Familiemediator en pedagoog
5 vragen aan Yolande de Best
Wanneer een kind ernstig ziek is, raakt dat de hele familie. Ook de opa’s en oma’s. Yolande de Best – familiemediator, pedagoog en auteur van het boek Oma en opa 2.0 – zegt hierover: “De betrokkenheid van oma’s en opa’s kan als een pleister zijn.”
1. Wat is de invloed van een ernstig ziek kleinkind op grootouders?
“Grootouders maken zich dubbel zorgen: zowel om het welzijn van hun kleinkind als om dat van hun eigen kind. Vaak voeren zij een inwendige strijd: ze hebben behoefte aan informatie, maar willen zich niet opdringen. Het is als grootouder zoeken naar de balans tussen betrokkenheid tonen en op de achtergrond blijven.”
2. Hoe zorg je als grootouder voor die balans?
“Mijn tip is om je als grootouder af te vragen hoe je het gezin het best kunt ondersteunen, en te beseffen dat het niet om jou gaat. Bied aan dat je klaarstaat. Hoe betrokken een grootouder is, is wel afhankelijk van de relatie die er al is tussen ouder en kind. En die kan veranderen wanneer je in een moeilijke situatie komt, zoals bij een ziek kleinkind.”
3. U maakte als oma zelf die situatie mee, hoe was dat?
“Toen mijn kleinzoon plots opgenomen werd in het ziekenhuis, verbleef mijn dochter kort in het Ronald McDonald Huis. Ik stapte het liefst in de auto om ernaartoe te rijden. Als moeder en als oma ervoer ik toen hoe lastig het is om je in te houden. Maar soms moet je even in de wachtstand blijven voor je iets kunt betekenen.” Familiemediator en pedagoog In gesprek
4. Wat kunnen grootouders betekenen als het kleinkind ziek is?
“Zij kunnen op veel manieren ondersteuning bieden. Emotioneel, door een luisterend oor te bieden. En praktisch, door bijvoorbeeld maaltijden klaar te maken of op te passen op de andere kleinkinderen. Zo hebben de ouders hun handen vrij voor het zieke kind. Dat is vaak een geruststellende gedachte voor ouders. Grootouders kunnen bovendien belangrijk zijn voor het zieke kind zelf.”
5. Is het belangrijk dat opa’s en oma’s betrokken worden bij het zieke kind?
“Dat kan van onschatbare waarde zijn. Zeker als de grootouder altijd al een belangrijke figuur was in het leven van het kleinkind, is het extra waardevol als dit zo blijft als het kind ziek is. Wanneer het leven op zijn kop staat, is de vertrouwdheid van opa en oma een stukje ‘normaliteit’. De kracht van grootouders is dat ze vaak rust overbrengen. Dat kan een positieve invloed hebben op het welzijn van het kind.”