5 vragen aan Froukje Hijlkema
orthopedagoog-generalist en EMDR-therapeut bij Praktijk Goed Leven
Haar ervaringen als oud-gast in Ronald McDonald Huis Groningen inspireerden orthopedagoog Froukje Hijlkema om zich te specialiseren in Eye Movement Desensitization and Reprocessing-therapie (EMDR). “EMDR heeft me geholpen om de traumatische impact van mijn dochters diagnose te verwerken.”
1. Hoe kwam u terecht in Huis Groningen?
“Onze dochter Julia werd geboren zonder schildklier en met een hartafwijking. Ze leek een lappenpop, zo slap. Haar eerste weken waren spannend, en na bijna een jaar moest ze een openhartoperatie ondergaan. Wij verbleven toen in Ronald McDonald Huis Groningen. Daar heb ik bijzondere herinneringen aan. De emotioneelste periode in ons leven brachten we door op zo’n kleurrijke en intieme plek.”
2. Hoe kijkt u terug op die periode?
“Tijdens Julia’s eerste jaar voelde ik me heel machteloos. Ineens was er die constante vrees dat zij zou overlijden. Dat was overweldigend. Er werd gedacht aan een gegeneraliseerde angststoornis, maar dat was het niet. Bij toeval werd ik gewezen op de traumatische impact van mijn dochters diagnose en ziekenhuiservaringen. Zo had ik er nog niet naar gekeken: haar ziekteperiode als een onverwerkt trauma voor mij. Dat was een eyeopener.”
3. Wat zorgde ervoor dat u uiteindelijk om hulp heeft gevraagd?
“Terwijl mijn dochter na de operatie gelukkig opknapte, werden mijn sombere gevoelens juist intenser. Ik had last van angsten, nachtmerries en herbelevingen. Uiteindelijk groeide de machteloosheid me boven het hoofd. Ik werd zelfs bang om zelf te overlijden. Toen wist ik: ik moet met iemand praten om weer perspectief te zien.”
4. U zette de stap naar EMDR-therapie om uw trauma te verwerken. Wat houdt deze therapie in?
“EMDR-therapie is gericht op het verwerken van nare en schokkende ervaringen, zoals een ziekenhuisopname of een heftige bevalling. De therapie helpt je om herinneringen te ontdoen van hun negatieve emotionele lading, waardoor je klachten verdwijnen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat EMDR een heel snelle en effectieve aanpak is bij de verwerking van zulke ervaringen. Voor mij was het zo effectief – dat wil ik delen. Daarom heb ik me gespecialiseerd in EMDR-therapie voor kinderen en volwassenen.”
5. Hoe gaat het nu met jullie, na de EMDR-therapie?
“Met mijn dochter gaat het hartstikke goed. Ze is inmiddels een vrolijke tiener. Met mij gaat het nu ook heel goed. Dankzij EMDR heb ik die donkere periode vol angsten, slecht slapen en concentratieproblemen achter me gelaten. En vanuit mijn ervaring kan ik nu andere ouders meegeven dat het heel waardevol is om oog te houden voor je eigen beleving tijdens de ziekenhuistijd van je kind.”