeurde, was zo plotseling. Jim was geboren, maar wij waren nog helemaal niet zover. Dat was heel verwarrend.”

Jim en Storm

Storm en Sepp mogen ook even bij hun pasgeboren broertje kijken. Ze zijn erg onder de indruk als ze de kleine Jim zien. Hij weegt nauwelijks 1.000 gram. “Hij lag in een couveuse, met een heleboel draadjes. En hij was zo ontzettend klein, hij paste in papa’s hand.” Vanwege de coronamaatregelen is het een van de weinige bezoeken aan hun broertje. Vanuit huis kijkt Storm regelmatig via de webcam bij de couveuse hoe het met zijn broertje gaat. “Als ik wil weten hoe het met Jim gaat, bel ik de verpleging.” Ook Sepp zoekt naar houvast. Imie: “Sepp vindt het lastig te begrijpen en wil gewoon met z’n allen bij elkaar zijn.” Een knuffelbeer, die hij later als cadeautje krijgt van vrijwilligers van het Ronald McDonald Huis, helpt hem. “Die knuffel is overal bij: eten, slapen en tv-kijken. Het maakt de hele situatie tastbaar voor hem.”

"De vrijwilligers die er in het Huis een thuis van maken: indrukwekkend"

Storm en Seppe

Een zorg minder

Na een week wordt Imie ontslagen uit het ziekenhuis. “Ik voelde me toen echt wanhopig: ik zat in een rolstoel en kon nergens heen in m’n eentje. We wilden dicht bij Jim blijven, maar Storm en Sepp hadden ons ook nodig.” Gelukkig vinden ze een plek in het Ronald McDonald Huis. Denis: “Het Huis was dé oplossing. Het betekende een zorg minder voor ons. En al die vrijwilligers die er een thuis van maken: dat was indrukwekkend.” In het Huis vinden Imie en Denis steun bij ouders met een kind dat in dezelfde periode veel te vroeg geboren is. “We liepen op hetzelfde pad, het is fijn om dat te delen.”

Buidelen

Imie: “Een echte band opbouwen met Jim is moeilijk, omdat hij in het ziekenhuis ligt.” Buidelen helpt, ook al is dat zeker de eerste keren een hele onderneming met alle slangetjes en buisjes. “Ik dacht: moet dat nou, laat hem liever liggen in zijn veilige omgeving.” Tijdens een van die eerste keren buidelen knikt bovendien het zuurstofslangetje. Jim loopt meteen blauw aan. “De verpleging kwam aanrennen met een ballon om zijn ademhaling weer op gang te krijgen. Dat was heel traumatisch.” Denis: “Af en toe lag Jim bovendien zo comfortabel dat hij vergat te ademen. Dan schrik je ontzettend.”

Gezin Imie Denis Storm Seppe

Eindelijk samen

Ruim twaalf weken verblijven Imie en Denis in het Ronald McDonald Huis. “We hebben Jim zien vechten voor zijn leven. Het gaat steeds beter met hem, ook de artsen zijn positief.” Inmiddels is Jim overgeplaatst naar een ziekenhuis dicht bij huis. Storm en Sepp kijken er met hun ouders naar uit dat Jim straks écht thuiskomt. Storm: “Laatst mochten we met z’n vieren heel even bij Jim op bezoek. Dat was heel speciaal. Ik mocht toen Jim voor het eerst vasthouden. Dat wilde ik al vanaf het begin zó graag. Het gaat nu wel goed met hem, maar je weet niet wat er zomaar kan gebeuren. Nu heb ik mijn kleine broertje in elk geval in mijn armen gehad.”

Kijkje achter de schermen

Dit verhaal staat in de [t]Huis, het relatiemagazine van het Kinderfonds. Benieuwd hoe een fotoshoot voor dit magazine in zijn werk gaat? Neem een kijkje achter de schermen bij fotograaf John van Hamond die het gezin van de kleine Jim vastlegt.