5 vragen aan Michel van Vliet
Kinderarts Sociale Pediatrie en chef de policlinique
In het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen behandelt Michel van Vliet kinderen met een ziektebeeld dat niet alleen medisch te verklaren is. “Door de verbinding aan te gaan met het hele gezin en hun leefomstandigheden te leren kennen, kunnen wij zieke kinderen beter helpen.”
1. Wat heeft invloed op de gezondheid van een kind?
“Slechts elf procent komt door medische redenen. De rest hangt bijvoorbeeld af van waar een kind is geboren, hoe het opgroeit, eerdere medische ervaringen en de financiële en mentale situatie van het gezin.”
2. Heeft de situatie van een gezin gevolgen voor het advies dat u geeft?
“Onze samenleving is vooral ingericht op mensen met een gemiddelde tot bovengemiddelde intelligentie, zonder psychiatrische problematiek en met voldoende financiële middelen. Maar dit is lang niet bij elk gezin de realiteit. Maar liefst één op de zes volwassenen in Nederland is laaggeletterd. Ouders die moeite hebben met lezen en thuis hun kind gaan verzorgen, geef je geen geschreven uitleg, maar liever beelden. En voor een gezin met financiële problemen kunnen sommige behandelingen onhaalbaar zijn, terwijl deze voor andere gezinnen wel geschikt zijn. Het begrijpen van de achtergrond stelt ons in staat om aangepaste oplossingen te bieden.”
3. Hoe kunnen zorgprofessionals hier rekening mee houden?
“Om goed advies over de gezondheid van een kind te geven, is het belangrijk dat je een kind, het omringende gezin en hun In gesprek unieke situatie goed leert kennen. Maar ouders en kinderen vinden het niet altijd gemakkelijk om persoonlijke informatie te delen. Vertrouwen opbouwen is belangrijk. Door open met elkaar te praten in een veilige omgeving kunnen we beter communiceren."
4. Hoe zorgt u ervoor dat gezinnen zich open durven stellen?
“Door oprechte interesse en de tijd te nemen voor de kennismaking. Dat wij een uur lang de tijd nemen om kennis te maken, is vrij uniek in de zorg in Nederland. Maar wel nodig. Zo bouw je een vertrouwensband op. Ik moedig gezinnen aan om te delen en sta open voor hun verhaal, zonder te oordelen. Soms geef ik voorbeelden van vergelijkbare situaties. Dat kan het delen van persoonlijke informatie makkelijker maken.”
5.Heeft u een voorbeeld waarbij die vertrouwensband hielp om tot een goede behandeling te komen?
“Een kind dat niet aankwam en niet groeide, had al allerlei uitgebreide medische onderzoeken ondergaan. Telkens werd er geen medische oorzaak geconstateerd. We gingen een open gesprek aan met het gezin en ontdekten dat financiële problemen de oorzaak waren. Daarna konden we snel hulp bieden en het kind kreeg de benodigde zorg.”