Als gezin samen het leven vieren
Pas bij elf weken zwangerschap ontdekken Gina en Tim dat ze een kindje verwachten, een echte verrassing. Een week later blijkt bij de eerste echo dat hun baby gastroschisis heeft. Een aandoening waarbij de darmen voor de geboorte niet in de buikholte, maar in het vruchtwater liggen. Een spannende zwangerschap volgt, met veel onderzoeken in het Amsterdam UMC, locatie AMC.
“Door alle onderzoeken waren we goed voorbereid op de komst van Gijs”, vertelt Gina. “Met 21 weken was de babykamer al klaar.” Gelukkig maar, want Gina heeft nog geen week verlof of Gijs dient zich al aan. “Bij de geboorte was het een chaotische situatie; de arts had niet eens tijd om een schort aan te trekken.”
De eerste opvang van een baby met gastroschisis gebeurt met een plastic zak, tegen uitdroging en bacteriën. Binnen drie uur na de geboorte moet de baby geopereerd worden om de darmen terug te plaatsen. Bij Gijs loopt dit anders. Wegens een spoedgeval moet hij langer wachten, gelukkig is hij stabiel. Zo kunnen zijn ouders en grootouders tijd met hem doorbrengen voor de operatie.
Slapen in het Huis
Na de operatie gaat Gijs naar de intensive care. Gina en Tim zijn de hele dag bij hem. Een paar weken later wordt hun zoon weer geopereerd: hij krijgt een stoma. Het wachten is op dat Gijs zal aankomen. Maar hij groeit niet en dus kan hij nog niet naar huis. Het heeft tijd nodig. Gina en Tim logeren ondertussen in Huis Emma Amsterdam. “In het begin waren we er alleen maar om te slapen. We waren om half acht ‘s ochtends in het ziekenhuis en gingen ’s avonds om elf uur terug. We aten in de Ronald McDonald Huiskamer in het ziekenhuis.”
Het blijft spannend voor het jonge gezin, want niets blijft Gijs bespaard. Zijn lange lijn gaat infecteren, de katheter lekt en hij krijgt de gevreesde darmontsteking NEC. Maar Gijs slaat zich overal doorheen. Ze kunnen zelfs af en toe even wandelen. “Ik wandelde dan naar het Huis. Lekker in de zon in de tuin, met Gijs in de kinderwagen naast me.”
Weer terug in het ziekenhuis
Na vijf maanden kunnen ze eindelijk naar huis om binnen vijf dagen weer terug te zijn in het ziekenhuis; in de darm van Gijs zit een draai. Maar hij weet ook deze hobbel te nemen. Na nog een maand opname mag hij eindelijk écht naar huis. Het is dan bijna december, de feestmaand. Een prachtig moment: eindelijk kunnen ze hun leven met elkaar als gezin samen vieren. Sindsdien gaat het goed met Gijs. “Hij hoeft alleen nog maar voor controles naar het ziekenhuis. Zelfs de artsen staan versteld.”
Totaalbedrag
Donaties
Overnachtingen
Geef een overnachting
Een overnachting in een Ronald McDonald Huis kost 75 euro.
Samen sparen we voor minimaal 1.500 overnachtingen.