Betekenisvol nalaten
Samen met hun zoon geluksmomenten maken. Dat betekent een verblijf in de Kindervallei, vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds, voor Angèle en Arnoud en hun zorgintensieve Jelle (18). Nu kiezen ze ervoor om het aangepaste vakantiehuis op te nemen in hun nalatenschap. “Zo maken we onze mooiste vakantieherinneringen tastbaar.”
Jelle is door een zeldzaam syndroom ernstig meervoudig beperkt. Cognitief heeft hij het niveau van een kind van 10 tot 12 maanden. “Wij volgen Jelles ritme, dag en nacht”, vertellen Angèle en Arnoud. “Maar hij wordt ouder en groter, en wij worden er niet jonger op. De zorg wordt pittiger. ’s Nachts moeten we er bijvoorbeeld regelmatig uit, als Jelles voedingspomp stagneert. Af en toe een weekend bijtanken met zijn drieën is daarom ontzettend welkom.” Daarom boekt het gezin regelmatig een vakantie in de Kindervallei.
Grotere wereld
“Als we in de Kindervallei over de drempel stappen, vallen de zorgen even van ons af. Het leven met Jelle gaat door, maar het voelt wat luchtiger. We slaan de tuindeuren open, stappen met een kopje koffie naar buiten en maken een praatje met medevakantiegangers. De omgeving is prachtig. En als het regent, dan maakt Jelle zijn dagelijkse wandeling met zijn rollator in het prachtige hoofdgebouw. We volgen zo veel mogelijk hetzelfde ritme als thuis. Maar thuis zien we altijd dezelfde muren. Een vakantie in de Kindervallei, hoe kort ook, maakt onze wereld even groter.”
Betekenisvol nalaten
“Jelle is ons enige kind. Wat als hij van ons drieën de langst-levende is? Wat betekent dat voor onze nalatenschap? Voorafgaand aan onze eerste vakantie met zijn tweeën – Jelle was toen 13 – hebben we daarover goed nagedacht. We kwamen tot de conclusie: we willen de geluksmomenten met Jelle in de Kindervallei tastbaar maken. We gunnen andere ouders met een zorgintensief kind ook zulke fijne vakantie-momenten. Met het management van het vakantiehuis hebben we veel overlegd. Er is echt met ons meegedacht: hoe kunnen we ons gedachtegoed ‘vangen’ en tastbaar maken?”
“Het nadenken over onze nalatenschap was een emotionele weg. Het kost tijd, die moet je er echt voor nemen. Maar het geeft ons de mogelijkheid om de regie te behouden. Met de keuzes die we nu maken, blijven we ook later van betekenis voor Jelle en andere zorgintensieve kinderen.”