Collecteboxvrijwilliger van het Boshuus
5 vragen aan Bonetta Eindhoven
In de McDonald’s restaurants en bij de McDrives zijn ze niet te missen: de collecteboxen voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Door het hele land halen 63 trouwe vrijwilligers, zoals Bonetta (75), de opbrengst hiervan op. Zo komen deze giften terecht bij de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen.
1. Hoe gaat dat: de collecteboxen ophalen?
“Als mijn man Arie en ik binnenkomen bij McDonald’s Deventer, herkennen de Crewleden ons vaak al en bieden ze ons een kopje koffie aan. Terwijl zij doorwerken, lopen wij tussen hen door naar de McDrive. De collectebox daar is altijd goed gevuld. Tijdens het legen van de boxen in het restaurant zegt soms een McDonald’s gast: ‘Dat is een mooi doel’, en hup, daar gaat nog een duit in het zakje. Dat is leuk.”
2. Wat gebeurt er met de opbrengst?
“Het geld gaat in zakken en het bedrijf Brink’s haalt het op en zorgt ervoor dat het gestort wordt op de rekening van het Huis of vakantiehuis waaraan het lokale McDonald’s restaurant verbonden is. Zo is McDonald’s Deventer verbonden aan vakantiehuis het Boshuus, waar Arie en ik al vijf jaar vrijwilliger zijn. Dankzij de giften van de McDonald’s gasten, via de collecteboxen en de donatieknop op de bestelzuilen, werd in 2021 in het hele land € 476.412 opgehaald.”
3. Welk gevoel geeft u dat?
“Die zware collectehuisjes in je handen hebben, gevuld met briefgeld en muntjes, geeft een goed gevoel. Wij weten waar we het voor doen. Met de opbrengst voor het Boshuus zorgen we ervoor dat families met een kind dat veel zorg nodig heeft, een onbezorgde vakantie kunnen beleven.”
4. Waarom is het Boshuus zo belangrijk?
“Omdat gezinnen hier écht aan ontspanning toekomen. Ik hoor vakantie vierende ouders weleens zeggen: ‘Thuis kom ik nooit toe aan een boek, hier wel.’ Thuis vraagt de zorg voor hun kind alle aandacht. In het Boshuus zijn alle hulpmiddelen aanwezig en beleven kinderen eindeloos veel plezier in de speelkamers. Het geeft ouders de ruimte om tot rust te komen en te genieten.”
5. Wat betekent het vrijwilligerswerk in het aangepaste vakantiehuis voor u?
“Heel veel. Ik heb geen broers of zussen en mijn ouders leven niet meer; dat maakt het Boshuus extra belangrijk voor mij. De managers, vrijwilligers en gasten zijn heel betrokken. Al vanaf de eerste keer dat ik binnenkwam, voelde het als een warm bad. Toen ik er een tijdje tussenuit was vanwege gezondheidsproblemen, werd ik overladen met lieve kaartjes. Bij terugkomst besefte ik hoeveel ik het gemist had. Ik hoop dit werk nog vele jaren te kunnen doen, samen met Arie.”