5 vragen aan Letty van Toledo
Chef de Clinique afdeling IC Neonatologie Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC
Op de afdeling Neonatologie behandelt Letty van Toledo baby’tjes die na 24 weken zwangerschap geboren zijn. “De ene baby houdt niets over aan zijn vroeggeboorte, de andere krijgt alle denkbare complicaties. Er is geen zekerheid, behalve dan dat de nabijheid van ouders altijd helpt.”
1. Wat zijn uitdagingen die premature baby’s moeten overwinnen?
“Baby’s die heel prematuur zijn geboren, hebben altijd ademhalingsondersteuning nodig. Hun longen zijn nog niet volgroeid. Ook is de geboorte zelf ingrijpend voor zo’n kleine baby. Er ontstaan vaak bloeddrukschommelingen en daardoor hersenbloedingen. En ook op weg naar het groter worden zijn er nog vele risico’s, bijvoorbeeld op infecties.”
2. Hoeveel kinderen houden iets over aan hun vroeggeboorte?
“We zien soms blijvende longschade door de vroeggeboorte of als gevolg van de ademhalingsondersteuning. Ook de hersenontwikkeling is altijd een spannende. Er kunnen cognitieve problemen ontstaan, of gedragsstoornissen. Je kunt ouders nooit met zekerheid zeggen hoe hun kindje zich zal ontwikkelen. We blijven daarom steeds in gesprek met hen. We maken ouders deelgenoot van de zorg. En lichten ze ook tijdig in als wij ons als artsen ernstig zorgen maken.”
3. Hoe gaat u om met het vele verdriet op uw afdeling?
“Dat went nooit. Met iedere prematuur ben je heel bewust bezig en het blijft je raken als een kindje overlijdt. Tegelijkertijd kan ik me er ook over verwonderen hoe sterk sommigen van hen al zijn. Soms hebben ze alleen wat ondersteuning van ons nodig. Die positieve voorbeelden houden mij, als arts, overeind.”
4. Wat kunnen ouders zelf doen om hun premature baby te ondersteunen?
“Veel bij hun kind zijn. Baby’s van ouders die regelmatig buidelen met hun kind, doen het beter. Huid-op-huidcontact is zelfs onderdeel van de zorg bij ons. Het is bewezen dat een kind stabieler is als het lekker warm ligt bij papa of mama. Het is goed voor de ouder-kindbinding en het op gang komen van de moedermelk. Daarom stimuleren wij ouders om veel op de afdeling te zijn, bijvoorbeeld door een van hen op de kamer te laten slapen.”
5. Wat is de meerwaarde van een Ronald McDonald Huis?
“Die is heel groot. Want je hebt niet alleen te maken met een zieke prematuur, maar met een heel systeem eromheen. Ouders, eventuele broers en zussen, verdere familie. Door een Ronald McDonald Huis zijn ook zij in de buurt. Zo kunnen ouders de zorg afwisselen en houden ze het beter vol. Ook kunnen ze even afstand nemen. Onlangs tijdens een dienst was er een kindje heel erg ziek. De ouders trokken zich samen even terug in het Ronald McDonald Huis om te overleggen. Ook dat is zo waardevol. Ik denk niet dat we zonder Ronald McDonald Huis zouden kunnen.”